Mokok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mokok
Мокок
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška1615 m n. m.
StátRuskoRusko Rusko
Federální okruhSeverokavkazský
RepublikaDagestán
OkresCunta
Mokok na mapě
Dagestán na mapě Ruska
Mokok
Mokok
Správa
Oficiální webcunta.ru
PSČ368414
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mokok (avar.: Мокъокъ (koroptev)) místně Nevo (cezsky: Нево (na křižovatce)) je obec v okresu Cunta v Dagestánu v Ruské federaci.

Charakteristika obce[editovat | editovat zdroj]

Počet obyvatel obce se v průběhu let mění kvůli vysoké migraci. Počet obyvatel se v 21. století se pohybuje mezi 600 až 700 obyvateli.[1] Více než polovinu obyvatel tvoří děti. Národností jde o Cezy.

V roce 2017 postihl obec ničivý požár, po kterém zůstalo 500 lidí bez střechy nad hlavou.[2]

Mokok leží na úpatí jednoho z bočních hřebenů hřebenu Kirioti nad řekou Metluda. Obec se nachází ve výšce 1615 m n. m. Před požárem byla v obci pošta, sportovní hala, knihovna. Jednou z mála budov, která požár přežila byla škola. Budova školy je však dlouhodobě v havarijním stavu. Dostupnost obce je komplikovaná kvůli vysokohorským podmínkám v zimních měsících a častým sesuvům půdy v letních měsících.

V obci a její blízkosti se nachází několik strážních, obranných věží a historický hřbitov. Přírodní lokalita Čekuch. Před požárem zde byla mešita s minaretem. V obci má památník Imám Šamil.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V článku byla použita volně dostupná data a údaje (2008) ze serveru Dagestánského ministerstva výstavby, architektury, bydlení a komunálních služeb Archivováno 15. 1. 2018 na Wayback Machine..

  1. Oficiální údaj je nižší, protože někteří obyvatelé obce nejsou registrovaní.
  2. https://etokavkaz.ru/obshchestvo/mokok-zhizn-posle-pozhara