Ministerstvo vnitřní bezpečnosti Spojených států amerických

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ministerstvo vnitřní bezpečnosti
Department of Homeland Security
Pečeť ministerstva
Pečeť ministerstva
Založeno25. listopad 2002
SídloNebraska Avenue Complex
Souřadnice
Počet zaměstnanců240 000 (2018) [1]
Rozpočet51,6 miliardy USD (2017)[2]
MinistrAlejandro Mayorkas
Webová stránkawww.dhs.gov

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti (anglicky: Department of Homeland Security, zkráceně DHS) je ministerstvo federální vlády ve Spojených státech, jež vzniklo jako odpověď na teroristické útoky z 11. září 2001. Jeho hlavním úkolem je chránit území USA před teroristickými útoky a reagovat na přírodní katastrofy. Ministerstvo vede ministr vnitřní bezpečnosti USA.

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Zatímco Ministerstvo obrany je pověřeno vojenskými akcemi v cizině, DHS je pověřeno pracovat spolu s civilními složkami a chránit Spojené státy na domácím území, na jejich hranicích a i za nimi. Hlavním úkolem je připravit se na prevenci a případná domácí ohrožení, hlavně v oblasti terorismu. Dne 1. března 2003 zanikl Imigrační a naturalizační úřad Spojených států a jeho kompetence přešly právě na DHS. Všechny povinnosti okolo střežení hranic pak následně přešly pod DHS, včetně několika agentur, které toto zajišťovaly.

S více než 200 000 zaměstnanci je DHS třetí největší ministerstvo ve vládě USA. Více lidí zaměstnává už jen Ministerstvo obrany a Ministerstvo pro záležitosti veteránů. Politika národní bezpečnosti je určována Bílým domem a také Radou pro vnitřní bezpečnost.

Zřízení Ministerstva vnitřní bezpečnosti byla největší reorganizace v historii americké vlády a rovněž největším přeskupením federálních agentur od přijetí Zákona o národní bezpečnosti v roce 1947, kterým byla například vytvořena Ústřední zpravodajská služba. V rámci federální vlády spadá pod ministerstvo 22 různých vládních agentur s různými úkoly, například:

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Secretary of Homeland Security [online]. Homeland Security, 25-01-2017. Dostupné online. 
  2. Budget In Brief: Fiscal Year 2017 [online]. Homeland Security [cit. 2017-03-23]. S. 1, 2. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]