Jorijoši Minamoto

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Minamoto Jorijoši)
Jorijoši Minamoto
Narození988 nebo 20. května 994
Úmrtí27. srpna 1075
Povolánívoják
Choťdcera Naokaty Tairy
DětiJošiie Minamoto
Jošicuna Minamoto
Jošimicu Minamoto
Čikakijo Kawano
Kaijo
dcera Jorijošiho Minamotoa
RodičeJorinobu Minamoto
PříbuzníJošimune Minamoto, Jošitaka Minamoto, Jošitada Minamoto, Jošičika Minamoto, Jošitoki Minamoto, Jošikuni Minamoto, dcera Jošiie Minamotoa a Tamejoši Minamoto (vnoučata)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Minamoto Jorijoši, těž Minamoto no Jorijoši, byl samuraj z rodu Minamoto.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jorijoši se narodil roku 995[ujasnit]. Bojoval zprvu po boku svého otce Jorijobua Minamota (9681048). Osobně se proslavil v tažení před devíti lety,[kdy?] ve které vyústila Jorijošiho snaha potlačit moc Joritokiho Abeho, jenž zneužíval svého úředního postavení k vlastnímu prospěchu. Joritoki byl zabit v roce 1057, ale jeho syn Sadato Abe v boji pokračoval, ukryt za dřevěnou palisádou v Kawasaki.

Jorijoši proti Sadatovi zaútočil, ale útok se nezdařil. Když se stáhl, aby přeskupil své vojsko, strhla se zrovna prudká sněhová vánice. Sadato Abe zaútočil a Jorijošiho vojáci museli ustoupit – ústupovou akci jich však přežilo málo. Za statečnost prokázanou v tomto boji získal Jorijošiho třináctiletý syn Jošiie čestnou přezdívku Hačimantaró – prvorozený syn boha války Hačimana. Hlavní zdroj informací o tomto válečném tažení, gunkimono Mucu waki, obsahuje několik fascinujících popisů velitelské zdatnosti Jorijošiho. Dočteme se, že se k Jorijošimu přidalo mnoho mužů, „protože Jorijoši se o ně staral a dbal na uspokojování jejich potřeb“. Po jedné bitvě Jorijoši „nasytil své vojáky a uvedl jejich zbroj do pořádku. Osobně obešel celé ležení a ošetřoval zraněné. Vojáci byli velmi dojati a všichni říkali:'Oplatíme mu to svými těly.'“ V roce 1062 se Minamoto opět pustil do boje a oblehl Abe Sadata v jeho pevnosti Kurijagawa. Znovu došlo k lítému boji, v jehož průběhu mladý Jošiie údajně pronesl modlitbu určenou jeho ochrannému božstvu Hačimanovi. Slíbil prý, že mu v případě vítězství postaví svatyni. Když se pak s useknutými hlavami svých nepřátel vracel Minamoto do Kjóta, nechal v Kamakuře postavit Hačimanovu svatyni Curugaoka, jež se stala nejposvátnějším místem celého rodu Minamotů.

Roku 1065 se stal budhistickým mnichem a přijal náboženské jméno Šinkaj (信海, anglicky Shinkai).

Minamoto Jorijoši zemřel roku 1082.

Reference[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]