Modest Iljič Čajkovskij

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Modest Iljič Čajkovskij
Modest Iljič Čajkovskij
Modest Iljič Čajkovskij
Narození1.jul. / 13. května 1850greg.
Alapajevsk
Úmrtí3.jul. / 16. ledna 1916greg. (ve věku 65 let)
Moskva
Povolánílibretista, divadelní kritik, dramatik, básník, překladatel, hudební skladatel a spisovatel
Alma materImperátorská škola právní vědy
Žánropera
Tématadivadlo, drama, překlad a opera
RodičeIlja Petrovič Čajkovskij
PříbuzníPjotr Iljič Čajkovskij, Anatolij Iljič Čajkovskij a Alexandra Iljinična Davidovová (sourozenci)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Modest Iljič Čajkovskij (rusky Модест Ильич Чайковский), (13. května 1850, Alapajevsk15. ledna 1916, Moskva) byl ruský dramatik, operní libretista a překladatel. Byl jedním z mladších bratrů (dvojčata Modest a Anatolij) hudebního skladatele Petra Iljiče Čajkovského.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako čtvrtý syn v rodině důlního inženýra Ilji Petroviče Čajkovského a jeho ženy francouzského původu Alexandry Andrejevny, rozené Assierové. Přestože zakončil diplomem studia právní vědy na vysoké školy v Petrohradu, rozhodl se věnovat v dalším životě literatuře a dramatickému umění.

V roce 1876 se stal opatrovníkem Nikolaje (Kolji) Hermanoviče Konradiho, osmiletého neslyšícího a němého chlapce. S pomocí speciální metody, kterou sám vyvinul se mu podařilo naučit chlapce mluvit, číst a psát.

Modest Čajkovskij s úspěchem přeložil do ruštiny Shakespearovy Sonety a četná díla ruských spisovatelů přeložil do evropských jazyků. Je autorem operních libret, která zhudebnili skladatelé Petr Iljič Čajkovskij, Eduard Nápravník, Anton Stěpanovič Arenskij, Arsenij Nikolajevič Koreščenko nebo Sergej Rachmaninov.

Salon v muzeu P.I.Čajkovského v Klinu s jeho piánem a stolem

V Petrohradu se spřátelil s francouzským hercem Lucienem Guitrym, otcem herce Sachi Guitryho, který vystupoval v Michajlovském divadle.[1] Po celý život ho také pojilo silné přátelství s bratrem Petrem Iljičem i dvojčetem Anatolijem.

Byl životopiscem, zakladatelem a prvním kurátorem muzea Petra Iljiče Čajkovského v Klinu,[2] v blízkosti Moskvy, kde žil jeho bratr poslední rok svého života. Modest Čajkovskij publikoval jeho biografii ve třech svazcích o více než 1 500 stranách, s výtažky z jeho korespondence, která se stala důležitm studijním materiálem výzkumných pracovníků a muzikologů. Zemřel v Moskvě 15. ledna 1916 ve věku 65 let.

Ve své dosud nepublikované autobiografii, široce citované Alexandrem Poznanským, Modest zmiňuje, že on i jeho bratr Petr Iljič Čajkovskij byli gayové.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Modest Iljič Čajkovskij měl tři starší bratry, Nikolaje, Petra a Ippolita (Hyppolita) a bratra, dvojče, Anatolije. Do rodiny patřila ještě nevlastní sestra Zinaida, kterou měl otec z prvního manželství a vlastní sestra Alexandra. S tou ho pojilo pevné sourozenecké pouto a když se provdala za Lva Vasiljeviče Davydova,[3] velmi často pobýval na jejich panství poblíž Kyjeva.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Libreta[editovat | editovat zdroj]

Překlady (výběr)[editovat | editovat zdroj]


Spisy[editovat | editovat zdroj]

  • 1890Симфония (Symfonie)
  • 1892День в Петербурге (Den v Petrohradu)
  • 1893Предрассудки (Předsudky)

Biografie[editovat | editovat zdroj]

  • 2004The Life And Letters of Peter Ilich Tchaikovsky, University Press of the Pacific (2004), ISBN 1-4102-1612-8

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Guitry Lucien (1860-1925). www.appl-lachaise.net [online]. [cit. 2015-04-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-04-03. 
  2. Dům v Klinu - Na návštěvě u P. I. Čajkovského - 1965
  3. foto z muzea P.I.Čajkovského v Klinu. www.photographersdirect.com [online]. [cit. 2015-04-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-04. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Alexander Poznansky: Modest Čajkovskij. In his brother's shadow. In: Internationales Čajkovskij Symposium, Tübingen 1993. Bericht. Schott, Mainz 1995. S. 233-246. ISBN 379570295X. (Čajkovskij Studien; 1).

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]