Moenkhausia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTetra
alternativní popis obrázku chybí
tetra velkošupinná (Moenkhausia grandisquamis)
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Podtřídakostnatí (Teleostei)
Nadřád(Ostariophysi)
Řádtrnobřiší (Characiformes)
Čeleďtetrovití (Characidae)
Rodtetra (Moenkhausia)
Eigenmann, 1903
Typový druh
Tetragonopterus xinguensis[1]
Steindachner, 1882
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rod Moenkhausia je dalším z řady početnějších rodů tropických sladkovodních ryb bohaté čeledi tetrovitých (Characidae) jejichž domovem jsou vody tropické jižní a střední Ameriky.

Popis a charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Rod byl ustanoven v roce 1903 C. H. Eigenmannem, který na počest svého přítele W. J. Moenkhause pojmenoval rod jeho jménem. Nejrozšířenější mezi chovateli jsou zejména tetra diamantová a tetra paraguayská. Rod Moenkhausia tvarem těla kombinuje řadu velmi odlišných forem. Od ryb s relativně vyšším hřbetem až po ryby s podélně vřetenovitě protaženým tvarem těla. Ryby rodu Moenkhausia jsou 3,5 cm až 10 cm dlouhé. Postranní linie, kromě tetry paraguayské (Moenkhausia sanctaefilomenae) jsou kompletní a celistvé a jejich průběh je rovný nebo jen nepatrně se ohýbající dolů. Kořen ocasní ploutve je jako u rodu Hemigrammus šupinatý. Šupinky jsou na bázi ocasní ploutve menší než na zbytku těla. Tuková ploutvička je u tohoto rodu přítomna. Čelist je obvykle opatřena třemi zuby, které jsou osazeny bezprostředně za čelistním spojem. Některé druhy jsou ale také bezzubé. U samců některých druhů, jako například u terty diamantové jsou hřbetní a řitní ploutve zvětšené a srpovitě prodloužené.

Systematika[editovat | editovat zdroj]

Systematické uspořádání a řazení v rámci čeledě ještě není zcela ujasněno a konečné. Rod Moenkhausia není aktuálně přiřazen k žádné podčeledi. Rod je jedním z deseti dalších rodů přiřazeného k monofyletickému (monophyllus) kladu uvnitř čeledi tetrovití (Characidae) označovaný jako Hemigrammus klad.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druhy rodu Moenkhausia jsou rozšířené v Jižní a Střední Americe. Areál rozšíření nalezených druhů pokrývá lokality Brazílie, Argentiny, Papaguaye, Peru, Uruguaye, Venezuely, Surinamu ad., zejména pak v povodích od Río Paraguay přes povodí Amazonky až po Río Orinoco, a dále např. v povodích Rio Tocantins, Rio Negro, Rio Miranda, Rio Ronuro, Rio Xingu, Rio Tapajós, aj.

Chov[editovat | editovat zdroj]

Druhy rodu Moenkhausia jsou hejnové ryby středních pásem chovných nádrží, v domovině pak středních partií vodního sloupce. Některé druhy mohou být příležitostně v utváření si životního prostoru teritoriálně náročné. V péči o potomstvo nevyžadují žádné mimořádné podmínky, vesměs kladou své jikry do spleti plovoucích jemnolistých rostlin. Podobně jako u rodu Hyphessobrycon a Hemigrammus je většina druhů ryb drobných, mírumilovných, barevných a žijících převážně v hejnech.

Jelikož ryby rodu Moenkhausia pochází převážně z pralesních vodních toků preferují většinou měkkou, lehce kyselou vodu o teplotě 22 °C až 28 °C. Chovné nádrže by měly být dobře a z důvodu udržení chemismu vody správně osázeny, nejlépe odpovídajícími biotopními rostlinami. Zbarvení a stálá živost učinily z některý malých a mírných druhů této čeledi velmi oblíbené akvarijní rybky. Vesměs žijí pospolitě a vyniknou v akváriích v početnějších skupinách. Stejně jako v domovském prostředí, vynikne nejlépe barevnost těchto ryb na tmavých pozadích a tmavších podložích či tmavých kamenech. Za tímto účelem je možno do písku v akváriích přidávat drcené proprané hnědé uhlí, kousky rašeliny, části slupek kokosových ořechů a starých částí kořenů a pařezů, ap.

  • Odchov u některých novějších druhů rodu Moenkhausia může být i s ohledem k prozatím malých zkušenostem náročnější.
Tetra Collettova (Moenkhausia collettii)
Tetra barevná (Moenkhausia dichroura)
Tetra diamantová (Moenkhausia pittieri)
Tetra paraguayská (Moenkhausia sanctaefilomenae)

Taxony[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Moenkhausia na německé Wikipedii.

  1. Aquatab – Moenkhausia
  2. Moenkhausia dichroura, Bandtail tetra : aquarium [online]. Příprava vydání Rainer Froese, Daniel Pauly. FishBase, 2014. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Günther Sterba: Süsswasserfische der Welt. Urania-Verlag, 1990. ISBN 3-332-00109-4.
  • Claus Schaefer, Torsten Schröer: Das große Lexikon der Aquaristik. Stuttgart: Ulmer Verlag, 2004. ISBN 3-8001-7497-9.
  • J. Marcos Mirande: Weighted parsimony phylogeny of the family Characidae. December 2009, doi:10.1111/j.1096-0031.2009.00262.x
  • Günther Sterba: Enzyklopädie der Aquaristik und speziellen Ichthyologie. Verlag J. Neumann-Neudamm, 1978. ISBN 3-7888-0252-9.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]