Moravská akademie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Moravská akademie
Informace
Datum založení1971
Poloha
MěstoPensylvánie
AdresaBethlehem, 180 18, USA
Zeměpisné souřadnice
Map
Identifikátory
Oficiální webwww.moravian.k12.pa.us
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Moravská akademie (anglicky Moravian University) je původní moravská střední škola, kterou založili moravští bratři, když se usadili v oblasti Bethlehemu v Pensylvánii kolem roku 1741.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Akademie byla založena roku 1742 a o rok později se stala také první školou pro dívky založenou v bývalých amerických koloniích. Je také devátou nejstarší soukromou školou ve Spojených státech. Moravané pokládali vzdělání za posvátnou povinnost. Pokračovali v pedagogické tradici, kterou jim zanechal Jan Amos Komenský, biskup moravský, který proslul jako otec moderního vzdělávání pod jménem Comenius. Podle jeho pojetí mělo vzdělání rozvíjet mysl, tělo a ducha. Později se moravské školy staly více sekulární a také děti i z jiných náboženských obcí byly zařazeny do výuky. Důraz na náboženské ideály se pozměnil a hodnoty moravské církve byly vyjádřeny v morálních ideálech a v různých komunitních službách. Moravské školy také kladly a stále kladou důraz na hudbu, která je dodnes důležitou součástí moravského vzdělávání. Současná Moravská akademie byla založena v roce 1971 sloučením Moravského semináře pro dívky (Moravian Seminary for Girls) a Moravské přípravné školy (Moravian Preparatory School). Jako zakladatel školy je uváděn často moravský bratr Nikolaus Ludwig von Zinzendorf.

Poslání[editovat | editovat zdroj]

Moravská Akademie je církevní škola, jejíž moravské tradice napovídají, že mladí lidé mají nejlépe realizovat svůj potenciál v atmosféře lásky a porozumění.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Moravská akademie se nachází přímo v historickém centru města Bethlehem. Slouží převážně studentům regionu Lehigh Valley ve státě Pensylvánie. Jedná se o přípravnou školu ke studiu na vysoké škole, dříve byla školou internátní její statut je soukromý. Původně je Moravská Akademie dítětem náboženské činnosti Moravské církve v USA, v současné době se nazývá jako "církevní škola" [1] . Přijímá studenty z různých náboženských a kulturních prostředí. Škola pořádá týdenní bohoslužby v kapli pro studenty také slaví množství různorodých náboženských tradic a svátky spojené s náboženskou tradicí Moravské církve. Maskotem školy je lev a barvy školy jsou červená a žlutá barva.

Systém školy[editovat | editovat zdroj]

Moravská Akademie se skládá ze tří divizí: horní, střední a dolní školy. Horní škola se nachází na Zeleném rybníku (Green Pond Campus) a dolní a střední školy se nacházejí v centru města Bethlehemu (Název města je odvozen od židovského Betléma). Střední škola sídlí v Devey Building, a je věnována památce učitele Deveye, bývalého ředitele. Rozdělení školy je na tři stupně. Nižší škola trvá do 5. stupně, Střední škola trvá od 6. až do 8. stupně a Horní škola trvá od 9. až do 12. stupně.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]