Modrá hvězda (České Budějovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Modrá hvězda
z křižovatky Mánesova × Lidická
z křižovatky Mánesova × Lidická
Účel stavby

restaurace, zájezdní hostinec

Základní informace
Slohklasicismus
Výstavba1850
Zánikleden 1968
Poloha
AdresaMánesova × Lidická, České Budějovice 7, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

U Modré hvězdy byl zájezdní hostinec v Českých Budějovicích na Lineckém předměstí (u tehdejší křižovatka ulic Linecká a Hardtmuthova, dnes Lidická a Mánesova), který byl navštěvován především příchozími do centra města ve směru od Českého Krumlova.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Budova byla postavena v 1. polovině 19. století. Původně se jednalo o izolovanou stavbu s hospodářským zázemím, k níž se před polovinou 19. století přimkly další objekty.[1] Svůj název získala dle v Čechách značné oblíbenosti hotelů a penzionů Modrá hvězda.[2] V letech 1833-1895 byl provozovatel hotelu a hostince Jan Zeis.

Od roku 1882 byl v domě také obchod se smíšeným zboží a koření, včetně mlýnských výrobků z blízkého mlýna.

V roce 1891 založil v hotelu baron Leonhardi martinistický kroužek a od roku 1895 se zde scházela oficiální martinistická lóže.[1][3] Při založení měla 10 členů, mezi kterými byl i Julius Zeyer. Lóže zde působila až do 1. světové války, kdy byla přesunuta do Prahy.[2]

V roce 1905 koupil areál Modrá hvězdy (včetně přístavby modernějšího objektu s dvěma průchody do dvora) obchodník s koloniálním zbořím Jan Haidinger, který dál provozoval hostinec včetně výčepu lihovin.[2]

Přesto, že hostinec fungoval až do 60. let 20. století, budova postupně chátrala. Nakonec byla v roce 1968 zbořen hostinec i sousední stavby z důvodu výstavby sídliště Lidická.[1][4][5]

Samotný roh, na kterém stával hostinec zastavěn při výstavbě sídliště nebyl a místo zůstalo prázdné až do roku 2016, kdy zde bylo vybudováno administrativní centrum Piano.[2][6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c U Modré hvězdy | ENCYKLOPEDIE ČESKÝCH BUDĚJOVIC. encyklopedie.c-budejovice.cz [online]. [cit. 2020-05-19]. Dostupné online. 
  2. a b c d DRBNA HISTORIČKA: Místo Modré hvězdy roste Piano. Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech [online]. [cit. 2020-05-19]. Dostupné online. 
  3. DRBNA HISTORIČKA: Modrá hvězda se připomíná jako střípek do mosaiky zaniklých lokalit. Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech [online]. [cit. 2020-05-19]. Dostupné online. 
  4. Lidická Třída. www.panelaci.cz [online]. [cit. 2020-05-19]. Dostupné online. 
  5. SKŘIVANOVÁ, Lucie. Projekt Panelová sídliště v České republice jako součást životního prostředí: Zhodnocení a prezentace jejich obytného potenciálu. [s.l.]: Uměleckoprůmyslové museum v Praze (garant), 2016. 
  6. Administrativní centrum Piano – Harmonická, přátelská… jako hra na piano [online]. [cit. 2020-05-19]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]