Mistrovství světa v bandy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MS 2012, Medeo, Kazachstán

Mistrovství světa v bandy je vrcholný mezinárodní turnaj v bandy hokeji. Jde o šampionát, který se koná od roku 2003 každoročně a jehož účastníky jsou reprezentace světových zemí. Turnaj zaštiťuje Mezinárodní federace bandy. Obhájcem titulu z mistrovství světa 2019 je Rusko. Pro pandemii covidu-19 byla divize A mistrovství světa v Irkutsku pro rok 2020 zrušena.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Úplně první zápas v bandy se konal již roku 1813 v anglickém městě Cambridgeshire, sport si však získal oblibu zejména v Rusku a Skandinávii. Mezinárodní federace bandy (FIB) byla tedy založena až v roce 1955 a to představiteli Švédska, Finska, Norska a Sovětského svazu. 1. mistrovství světa se konalo roku 1957 ve finských Helsinkách, mezi lety 1961 až 2003 se pak pořádalo každý lichý rok.

Účast České republiky[editovat | editovat zdroj]

Česká republika se stala premiérově součástí MS v únoru 2016 v Uljanovsku a vybojovala 15. příčku (7. pozici v divizi B). Stejný výsledek pak zopakovala v roce 2019 ve Švédsku.

Česko se na šampionátu v roce 2016 představilo ve skupině B divize B, kde podlehlo Ukrajině 7:9, Japonsku 4:5 a favorizovanému výběru Mongolska jasně 1:7, nicméně vítězství 17:0 nad Somálskem a 8:1 s Čínou českému týmu zajistily postup do čtvrtfinále. V něm Češi bohužel prohráli 3:7 s maďarskými hráči a byli odsouzeni k opětovným střetnutím se Somálci a Číňany. Díky obdobným úspěchům 16:0 a 6:2 v rozhodujících duelech o umístění český celek obsadil konečné 15. místo z 17 národních týmů.

Průběh na MS 2017 byl veskrze podobný. Češi postoupili do play-off divize B tentokrát ze třetího místa a byli jediným týmem, který dokázal uhrát alespoň remízu s Kanadou, která jinak všechna ostatní utkání ovládla a dobyla postup do elitní divize. Čtvrtfinálovým soupeřem byli však opět Maďaři a výsledek byl ještě horší než před rokem, čeští hráči prohráli 1:10. Po dalším dominantním vítězství nad Somálskem hráli o obhajobu 15. místa. Ve výsledku branky Žáka a Rákosníka jenom snížily stav z 0:3 na 2:3 a Češi skončili šestnáctí.

Český tým pak vynechal vzdálený Chabarovsk a zúčastnil se až šampionátu v roce 2019 ve Vänersborgu. Díky úspěchům ze zápasů s nováčky ze Švýcarska a s Ukrajinci následně opět bojoval o celkové 15. místo, což je 7. místo v divizi B. Šlo o první federální derby se Slovenskem na velkém kluzišti a čeští borci z něj vyšli vítězně - v prodloužení rozhodl gól po rohovém úderu o českém triumfu 3:2.

O rok později, na turnaji v Irkutsku, čeští hráči neuspěli. Zvítězili pouze jednou ze sedmi utkání (ve skupině nad Švýcarskem 4:1) a obsadili 8. místo v divizi B po závěrečné prohře s Japonci.

Nejvyšší výhra: Česko - Somálsko 20:0 (24. 1. 2017).

Nejvyšší prohra: Česko - Maďarsko 1:10 (27. 1. 2017).[1]

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Česká republika 4 0 0 0

Země[editovat | editovat zdroj]

Svaz sovětských socialistických republik[editovat | editovat zdroj]

Reprezentace Sovětského svazu v bandy, neboli sborná SSSR, byla od 1. mistrovství světa v roce 1957 jeho stálým účastníkem až do rozpadu státu v roce 1991 a dodnes je historicky nejúspěšnějším týmem na MS v bandy se 14 zlatými, 2 stříbrnými a 1 bronzovou medailí.

Vůbec první mezinárodní zápas mužstvo sehrálo v Moskvě (1954) a porazilo Finy 2:1. To odstartovalo jeho dominanci v následném čtvrtstoletí. SSSR triumfoval od roku 1957 do 1979 nepřetržitě jedenáctkrát, za tuto dobu byl navíc na šampionátu poražen pouze dvakrát - v letech 1975 a 1977 podlehl Švédsku 1:3 a 2:3. Režisérem osmi z těchto vítězství byl legendární trenér, moskevský rodák Vasilij Trofimov. Tahounem týmu na ledě byl ofenzivní záložník Valerij Maslov, který vybojoval rovněž 8 titulů mistra světa a poté vedl i jako trenér Junosť Omsk, Dynamo Moskva a další. Anatolij Frolov se stal nejlepším střelcem mistrovství v letech 1969 a 1973, ve druhém případě nastřílel dokonce 12 gólů. Teprve na domácí půdě v Chabarovsku (1981) jej sesadili Švédové díky výhře 6:1 hned 1. den turnaje. Na 15. MS, které se konalo v roce 1987 ve Švédsku, si SSSR připsal nejvyšší dosaženou výhru za celou svou existenci. 1. února ve městě Skövde deklasoval Spojené státy americké 21:1, avšak poté nestačil Finy ani na Švédy a skončil třetí, což bylo považováno za katastrofu. Poslední světový šampionát, kterého se tým zúčastnil, byl ten 17., v roce 1991, který pořádali Finové. SSSR ubojoval semifinále s Finskem a postoupil do finále v Helsinkách. Tam zdolal Švédsko 4:3 a získal při své derniéře 14. titul.

Sovětský svaz hostil mistrovství světa celkem čtyřikrát, konkrétně v letech 1965 (Archangelsk, Ivanovo, Kursk, Moskva a Sverdlovsk), 1973 (Moskva a Krasnogorsk), 1981 (Chabarovsk) a 1989 (Moskva).

Nejvyšší výhra: SSSR - USA 21:1 (1. 2. 1987).

Nejvyšší prohra: SSSR - Švédsko 3:9 (20. 2. 1983).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Sovětský svaz 17 14 2 1

Rusko[editovat | editovat zdroj]

V Rusku je bandy považováno za národní sport, ačkoliv vzniklo na Britských ostrovech. V ruštině se jako název sportu používá prostý opis: "хоккей с мячом" (hokej s míčkem) nebo také "русский хоккей" (ruský hokej), což poukazuje na jeho popularitu. Ruská federace bandy byla založena již v roce 1898 a v březnu 1907 sehrál ruský národní tým svůj první mezinárodní zápas - podlehl v něm svému budoucímu úhlavnímu rivalovi ze Švédska. Ruská superliga je považována spolu se švédskou nejvyšší soutěží pokládána za jednu z nejkvalitnějších lig bandy na světě a ruský národní výběr je tedy složen výhradně z hráčů z předních ruských klubů, jako jsou například SKA-Něfťjanik Chabarovsk či Jenisej Krasnojarsk.

Reprezentace Ruské federace obsadila v roce 1993 volné místo po zaniklém Sovětském svazu a nestačila jen na suverénní Švédy, kteří ji ve finále rozstříleli 8:0. Stejný scénář se opakoval také v letech 1995 a 1997, ovšem roku 1999 Rusko konečně dosáhlo na zlato na domácím šampionátu, ve finále porazilo Finy. Mezi lety 2006 až 2008 (v roce 2008 zdolali Švédy 6:1 před rekordním počtem 20 tisíc diváků) a poté 2013 až 2016 Rusové drželi sérii titulů. Do dějin se zapsal zejména turnaj v Chabarovsku roku 2015 (město hostilo světový šampionát podruhé v historii), jehož návštěvnost dosáhla rekordu. Některé ze zápasů si nenechaly ujít ani takové osobnosti jako premiér Dmitrij Medvěděv nebo Vladislav Treťjak. Ruský tým, jehož součástí byla i zvučná jména (Lomanov, Iškeldin, Ivanuškin, Ševcov, Ivanov, Děrgajev a další) bez problémů postoupil přes USA (17:2) a Kazachstán (14:0) do finále, které hrál se Švédy v elektrizující atmosféře, kterou utvářelo 10 tisíc fanoušků. Rusové ještě 6 minut před koncem prohrávali 1:3, ale obrátili vývoj a vyhráli 5:3. O rok později velmi podobný celek hrál finálové utkání s Finskem a triumfoval tentokrát jasně 6:1, hattrickem se na tom velkou měrou podílel Sergej Lomanov junior. Návštěvnost dosáhla dokonce 11 700 diváků. V roce 2018 se MS pořádalo opět po třech letech v Chabarovsku a Rusové byli už pojedenácté první. Omlazený tým vtrhl do vyřazovací části famózním způsobem - zlikvidoval outsidera z Německa 26:1, pak porazil Finsko 8:2 a souboj o zlato rozhodl svým třetím gólem v duelu Almaz Mirgazov a Rusko zvítězilo 5:4. Mirgazov navíc rozhodl brankou v prodloužení i finále MS 2019, odtud odešli Švédové poraženi 5:6 po prodloužení. Ostatně dramatických finálových bojů mezi Ruskem a Švédskem už bylo v historii MS mnoho.

Finále MS 2015 v Chabarovsku mezi Ruskem a Švédskem.

Rusko hostilo mistrovství světa v bandy jedenáctkrát (předtím čtyřikrát jakožto součást SSSR) a v letech 2020 i 2021 jej bude pořádat opět.

Pro sezónu 2019/20 se ruské sborné ujal Pavel Frants.

Sestava Ruska (říjen 2019)
Jméno hráče Pozice Klub
Jurij Ivančikov Brankář Start Nižnij Novgorod
Denis Rysev Brankář SKA-Něfťjanik Chabarovsk
Roman Černych Brankář Vodnik Archangelsk
Maxim Šakirov Brankář Strojitel Syktyvkar
Jurij Bondarenko Obránce SKA-Něfťjanik Chabarovsk
Jurij Vikulin Obránce SKA-Něfťjanik Chabarovsk
Vladimir Vlasjuk Obránce Strojitel Syktyvkar
Valerij Ivkin Obránce Dinamo Moskva
Ivan Korablin Obránce Strojitel Syktyvkar
Danil Kuzmin Obránce Vodnik Archangelsk
Michajl Prokopjev Obránce Bajkal-Energija Irkutsk
Sergej Filatov Obránce Strojitel Syktyvkar
Maxim Anciferov Útočník Vodnik Archangelsk
Vadim Archipkin Záložník Broberg Söderhamn
Janis Befus Záložník Dinamo Moskva
Maxim Vasilenko Záložník Dinamo Moskva
Jevgenij Děrgajev Záložník Vodnik Archangelsk
Alan Džusojev Záložník AIK Bandy
Alexander Jegoryčev Záložník Bajkal-Energija Irkutsk
Nikita Ivanov Záložník Dinamo Moskva
Maxim Iškeldin Záložník Jenisej Krasnojarsk
Vladimir Kalančin Záložník Kuzbass Kemerovo
Denis Lapšin Záložník Jenisej Krasnojarsk
Dmitrij Makarov Záložník Jenisej Krasnojarsk
Bogdan Pavenskij Záložník Kuzbass Kemerovo
Andrej Prokopjev Záložník Bajkal-Energija Irkutsk
Vadim Černov Záložník Jenisej Krasnojarsk
Dmitrij Barbakov Útočník Dinamo Moskva
Artem Bondarenko Útočník SKA-Něfťjanik Chabarovsk
Vladislav Kuzněcov Útočník Bajkal-Energija Irkutsk
Almaz Mirgazov Útočník Jenisej Krasnojarsk
Vladislav Tarasov Útočník Dinamo Moskva
Jevgenij Filippov Útočník Dinamo Moskva

Nejvyšší výhra: Rusko - Bělorusko 28:1 (30. 1. 2013).

Nejvyšší prohra: Rusko - Švédsko 0:8 (7. 2. 1993).[2]

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Rusko 22 12 9 1

Švédsko[editovat | editovat zdroj]

Švédská reprezentace v bandy se zúčastnila všech dosavadních 39 mistrovství světa. Poprvé získala titul mistrů světa v roce 1981 v ruském Chabarovsku a poté se jí to podařilo ještě jedenáctkrát. Švédský národní tým rovněž jednoznačně dominuje v počtu stříbrných medailí, má jich na svém kontě již 19, z toho osmnáctkrát podlehl ve finále SSSR nebo nástupnickému Rusku. Rusko - Švédsko, to je klasické finále MS v bandy.

Švédská reprezentace je převážně složena z hráčů působících v domácí soutěži, jedná se třeba o kluby Sandvikens AIK a Villa Lidköping BK, popřípadě v Ruské superlize bandy.

Finsko, Norsko a Švédsko hrály bandy na ZOH 1952 v Oslu, proto je o dva roky později pozval SSSR na turnaj čtyř národů 1954. Po triumfu v roce 1981 švédský tým obhájil titul o dva roky později v Helsinkách. Švédové pak v letech 1993, 1995 a 1997 porazili Rusko ve finále třikrát po sobě. Třetího z těchto úspěchů dokonce dosáhli na domácí půdě a podobný kousek se jim povedl i v roce 2009. Ve Västerås ve finále porazili opět Rusy 6:1 zejména díky druhému poločasu, který ovládli 5:0. Poslední zlato z MS švédský výběr vybojoval před svými fanoušky v Sandvikenu, což je město, kde je bandy velice populární. V nastavení finálového souboje s Ruskem rozhodl brankou na 4:3 hráč klubu Hammarby IF Adam Gilljam.

MS v bandy se ve Švédsku konalo celkem třináctkrát, z toho třikrát ve městě Västerås.

Od začátku sezóny 2019/20 je hlavním koučem týmu Michael Carlsson.[3]

Sestava Švédska na MS 2019
Jméno hráče Pozice Klub
Anders Svensson Brankář Edsbyns IF
Patrik Hedberg Brankář Hammarby IF Bandyförening
Martin Johansson Obránce Villa Lidköping BK
Linus Pettersson Obránce Sandvikens AIK
Patrik Sjöström Obránce Jenisej Krasnojarsk
David Pizzoni Elfving Obránce Hammarby IF Bandyförening
Per Hellmyrs Obránce Bollnäs GIF
Erik Säfström Obránce Sandvikens AIK
Felix Persson Obránce Villa Lidköping BK
Daniel Berlin Záložník Sandvikens AIK
Johan Löfstedt Záložník Villa Lidköping BK
Adam Gilljam Záložník Hammarby IF Bandyförening
Simon Jansson Záložník Västerås SK
Johan Esplund Záložník Villa Lidköping BK
Christoffer Edlund Útočník Villa Lidköping BK
Erik Pettersson Útočník AIK Bandy
Christoffer Fagerström Útočník Hammarby IF Bandyförening
Joakim Andersson Útočník Villa Lidköping BK
Sven Olsson Hlavní trenér

Nejvyšší výhra: Švédsko - Bělorusko 33:5 (30. 1. 2014).

Nejvyšší prohra: Švédsko - SSSR 0:8 (24. 2. 1963).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Švédsko 39 12 19 8

Finsko[editovat | editovat zdroj]

Finsko je zakládajícím členem Mezinárodní federace bandy, zúčastnilo se všech dosavadních světových šampionátů a pokaždé skončilo mezi nejlepšími čtyřmi. V roce 2004 zaskočili Finové Rusko i Švédsko a odvezli si domů zlaté medaile.

Finský národní skončil druhý už na MS 1957, 1963 a 1967, ovšem tehdy se ještě hrálo pouze skupinovým systémem, bez semifinále a finále. Do finále mistrovství světa v bandy se proto Finové fakticky dostali až v roce 1987, na šampionátu ve Stockholmu. Ve skupině porazili SSSR, Norsko i USA, avšak ve finále nestačili na Švédsko a prohráli 2:7. O dva roky později hráli finálový duel MS v Moskvě tentokrát se Sovětským svazem, ale ten je smetl výsledkem 12:2. Další finálovou účast Finsko vybojovalo na konci tisíciletí - v roce 1999, když se světový šampionát hrál v ruském Archangelsku. Semifinále se Švédy rozhodl hattrickem útočník Sami Laakkonen, Finové zvítězili 6:2. Ve finále však opět svého soka příliš nepotrápili a se Sovětským svazem prohráli 0:5. Vše se ovšem změnilo na mistrovství světa ve Švédsku a Maďarsku. Finští hráči ukázali svou sílu už v základní skupině A, v níž přehráli Norsko (5:3) a také Rusko (4:3) a prohráli se Švédskem (1:7) a s Kazachstánem (3:7). Přesto postoupili do play-off z druhého místa ze Švédy. V semifinále porazili Rusy znovu 4:3 a čekalo je finále se Švédskem. Finští hráči dvěma góly z rohových úderů snížili rozdíl ve skóre z 1:4 na 3:4, v 81. minutě vyrovnal Kimmo Huotelin a hrdinou turnaje se stal už zmiňovaný Sami Laakkonen, který ve 100. minutě (tedy již v prodloužení) svou brankou zmrazil 9646 švédských fanoušků, kteří neočekávali nic jiného než vítězství svého týmu. Finsko jedinkrát v historii vyhrálo mistrovství světa v bandy. Fin Ari Holopainen se stal nejlepším střelcem turnaje a v roce 2019 dovedl Finsko spolu s Antti Parviainenem a Olli Manninenem na MS ve Švédsku k bronzu.

MS se pořádalo ve Finsku již šestkrát, naposledy roku 2001 jej Finové organizovali společně se Švédskem.[4]

Sestava Finska na MS 2019
Jméno hráče Pozice Klub
Kimmo Kyllönen Brankář IFK Vänersborg
Jussi Aaltonen Brankář IFK Motala
Eetu Peuhkuri Záložník Vetlanda BK
Elias Gillgren Obránce IFK Motala
Emil Fedorov Útočník Vetlanda BK
Ilari Moisala Obránce Broberg Söderhamn
Jimi Heinonen Útočník IK Sirius
Juho Liukkonen Záložník IFK Vänersborg
Kasperi Hirvonen Záložník IFK Motala
Markus Kumpuoja Útočník IK Sirius
Mikko Lukkarila Útočník IFK Vänersborg
Samuli Helavuori Obránce Bollnäs GIF
Teemu Määttä Záložník IK Sirius
Tomi Hauska Záložník Veiterä
Tommi Määttä Obránce Edsbyns IF
Tuomas Määttä Záložník SKA-Něfťjanik Chabarovsk
Ville Aaltonen Záložník Bollnäs GIF
Antti Parviainen Hlavní trenér
Ari Holopainen Trenér
Olli Manninen Trenér

Nejvyšší výhra: Finsko - Bělorusko 23:0 (25. 3. 2001).

Finský roh na MS 2004

Nejvyšší prohra: Finsko - Švédsko 2:15 (22. 11. 1998).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Finsko 39 1 8 22

Norsko[editovat | editovat zdroj]

Norsko je zakládajícím členem Mezinárodní federace bandy, zúčastnilo se téměř všech dosavadních světových šampionátů a jeho dosud nejlepším výsledkem je 2. místo z mistrovství světa v roce 1965 v SSSR.

Norsko se nepředstavilo na 1. MS v roce 1957 na protest proti invazi sovětských vojsk do Maďarska. Až do roku 1991 skončilo na takřka všech světových šampionátech až za SSSR, Švédskem a Finskem, výjimkou bylo pouze MS 1965. Norové tam nejprve uhráli cennou remízu 2:2 se Švédskem a prohře se Sovětským svazem ve svém závěrečném utkání těsně udolali Finsko 1:0 a umístili se na 2. příčce. Norsko následně skončilo dvanáctkrát čtvrté a změna přišla teprve po pádu komunistického bloku. Na domácím šampionátu v roce 1993 vyhrálo nad Američany ve čtvrtfinále 7:0 a po prohře se Švédy se utkalo s rivalem z Finska, které předtím Nory porazilo v bojích o bronz 4:1, 6:2 a 8:0. Tentokrát se Norové doma odhodlali ke skvělému výkonu a zvítězili 5:3. Poté, co se součástí MS stal i kazašský národní tým, postoupili Norové do souboje o 3. místo jen dvakrát - jednou prohráli se Švédskem 1:9 a podruhé podlehli Finům 1:11. Na MS 2018 Norsko zaznamenalo historicky nejhorší výsledek, tím bylo až 6. místo po prohře 2:3 s USA v boji o 5. místo.

Norsko hostilo MS v bandy celkem pětkrát, naposledy jej v roce 2003 pořádalo společně se Švédskem.[5]

Sestava Norska na MS 2019
Jméno hráče Pozice Klub (k r. 2018)
Alexander Nygaard Brankář Stabæk
Tobias Fevang Brankář
Anders Greger Svenn Obránce IFK Kungälv
Peder Remman Obránce Surte
Petter Moen Obránce Solberg
Eirik Lunden Obránce
Petter Löyning Záložník Stabæk
Magnus Högevold Záložník Stabæk
Robin Cras Záložník Mjöndalen
Kristian Hagen Záložník Nässjö
Sondre Kristoffersen Útočník Solberg
Isac Jerner Útočník Ready
Felix Callander Útočník IFK Vänersborg
Stian Sterkeby Záložník
Emil Guldbrandsen Záložník
Fredrik Randsborg Záložník

Nejvyšší výhra: Norsko - Bělorusko 32:0 (29. 3. 2001).

Nejvyšší prohra: Norsko - Rusko 0:22 (1. 2. 2005).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Norsko 37 0 1 1

Kazachstán[editovat | editovat zdroj]

Národní tým Kazachstánu se poprvé zúčastnil MS v bandy v roce 1995, čtyři roky po osamostatnění země, která byla svazovou republikou. Dnes zaniklý klub Dynamo Almaty vyhrál ligu SSSR v letech 1977 a 1990, nicméně dnes v Kazachstánu existuje pouze jeden profesionální klub - Akžajik, který hraje své domácí duely ve městě Oral (rusky Uralsk) a působí v druhé ruské lize (Vyšší liga), proto většina reprezentačního kádru hraje v ruských elitních klubech. Největší hvězdou je kapitán sborné Rauan Isalijev.

Kazaši hned při své první účasti na MS ve čtvrtfinále porazili obhájce bronzu z Norska 4:2 a jen těsně prohráli souboj o 3. pozici s Finskem. První ze svých šesti bronzových medailí Kazachstán dobyl na MS v Archangelsku v roce 2003. V pětičlenné skupině A vyhrál sice jen zápas s Nory (a ještě těsně 6:5), ovšem na postup to stačilo. V tradičním duelu o bronz s Finskem pak konečně uspěl 4:1. O dva roky později kazašské mužstvo porazilo Finy 5:3 a bylo bronzové podruhé. Kazachstán v roce 2011 vyhrál turnaj v bandy na Asijských zimních hrách na domácím ledu v Almaty před Mongolskem a Kyrgyzstánem. Po 6 let trvající sérii čtvrtých míst na MS se kazašské bandy dalo znovu do pohybu na jediném domácím šampionátu v historii, který se konal právě ve městě Almaty na stadionu Medeu (rusky Medeo) v roce 2012. Kazaši vedli v semifinálovém duelu se Švédskem 7 minut před koncem 2. poločasu 4:2 (po dvou brankách vstřelili Vjačeslav Bronnikov a Alexandr Nasonov), ale Švédové vyrovnali a na penalty zvítězili, čímž odsoudili Kazachstán k souboji o bronz. V něm asijský tým bezpečně porazil Finy 10:5. V následujících letech Kazaši porazili Finy v duelech o bronz ještě třikrát po sobě - 6:3, 5:3 a 8:6 v letech 2013 až 2015. Od té doby Kazachstán na medaili čeká.

Od sezóny 2019/20 je koučem reprezentace Alexej Nikišov.[6]

Sestava Kazachstánu na MS 2019
Jméno hráče Pozice Věk Klub (k r. 2018)
Vjačeslav Gorčakov Brankář Akžajik Uralsk
Beržan Achmetžanov Brankář Akžajik Uralsk
Andrej Guščin Akžajik Uralsk
Rauan Isalijev Útočník 30 Bajkal-Energija Irkutsk
Sultan Kadiržanov Akžajik Uralsk
Petr Gribanov Akžajik Uralsk
Iskander Nugmanov Ready Bandy
Arťom Všivkov Uralskij Trubnik Pervouralsk
Maxim Utebalijev Akžajik Uralsk
Pavel Čebakov Akžajik Uralsk
Bolat Muchit Akžajik Uralsk
Jelaman Alipkalijev Akžajik Uralsk
Samat Amanšin Akžajik Uralsk
Kuanyš Temiralin Akžajik Uralsk
Azat Bekturgan Akžajik Uralsk
Ilja Gluchov Akžajik Uralsk
Jevgenij Šadrin Bajkal-Energija Irkutsk
Alexej Nikišov Hlavní trenér
Oralbaj Žachymbetov Trenér
Sergej Tokmakov Trenér
Alexandr Ružin Trenér
Nurgan Urazgalijev Trenér

Nejvyšší výhra: Kazachstán - Maďarsko 29:0 (29. 1. 2018).

Nejvyšší prohra: Kazachstán - Rusko 1:22 (28. 1. 2019).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Kazachstán 21 0 0 6

Spojené státy americké[editovat | editovat zdroj]

Národní tým USA byl pátým celkem, který v roce 1985 rozšířil kvarteto SSSR, Švédsko, Finsko a Norsko. O 10 let později hostily mistrovství světa v Minnesotě, vítězem se tam stalo Švédsko. Nejlepším výsledkem Spojených států na MS byla 5. příčka ze šampionátu v roce 2018 - Američané v něm historicky poprvé zdolali Nory.[7]

Sestava USA na MS 2019
Jméno hráče Pozice Klub (k r. 2018)
Gavin Ancheta Brankář Tonka Bay Bombers
Zack Wynne Brankář Dynamo Duluth
Andrew Knutson Útočník Minneapolis Bandolier
Peter Knutson Záložník Minneapolis Bandolier
Alexander Zitouni Obránce IFK Vänersborg
Mike Carman Záložník Mississippi Mojo
Darren Richardson Záložník Jönköping Bandy
Zachary Knight Obránce Minneapolis Bandolier
Wyatt Wenzel Obránce Minneapolis Bandolier
Jacob Blücher Záložník Unik
Kevin Brown Útočník Peace & Love City
Dane Erickson Záložník Minneapolis Bandolier
Mikael Lickteig Záložník Tonka Bay Bombers
Tom Savatske Záložník
Michael Fabie Útočník
Brent Palmer Útočník

Nejvyšší výhra: USA - Maďarsko 20:0 (18. 3. 1991).

Nejvyšší prohra: USA - SSSR 1:21 (1. 2. 1987).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Spojené státy americké 25 0 0 0

Bělorusko[editovat | editovat zdroj]

Díky ruskému vlivu se bandy rozšířilo i do Běloruska. Běloruský národní tým hrál na většině světových šampionátů od roku 2001, ale jinak tomu bylo v letech 2010, 2018 a 2019. Zejména v roce 2018 Bělorusové plánovali účast na turnaji, FIB jej však ohraničila kolem 16 zemí a Bělorusy hrát nevpustila. Nejlepším výsledkem týmu bylo několikrát 6. místo. Útočník Andrej Kabanov se na MS 2015 i 2016 stal nejlepším střelcem - celkem nastřílel 29 branek v 10 zápasech.

Nejvyšší výhra: Bělorusko - Estonsko 21:4 (24. 3. 2003).

Nejvyšší prohra: Bělorusko - Norsko 0:32 (29. 3. 2001).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Bělorusko 15 0 0 0

Kanada[editovat | editovat zdroj]

V Kanadě existuje velká tradice ledního hokeje, takže tam stejně jako v ČR nenajdeme žádné regulérně velké hřiště bandy. Proto kanadské kluby bandy hrají ve společné lize s USA. V letech 2010 a 2017 Kanaďané vyhráli divizi B na MS. Celkovým nejlepším výsledkem týmu jsou dvě 6. místa ze šampionátů v letech 1991 a 1993. Současným hlavním trenérem mužstva je Švéd Göran Svensson.

Nejvyšší výhra: Kanada - Estonsko 18:0 (1. 2. 2005).

Nejvyšší prohra: Kanada - Rusko 1:22 (30. 1. 2014).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Kanada 15 0 0 0

Německo[editovat | editovat zdroj]

Již v roce 1913, v době rozvoje sportu, Německá říše skončila 1. na vůbec jediném Mistrovství Evropy v bandy, které se kdy konalo a jehož účastníkem byly i Čechy. Debut na MS si Němci odbyli až o více než století později, v Irkutsku roku 2014. V roce 2016 Německo vyhrálo divizi B a postoupilo do elitní divize, kde se poté třikrát umístilo na 7. pozici. Německou ligu bandy hrají 4 kluby z hesenských měst Wiesbaden, Mohuč a Frankfurt. V současném německém reprezentačním kádru hraje několik hráčů ruského původu. Na MS 2019 ve Švédsku se německý reprezentant a hráč klubu Ready Bandy z Osla Valentin Wang-Norderud stal nejmladším střelcem gólu na MS v bandy v historii (spolu s ním SRN reprezentoval také jeho starší bratr Jonathan). Když v duelu s Nizozemci v 86. minutě zvyšoval na 12:6, bylo mu pouze 14 let a 2 měsíce. Němec s ruskými kořeny Sergej Bitkov je zase nejstarším střelcem všech bandy-hokejových mistrovství světa - skóroval ve svých 57 letech.

Koučem mužstva je Rus Alexandr Jepifanov.

Nejvyšší výhra: Německo - Somálsko 22:1 (27. 1. 2014).

Nejvyšší prohra: Německo - Švédsko 6:34 (2. 2. 2017).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Německo 6 0 0 0

Lotyšsko[editovat | editovat zdroj]

Lotyšský národní tým se mezi lety 2007 až 2016 každoročně účastnil MS v bandy a v roce 2019 se po dvouleté pauze opět představil, jenže v divizi B. Lotyši v roce 2014 v Irkutsku opanovali divizi B a pro rok 2015 se tak kvalifikovali do divize A. Hned následující rok obsadili doposud nejlepší 7. místo, které vybojovali v duelu s USA po výhře 6:4. Z Vänersborgu (r. 2019) tento výběr obhajoval 5. příčku v divizi B, nicméně na šampionátu v ruském Irkutsku v roce 2020 si o místo pohoršil po těsné porážce s Nizozemskem.

Koučem mužstva je Ivan Maksimov.

Nejvyšší výhra: Lotyšsko - Somálsko 22:0 (24. 1. 2019).

Nejvyšší prohra: Lotyšsko - Švédsko 3:28 (4. 2. 2016).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Lotyšsko 11 0 0 0

Maďarsko[editovat | editovat zdroj]

Maďarský tým debutoval na MS v roce 1991 a patří tak mezi národy s poměrně slušnou tradicí bandy. Jeho nejlepším umístěním je 7. místo z roku 1993, kdy Maďaři v souboji o 7. příčku zvítězili nad Nizozemskem 6:4. Pro rok 2018 se Maďarsko po 21 letech dostalo do divize A, ale v zápase o udržení v elitě jej rozdrtili Němci 21:1. Netrvalo dlouho a Maďaři se opět mezi elitu vrátili, a to roku 2020, po suverénních výkonech na turnaji divize B, kdy všechny zápasy vyhráli.

Budapešť spoluorganizovala MS 2004 s dalšími pěti švédskými městy.

Koučem mužstva je Krisztián Marosi.

Nejvyšší výhra: Maďarsko - Česká republika 10:1 (26. 1. 1990).

Nejvyšší prohra: Maďarsko - Kazachstán 0:29 (29. 1. 2018).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Maďarsko 21 0 0 0

Nizozemsko[editovat | editovat zdroj]

V Nizozemsku má bandy dlouhou tradici, přesto jeho národní tým vždy působil pouze v nižší skupině MS. To se změnilo v roce 2018, kde Nizozemci vyhráli divizi B po výhrách v play-off nad Ukrajinou 4:1, proti Estonsku 8:4 a s Japonskem 3:2. O rok později však opět sestoupili, když prohráli rozhodující duel s Německem 6:12.

Koučem mužstva je Švéd Thomas Engström.

Nejvyšší výhra: Nizozemsko - Somálsko 18:0 (1. 2. 2015).

Nejvyšší prohra: Nizozemsko - USA 0:18 (25. 3. 2003).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Nizozemsko 21 0 0 0

Estonsko[editovat | editovat zdroj]

Estonští hráči bandy sehráli svůj 1. mezinárodní duel v roce 1923 s Finskem a na mistrovství světa se poprvé představili v roce 2003 v Archangelsku. V roce 2019 Estonsko vyhrálo divizi B světového šampionátu a kvalifikovalo se pro rok 2020 do elitní skupiny. K tomu značnou měrou přispěl archangelský rodák Alexej Ibatulov, který vsítil za 7 duelů 27 branek, čímž stanovil nový historický rekord v počtu gólů vstřelených jedním hráčem na jednom MS.

Nejvyšší výhra: Estonsko - Somálsko 20:0 (31. 1. 2018).

Nejvyšší prohra: Estonsko - Finsko 0:22 (17. 1. 1923).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Estonsko 15 0 0 0

Japonsko[editovat | editovat zdroj]

Japonsko hraje na MS v bandy od roku 2012 každoročně v nižší divizi B. Úspěchem skončilo MS 2018, kdy Japonci došli až do divizního finále, v němž nestačili na Nizozemsko 2:3.

Koučem mužstva je Rus Oleg Ziganšin.

Nejvyšší výhra: Japonsko - Kyrgyzstán 13:0 (1. 2. 2012).

Nejvyšší prohra: Japonsko - Estonsko 1:12 (24. 1. 2019).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Japonsko 9 0 0 0

Velká Británie[editovat | editovat zdroj]

Bandy se v Anglii hrálo už před více než dvěma stoletími, ale Velká Británie hrála na MS až v roce 2019. Britové porazili Lotyše 5:0, Čínu 14:0, Somálsko 11:0, Slovensko 6:1 a Japonsko 3:1 a v semifinále divize B i Maďary výsledkem 5:4. Nestačili až ve finále na Estonce 3:9. Velká Británie proto obsadila v kompletním pořadí obou divizí 10. pozici.

Nejvyšší výhra: Velká Británie - Somálsko 14:0 (22. 1. 2019).

Nejvyšší prohra: Velká Británie - Estonsko 3:9 (25. 1. 2019).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Velká Británie 1 0 0 0

Mongolsko[editovat | editovat zdroj]

Národní tým Mongolska byl stříbrný na Asijských zimních hrách 2011, kdy ve finále podlehl Kazachstánu 2:16. To vedlo ke jmenování mongolských hráčů bandy nejlepším kolektivním týmem země. V roce 2017 Mongolové obsadili 3. místo v divizi B mistrovství světa a dobře si vedli také o 3 roky později v Rusku, kde zůstávali dlouho neporaženi a až na závěr turnaje podlehli Ukrajině a Slovensku, což znamenalo 4. místo.

Koučem mužstva je Žargal Banzragč.

Nejvyšší výhra: Mongolsko - Kyrgyzstán 17:2 (2. 2. 2011).

Nejvyšší prohra: Mongolsko - Kazachstán 0:17 (4. 2. 2011).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Mongolsko 11 0 0 0

Ukrajina[editovat | editovat zdroj]

Ukrajinská reprezentace bandy zapsala svou vůbec 1. účast na MS v roce 2013. Maximem tohoto národního mužstva je 2. pozice v divizi B roku 2020, kdy tým s ruskými legionáři nestačil až na Maďary.

Koučem mužstva je Švéd Magnus Alm.

Nejvyšší výhra: Ukrajina - Somálsko 13:0 (28. 1. 2014).

Nejvyšší prohra: Ukrajina - Maďarsko 3:11 (24. 1. 2017).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Ukrajina 7 0 0 0

Čína[editovat | editovat zdroj]

Národní tým Číny debutoval na MS v bandy v roce 2015 a v dalších letech nastupoval pravidelně. Nejlepším výsledkem byla 12. příčka v roku 2018, kterou výběr vybojoval na domácí půdě v Charbinu. Číňané porazili Somálsko i Slovensko a ve čtvrtfinále překvapivě udolali hráče Mongolska 3:2, díky čemuž postoupili mezi nejlepší 4 celky divize B. Po porážkách 1:2 od Japonska a 3:11 s Estonci obsadili 4. místo, tedy 12. v celkovém pořadí.

Nejvyšší výhra: Čína - Somálsko 14:0 (28. 1. 2017).

Nejvyšší prohra: Čína - Kanada 0:13 (26. 1. 2015).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Čína 5 0 0 0

Kyrgyzstán[editovat | editovat zdroj]

Kyrgyzská reprezentace v bandy se zformovala před Asijskými zimními hrami 2011, které se konaly v Almaty - v městě ležícím v bezprostřední blízkosti kazašsko-kyrgyzských hranic. Kyrgyzové na tomto turnaji získali bronz, což byla vůbec první medaile pro Kyrgyzstán v jakémkoliv sportu na těchto hrách.

Národní tým Kyrgyzstánu se zatím zúčastnil pouze jednoho světového šampionátu - v roce 2012, opět v Almaty. Byl zařazen do výjimečně vytvořené divize C spolu s dalším nováčkem z Japonska a estonskými navrátilci. Ve skupině Kyrgyzové vstřelili jen jednu branku - za již rozhodnutého stavu korigoval porážku svým gólem Žoldžbek. V závěrečném utkání o 2. místo v divizi C (a o 14. pozici celkově) Kyrgyzstán nestačil na Japonce 0:4.

Kyrgyzská obrana proti japonskému rohovému úderu (MS 2012).

Plány o účasti na MS 2018 vyšly vniveč, proto má kyrgyzský národní výběr na svém kontě zatím jen jedinou zkušenost ze světového šampionátu.

Nejvyšší výhra: -

Nejvyšší prohra: Kyrgyzstán - Kazachstán 0:21 (3. 2. 2011).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Kyrgyzstán 1 0 0 0

Slovensko[editovat | editovat zdroj]

Na Slovensku se bandy rozvinulo v těsné propojenosti s ČR. Slováci hráli na šampionátech v letech 2018 v Číně a 2019 ve Švédsku.

Na MS 2018 tým Slovenska příliš neuspěl, dokázal zdolat jenom Somálsko 8:0 a v duelu o umístění 2:0. Celkově obsadil 15. místo. O rok později se Slováci ve Švédsku potkali s týmem ČR po úspěších se Somálskem (8:1) a proti Číně (8:0) a podlehli v prodloužení 2:3. Ovšem roku 2020 Slováci překvapili pohlednou hrou a celkovým 11. umístěním.

Hlavním trenérem mužstva je Rus Konstantin Prjachin.

Nejvyšší výhra: Slovensko - Somálsko 8:0 (30. 1. 2018).

Nejvyšší prohra: Slovensko - Nizozemsko 0:7 (29. 1. 2018).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Slovensko 3 0 0 0

Somálsko[editovat | editovat zdroj]

Mistrovství světa v roce 2014 přineslo zcela nečekanou účast reprezentace z Afriky - Somálska. Mužstvo je sestaveno z příslušníků somálské menšiny žijící ve švédském městě Borlänge, hrajících převážně za lokální klub Peace & Love City, pouze jeden z hráčů žije v Kanadě. Tým od jeho prvního utkání (porážka 1:22 s Němci) koučuje švédský bývalý špičkový hráč bandy Per Fosshaug. Hráči Somálska stále na mistrovstvích světa nedokázali vyhrát žádný zápas, avšak v letech 2016 a 2017 sehráli přátelská utkání s neoficiálním týmem Afghánistánu, který tvoří afghánští přistěhovalci ve švédském městě Karlstad ovlivnění popularitou bandy ve Švédsku. Jeden ze soubojů - v únoru roku 2016 - vyhráli jasně 15:0, což je nejvyšší vítězství somálského mužstva v mezinárodních zápasech.

Koučem mužstva je Švéd Magnus Karl Erik Muhr.

Nejvyšší výhra: Somálsko - Afghánistán 15:0 (25. 2. 2016).

Nejvyšší prohra: Somálsko - Lotyšsko 0:22 (24. 1. 2019).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Somálsko 7 0 0 0

Švýcarsko[editovat | editovat zdroj]

Národní tým Švýcarska se poprvé objevil na MS v bandy v roce 2019, skončil celkově 19. z 20 týmů, a podobně si vedl i v roce 2020, kdy znovu předstihl jen Somálsko (10:0 a 4:1).

Švýcarské město Davos hostilo jediné ME v bandy vůbec (1913), jehož se zúčastnil i domácí celek, na další mezinárodní akci se však představil až o 106 let později ve zcela jiné situaci.

Hlavním trenérem týmu je Pierre Roos.

Nejvyšší výhra: Švýcarsko - Somálsko 10:0 (5. 3. 2020).

Nejvyšší prohra: Švýcarsko - Estonsko 0:9 (22. 1. 2019).

Země Odehraná
MS
Zlato Stříbro Bronz
Švýcarsko 2 0 0 0

Formát turnaje[editovat | editovat zdroj]

Prvních 12 mistrovství bylo hráno skupinovým systémem. V roce 1983 bylo přidáno tzv. play-off, tedy zápasy o 3. místo a finále, později i semifinále a čtvrtfinále. Roku 2003 se týmy rozdělily do dvou výkonnostních divizí - A a B, přičemž poslední výběr z divize A od roku 2016 sestupuje a je nahrazen vítězem divize B. Výjimkou bylo zavedení divize C pro šampionát v roce 2012, tento krok byl ovšem bezprostředně poté zrušen.

Vysílací práva[editovat | editovat zdroj]

Největší zájem o MS v bandy je tradičně ve Švédsku, Finsku a Rusku, kde vysílá přímé přenosy státní televize. Zápasy však mohou pomocí internetu sledovat fanoušci z celého světa.

Výsledky[editovat | editovat zdroj]

Muži[editovat | editovat zdroj]

Rok Organizátor Počet
týmů
Zlato Stříbro Bronz
1957 FinskoFinsko Finsko 3 Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz FinskoFinsko Finsko ŠvédskoŠvédsko Švédsko
1961 NorskoNorsko Norsko 4 Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz ŠvédskoŠvédsko Švédsko FinskoFinsko Finsko
1963 ŠvédskoŠvédsko Švédsko 4 Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz FinskoFinsko Finsko ŠvédskoŠvédsko Švédsko
1965 Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz 4 Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz NorskoNorsko Norsko ŠvédskoŠvédsko Švédsko
1967 FinskoFinsko Finsko 4 Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz FinskoFinsko Finsko ŠvédskoŠvédsko Švédsko
1969 ŠvédskoŠvédsko Švédsko 3 Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz ŠvédskoŠvédsko Švédsko FinskoFinsko Finsko
1971 ŠvédskoŠvédsko Švédsko 4 Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz ŠvédskoŠvédsko Švédsko FinskoFinsko Finsko
1973 Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz 4 Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz ŠvédskoŠvédsko Švédsko FinskoFinsko Finsko
1975 FinskoFinsko Finsko 4 Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz ŠvédskoŠvédsko Švédsko FinskoFinsko Finsko
1977 NorskoNorsko Norsko 4 Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz ŠvédskoŠvédsko Švédsko FinskoFinsko Finsko
1979 ŠvédskoŠvédsko Švédsko 4 Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz ŠvédskoŠvédsko Švédsko FinskoFinsko Finsko
1981 Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz 4 ŠvédskoŠvédsko Švédsko Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz FinskoFinsko Finsko
1983 FinskoFinsko Finsko 4 ŠvédskoŠvédsko Švédsko Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz FinskoFinsko Finsko
1985 NorskoNorsko Norsko 5 Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz ŠvédskoŠvédsko Švédsko FinskoFinsko Finsko
1987 ŠvédskoŠvédsko Švédsko 5 ŠvédskoŠvédsko Švédsko FinskoFinsko Finsko Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz
1989 Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz 5 Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz FinskoFinsko Finsko ŠvédskoŠvédsko Švédsko
1991 FinskoFinsko Finsko 8 Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz ŠvédskoŠvédsko Švédsko FinskoFinsko Finsko
1993 NorskoNorsko Norsko 8 ŠvédskoŠvédsko Švédsko RuskoRusko Rusko NorskoNorsko Norsko
1995 Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké 8 ŠvédskoŠvédsko Švédsko RuskoRusko Rusko FinskoFinsko Finsko
1997 ŠvédskoŠvédsko Švédsko 9 ŠvédskoŠvédsko Švédsko RuskoRusko Rusko FinskoFinsko Finsko
1999 RuskoRusko Rusko 6 RuskoRusko Rusko FinskoFinsko Finsko ŠvédskoŠvédsko Švédsko
2001 FinskoFinsko Finsko / ŠvédskoŠvédsko Švédsko 7 RuskoRusko Rusko ŠvédskoŠvédsko Švédsko FinskoFinsko Finsko
2003 RuskoRusko Rusko 9 ŠvédskoŠvédsko Švédsko RuskoRusko Rusko KazachstánKazachstán Kazachstán
2004 ŠvédskoŠvédsko Švédsko / MaďarskoMaďarsko Maďarsko 11 FinskoFinsko Finsko ŠvédskoŠvédsko Švédsko RuskoRusko Rusko
2005 RuskoRusko Rusko 11 ŠvédskoŠvédsko Švédsko RuskoRusko Rusko KazachstánKazachstán Kazachstán
2006 ŠvédskoŠvédsko Švédsko 12 RuskoRusko Rusko ŠvédskoŠvédsko Švédsko FinskoFinsko Finsko
2007 RuskoRusko Rusko 12 RuskoRusko Rusko ŠvédskoŠvédsko Švédsko FinskoFinsko Finsko
2008 RuskoRusko Rusko 13 RuskoRusko Rusko ŠvédskoŠvédsko Švédsko FinskoFinsko Finsko
2009 ŠvédskoŠvédsko Švédsko 13 ŠvédskoŠvédsko Švédsko RuskoRusko Rusko FinskoFinsko Finsko
2010 RuskoRusko Rusko 11 ŠvédskoŠvédsko Švédsko RuskoRusko Rusko FinskoFinsko Finsko
2011 RuskoRusko Rusko 11 RuskoRusko Rusko FinskoFinsko Finsko ŠvédskoŠvédsko Švédsko
2012 KazachstánKazachstán Kazachstán 14 ŠvédskoŠvédsko Švédsko RuskoRusko Rusko KazachstánKazachstán Kazachstán
2013 ŠvédskoŠvédsko Švédsko / NorskoNorsko Norsko 14 RuskoRusko Rusko ŠvédskoŠvédsko Švédsko KazachstánKazachstán Kazachstán
2014 RuskoRusko Rusko 17 RuskoRusko Rusko ŠvédskoŠvédsko Švédsko KazachstánKazachstán Kazachstán
2015 RuskoRusko Rusko 16 RuskoRusko Rusko ŠvédskoŠvédsko Švédsko KazachstánKazachstán Kazachstán
2016 RuskoRusko Rusko 18 RuskoRusko Rusko FinskoFinsko Finsko ŠvédskoŠvédsko Švédsko
2017 ŠvédskoŠvédsko Švédsko 18 ŠvédskoŠvédsko Švédsko RuskoRusko Rusko FinskoFinsko Finsko
2018 RuskoRusko Rusko / ČínaČína Čína 16 RuskoRusko Rusko ŠvédskoŠvédsko Švédsko FinskoFinsko Finsko
2019 ŠvédskoŠvédsko Švédsko 20 RuskoRusko Rusko ŠvédskoŠvédsko Švédsko FinskoFinsko Finsko
Země 57 61 63 65 67 69 71 73 75 77 79 81 83 85 87 89 91 93 95 97 99 01 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16
Bělorusko Bělorusko - - - - 7 6 7 6 6 6 6 6 - 7 7 6 7 6 6
Česko Česko - - - - - - - - - - - - - - - - - - 15
Čína Čína - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 16 16
Estonsko Estonsko - - - - - 8 10 10 - 11 - - - - 12 11 10 10 -
FinskoFinsko Finsko 2 3 2 4 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 4 3 3 2 3 4 1 4 3 3 3 3 3 2 4 4 4 4 2
Japonsko Japonsko - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 13 13 12 14 13
Kanada Kanada - - - - - - - - - - - - - - - - 6 6 7 7 - - - 9 8 8 - - - 7 8 8 8 8 - -
Kazachstán Kazachstán - 4 4 5 4 3 4 3 4 4 4 4 4 4 3 3 3 3 4
Kyrgyzstán Kyrgyzstán - - - - - - - - - - - - - - 14 - - - -
Lotyšsko Lotyšsko - - - - - - - - - 8 - 8 8 9 10 9 9 7 8
MaďarskoMaďarsko Maďarsko - - - - - - - - - - - - - - - - - 7 8 8 - - - 8 9 9 9 - 11 10 10 9 10 11 11 10
MongolskoMongolsko Mongolsko - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 10 11 - - - 17 15 12
NěmeckoNěmecko Německo - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 15 13 9
NizozemskoNizozemsko Nizozemsko - - - - - - - - - - - - - - - - - 8 - 9 - - 9 11 9 10 10 - 9 9 11 11 12 14 12 14
NorskoNorsko Norsko - 4 4 2 4 - 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 3 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
RuskoRusko Rusko 2 2 2 1 1 2 3 2 1 1 1 2 2 1 2 1 1 1 1
Somálsko Somálsko - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 17 17 17
Sovětský svaz SSSR 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 3 1 1
ŠvédskoŠvédsko Švédsko 3 2 3 3 3 2 2 2 2 2 2 1 1 2 1 3 2 1 1 1 3 2 1 2 1 2 2 2 1 1 3 1 2 2 2 3
UkrajinaUkrajina Ukrajina - - - - - - - - - - - - - - - 14 13 - 11
Spojené státy americké USA - - - - - - - - - - - - - 5 5 5 5 5 6 6 6 6 7 6 7 7 7 7 7 6 6 6 7 6 8 7
Země 57 61 63 65 67 69 71 73 75 77 79 81 83 85 87 89 91 93 95 97 99 01 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16
Počet účastníků 3 4 4 4 4 3 4 4 4 4 4 4 4 5 5 5 6 8 8 9 6 7 9 11 10 10 11 7 11 11 11 14 14 17 16 18
Země 17 18 19
Bělorusko Bělorusko 8 - -
Česko Česko 16 - 15
Čína Čína 17 12 18
Estonsko Estonsko 14 11 9
FinskoFinsko Finsko 3 3 3
Japonsko Japonsko 12 10 12
Kanada Kanada 9 - 14
Kazachstán Kazachstán 5 4 4
Lotyšsko Lotyšsko - - 13
MaďarskoMaďarsko Maďarsko 10 8 11
MongolskoMongolsko Mongolsko 11 13 12
NěmeckoNěmecko Německo 7 7 7
NizozemskoNizozemsko Nizozemsko 15 9 8
NorskoNorsko Norsko 4 6 5
RuskoRusko Rusko 2 1 1
SlovenskoSlovensko Slovensko - 15 16
Somálsko Somálsko 18 16 20
ŠvédskoŠvédsko Švédsko 1 2 2
ŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko - - 19
UkrajinaUkrajina Ukrajina 13 14 17
Spojené státy americké USA 6 5 6
Spojené království Velká Británie - - 10
Země 17 18 19
Počet účastníků 18 16 20

Ženy[editovat | editovat zdroj]

Rok Organizátor Počet
týmů
Zlato Stříbro Bronz
2004 FinskoFinsko Finsko 5 ŠvédskoŠvédsko Švédsko RuskoRusko Rusko FinskoFinsko Finsko
2006 Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké 6 ŠvédskoŠvédsko Švédsko RuskoRusko Rusko NorskoNorsko Norsko
2007 MaďarskoMaďarsko Maďarsko 7 ŠvédskoŠvédsko Švédsko RuskoRusko Rusko NorskoNorsko Norsko
2008 ŠvédskoŠvédsko Švédsko 7 ŠvédskoŠvédsko Švédsko RuskoRusko Rusko FinskoFinsko Finsko
2010 NorskoNorsko Norsko 6 ŠvédskoŠvédsko Švédsko RuskoRusko Rusko NorskoNorsko Norsko
2012 RuskoRusko Rusko 6 ŠvédskoŠvédsko Švédsko RuskoRusko Rusko FinskoFinsko Finsko
2014 FinskoFinsko Finsko 6 RuskoRusko Rusko ŠvédskoŠvédsko Švédsko FinskoFinsko Finsko
2016 USAUSA USA 7 ŠvédskoŠvédsko Švédsko RuskoRusko Rusko NorskoNorsko Norsko
2018 ČínaČína Čína 8 ŠvédskoŠvédsko Švédsko RuskoRusko Rusko NorskoNorsko Norsko
Země 04 06 07 08 10 12 14 16 18
ČínaČína Čína - - - - - - - 7 6
EstonskoEstonsko Estonsko - - - - - - - - 7
FinskoFinsko Finsko 3 4 5 3 5 3 3 6 4
KanadaKanada Kanada - 6 4 5 4 4 5 4 -
MaďarskoMaďarsko Maďarsko - - 7 7 - - - - -
NorskoNorsko Norsko 4 3 3 4 3 6 4 3 3
RuskoRusko Rusko 2 2 2 2 2 2 1 2 2
ŠvédskoŠvédsko Švédsko 1 1 1 1 1 1 2 1 1
ŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko - - - - - - - - 8
USA USA 5 5 6 6 6 5 6 5 5
Země 04 06 07 08 10 12 14 16 18
Počet účastníků 5 6 7 7 6 6 6 7 8

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Reprezentace | Česká Asociace Bandy. czechbandy.cz [online]. [cit. 2019-10-01]. Dostupné online. 
  2. Чемпионат мира (группа А) - 2019 - Соревнования - Федерация хоккея с мячом России. rusbandy.ru [online]. [cit. 2019-10-01]. Dostupné online. 
  3. Svenska Bandyförbundet. Svenska Bandyförbundet [online]. [cit. 2019-10-01]. Dostupné online. (švédsky) 
  4. The Finnish Bandy Federation « Suomen Jääpalloliitto. www.finbandy.fi [online]. [cit. 2019-10-01]. Dostupné online. 
  5. NBF Forside [online]. [cit. 2019-10-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-05-11. (norsky (bokmål)) 
  6. Казахстанская ассоциация бенди. kazbandy.kz [online]. [cit. 2019-10-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-03-12. 
  7. Home. USA Bandy [online]. [cit. 2019-10-01]. Dostupné online. (anglicky)