minus123minut

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
minus123minut
minus123minut
minus123minut
Základní informace
Žánryjazz, blues, funky a world music
Aktivní roky19972009, 2016–dosud
Současní členové
Zdeněk Bínazpěv, kytara
Fredrik Janáčekbasa, zpěv
Dano Šoltisbicí
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

minus123minut (původně psáno −123 min) je česká hudební skupina, která ve své hudbě propojuje více žánrů, zejména ovšem jazz, blues, funkyworld music. Její síla spočívá především v živých vystoupeních, které jsou z velké části tvořené improvizací. Název skupiny vznikl podle slov Zdeňka Bíny zcela náhodně, pouze jako hra slov, a nemá hlubší význam. K popularitě skupiny značně přispěl zisk ceny Akademie populární hudby za rok 1999 v kategorii Objev roku.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Skupina vznikla v roce 1997, kdy po určité době společného hraní kytaristy a zpěváka Zdeňka Bíny a bubeníka Dominika Tůmy přišel jako třetí hráč baskytarista Fredrik Janáček. Ústřední duo Bína–Janáček od té doby zůstalo stejné, často se ovšem měnila osoba bubeníka. V roce 1999, kdy skupina nahrála první desku Shooba Dooba, jím byl Václav Zima. O rok později ho nahradil Emil Valach, který ve skupině setrval až do konce roku 2002 a nahrál desky TryHome?. Od ledna 2003 až do jara 2008 bubnoval v kapele Martin Vajgl. V dubnu 2008 nastoupil na místo odcházejícího Martina Vajgla nový bubeník Miloš Dvořáček.

Rozpad kapely[editovat | editovat zdroj]

21. prosince 2009, krátce po vydání alba – Dream, kapela na svých webových stránkách oznámila rozpad.

Po tolika krásných koncertech s tak výjimečným publikem jsem došel k tomu, že je čas tento příběh „Minut“ uzavřít. Poslední dobou nás potkala řada starostí, k jejichž překonaní je potřeba tolik energie, že bych se i další rok nemohl věnovat hudbě, která ve mě přirozeně žije teď. Proto jsem rád, že za námi zůstává podle mě nejlepší deska −123min. Dream a vzpomínka na výjimečný koncert s Pražskou komorní filharmonii. Zároveň bych chtěl vyjádřit obrovskou úctu všem, se kterými jsem se potkával na našich koncertech, protože jsem díky nim prožil opravdu šťastná léta. Pevně doufám, že i moje další hudební působeni bude lidem přinášet radost.
— Zdeněk Bína[zdroj⁠?]

Comeback[editovat | editovat zdroj]

Po 7 letech přišla informace

"Minuty se vrací", tahle věta co zněla donedávna jako sen se stala realitou a Zdeněk Bína s Fredrikem Janáčkem opět spolu začnou vystupovat. V tuhle zprávu doufali jen nejvěrnější fanoušci a sedm let si na ni museli počkat. Zdeněk s Fredrikem k sobě do trojice přizvali skvělého bubeníka Dano Šoltise a z -123 min. vzniká minus123minut.
— Indies Scope[zdroj⁠?]

Turné Minuty 2016 bylo zahájeno účastí na festivalu Votvírák v Milovicích v červnu 2016

Členové[editovat | editovat zdroj]

Hosté živých vystoupení[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]