Modranský sirotčinec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Modranský sirotčinec
Základní informace
Slohsecese a moderna
Výstavba1912 a 20. století
Poloha
AdresaModra, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Konferenční sál v roce 2019

Modranský sirotčinec je bývalé zařízení pro péči o slovenské osiřelé děti pocházející nejen z protestantského prostředí.

Sirotčinec založil slovenský evangelický kněz Samuel Zoch v Modre. Dne 12. května 1912 se začal stavět a 28. května 1913 mohl přijmout děti. Samuel Zoch byl synovcem a pokračovatelem díla Pavla Zocha. Pavel Zoch se zabýval dobročinností ve prospěch sirotků již před rokem 1905, ale v roce 1907 náhle zemřel. Samuel Zoch založil peněžní sbírku, na kterou se sbíralo po celém Slovensku. Podařilo se takto získat 12 000 korun na stavbu budovy sirotčince.

Stavbu projektoval architekt Dušan Samuel Jurkovič ve stylu britského secesního proudu Modern Style. Pozdější modernistickou přístavbou podle projektu architekta Jana Štefance a dalšími úpravami se setřel původní architektonický záměr.[1]

V roce 1951 přestal sirotčinec sloužit svému účelu a do správy ho převzal generální biskupský úřad evangelické církve augsburského vyznání na Slovensku. Nemovitost se nachází na Vajanského ulici v Modre. V současnosti je prázdná, protože je nutná rekonstrukce. Budovu má ve správě místní evangelická církev.

V roce 2016 byl objekt prohlášen za národní kulturní památku SR.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Modranský sirotinec na slovenské Wikipedii.

  1. Modranský sirotinec Dušana Jurkoviča a Samuela Zocha – Modranská beseda a Cirkevný zbor ECAV na Slovensku Modra [online]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. Modranský sirotinec je národná kultúrna pamiatka [online]. Dostupné online. (slovensky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]