Mlynica (přítok Popradu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mlynica
Potok Mlynica tekoucí do umělých nádrží (Jezírka lásky při Štrbském Plese)
Potok Mlynica tekoucí do umělých nádrží (Jezírka lásky při Štrbském Plese)
Základní informace
Délka toku22,5 km
Plocha povodí79,6 km²
Průměrný průtok0,67 m³/s
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
SlovenskoSlovensko Slovensko (Prešovský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Baltské moře, Visla, Dunajec, Poprad
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mlynica je řeka ve Vysokých Tatrách na Slovensku. Protéká západní částí okresu Poprad. Je dlouhá 22,5 km. Velikost povodí činí 79,6 km². Je tokem IV. řádu. Starší názvy jsou Lučivnianka nebo Malý Poprad.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení v Mlynické dolině, v oblasti Kozích ples v prostoru mezi vrcholy Štrbské Solisko (2301,8 m) a Satan (2421,5 m). Přibližně v nadmořské výšce 1900 m se objevuje jako povrchový tok. Na horním toku protéká údolím na jih přes Pleso nad Skokom a pod ním vytváří přibližně 30 m vysoký vodopád Skok. V dolní části údolí se stáčí na jihovýchod. V oblasti osady Štrbské Pleso teče souběžně s řekou Poprad na levém břehu (cca 3 km) opět na jih, přičemž v období zvýšených průtoků odvádí do ní část vody svým původním korytem. Na místě rašeliniště pod Štrbským plesem vzniklo jeho zahrazením Nové Štrbské pleso, které shromažďuje průsaky z morény na jižním úbočí. Dál pokračuje Lučivnianskou dolinou, přičemž nejprve vytváří oblouk na východ a za samotou Stredný mlyn pokračuje na jihovýchod. Od soutoku se Štrbským potokem teče k ústí víceméně na východ. Má charakter bystřiny, vytváří početné prahy a koryto se zde často větví. Za obcí Lučivná, na dolním toku, se výrazněji vlní. Vlévá se zprava do Popradu na území města Svit v nadmořské výšce přibližně 730 m.

Geomorfologické celky[editovat | editovat zdroj]

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Osídlení[editovat | editovat zdroj]

Protéká osady Štrbské Pleso, Nové Štrbské Pleso, okrajem Tatranské Štrby, samotou Stredný mlyn, osady Prostredný Mlyn a Valtierová, obec Lučivná a město Svit.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Průměrný roční průtok vody v ústí činí 0,67 m³/s, nejvyšší 50 m³/s a nejnižší 0,12 m³/s. Na začátku Mlynické doliny při ploše povodí 7,5 km² před oddělením původního ramene do Popradu je průměrný průtok 0,319 m³/s, maximální 30 m³/s a minimální 0,1 m³/s, přičemž minimum nastává během února a března a maximum v červnu.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Původně již v nadmořské výšce 1220 m.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mlynica (rieka) na slovenské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]