Moše Perec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Moše Perec
מֹשֶׁה פֶּרֶץ
Základní informace
Narození10. května 1983 (40 let)
Tiberias, Izrael
Žánrysoul, mizrachi, pop, izraelská hudba
Povolánízpěvák-skladatel
Nástrojehlas
Hlasový obortenor
Aktivní roky2002–
VydavatelPlay Records
OceněníACUM award
Webhttp://mosheperez.co.il/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Moše Perec (hebrejsky מֹשֶׁה פֶּרֶץ‎,‎* 10. května 1983 Tiberias, Izrael) je izraelský zpěvák-skladatel a komponista. Se zpěvem začal ve třinácti letech v tiberiadské synagoze a začal též skládat vlastní písně. V osmnácti letech byl povolán k povinné vojenské službě v Izraelských obranných silách, během níž se přidal k vojenskému hudebnímu souboru.

Po uvolnění z IDF vydal své první hudební album s názvem Mabit el ha-meromim (hebrejsky מביט אל המרומים‎, „Vzhlížím k nebesům“), jehož se jen v Izraeli prodalo přes deset tisíc kopií. Jeho další album (hebrejsky אש‎, „Oheň“) z roku 2007 se dočkalo ještě většího úspěchu v podobě dvaceti tisíc prodaných desek, za což Perec obdržel ocenění zlatá deska. Roku 2008 se jeho singl s názvem Elajich (hebrejsky אלייך‎, „Ty“) umístil na předních příčkách izraelských hitparád a v témže roce se objevil jako titulní píseň stejnojmenného alba Elajich. Alba se prodalo na 40 000 kopií a stalo se díky tomu platinovým.[1] Největšího úspěchu však dosáhlo Perecovo v pořadí čtvrté album s názvem Me-ha-šamajim (hebrejsky מהשמיים‎), „Z nebes“), které přesáhlo v prodejnosti 110 000 kusů a stalo se dvojitě-platinovým. Jeho pátý singl a zároveň i album z roku 2011 nesly název Zikukim (hebrejsky זיקוקים‎, „Ohňostroje“)[2] a zaznamenaly 80 000 prodaných kopií. Zatím poslední Perecovo album z roku 2013 nese název Kol ha-milim ha-smechot (hebrejsky כל המילים השמחות‎, „Všechna ta radostná slova“).

Moše Perec si většinu skladeb píše sám, napsal již také několik skladeb pro interprety jako např. Sarit Chadad (שרית חדד) nebo Šlomiho Šabata (שלומי שבת).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. משה פרץ, גרסת האנפלגד [online]. mako.co.il, 2009-06-23. Dostupné online. (hebrejsky) 
  2. כבר בגיל 17 היה לי ברור שאצליח [online]. israelhayom.co.il, 2011-09-28. Dostupné online. (hebrejsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]