Morčák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o kachnovitém ptáku. Další významy jsou uvedeny na stránce Morčák (rozcestník).
Jak číst taxoboxMorčák
alternativní popis obrázku chybí
Morčák velký americký
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádvrubozobí (Anseriformes)
Čeleďkachnovití (Anatidae)
Podčeleďkachny (Anatinae)
Rodmorčák (Mergus)
Linné, 1758
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Morčák (Mergus) je rod potápivých kachen. Většinou dávají přednost sladké vodě, pouze morčák prostřední se běžně vyskytuje na moři podél severoevropských břehů. Jsou rybožraví. Končetiny mají krátké a vybavené plovacími blánami mezi předními třemi prsty. Zobák mají dlouhý a úzký, nehet na jeho špičce přesahuje a je zahnutý směrem dolů. Samci mají pestrý svatební šat.

Český název a jeho původ[editovat | editovat zdroj]

Morčák byl do poloviny 19. stol. označován jako potápka. J. S. Presl ve 20. letech 19. stol. zavedl jména potápka, roháč a rybuška, která však Antonín Frič asi o třicet let později sjednotil na rodové jméno morčák a druhově je odlišil - morčák velký, prostřední a bílý. V současnosti máme v českém názvosloví jak morčáky, tak potápky, a z toho jeden druh potápky je potápka roháč.[1]

Jako morčák byl dříve označován kormorán nebo pelikán, ptáci žijící převážně u mořských pobřeží. Podle toho vznikl název morčák, který se později přenesl na tohoto kachnovitého ptáka, snad na popud J. S. Presla. Důvod, proč bylo jméno přeneseno, však není znám. Mohl to možná zapříčinit chybný výklad latinského druhového jména morčáka velkého (M. merganser), které obsahuje kompozitum zdánlivě tvořené komponenty meer a gans. Ve skutečnosti jde však o latinskou složeninu z částí mergus a anser, přičemž mergus souvisí se slovesem mergere "potápět".[1]

Druhy[editovat | editovat zdroj]

Známe sedm recentních druhů, z toho šest současných a jeden v nedávné době vyhubený (v roce 1902), a několik fosilních druhů.

Recentní druhy[editovat | editovat zdroj]

Fosilní druhy[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b FIALOVÁ KARPENKOVÁ, Zuzana. České názvy ptáků z etymologického a slovotvorného hlediska (diplomová práce) [PDF online]. Vedoucí diplomové práce: PhDr. Jiří Rejzek, Ph.D.. Praha: FF UK, UČJTK, 2006 [cit. 2022-03-15]. S. 25, 95. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]