Milan Černohouz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Milan Černohouz
Základní informace
Narození20. dubna 1943
Kolín, Protektorát Čechy a Morava
Úmrtí1. června 2020 (ve věku 77 let)
Žánrypopmusic
Povolánízpěvák
podnikatel
Nástrojehlas
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Milan Černohouz (20. dubna 1943, Kolín1. června 2020, Praha) byl český zpěvák a podnikatel. V letech 19661984 působil jako hlavní zpěvák v Orchestru Gustava Broma, dále vystupoval také s rozhlasovým Orchestrem studio Brno, kde s oběma orchestry v průběhu let natočil asi 900 různých písní. Je považován za všestranně nadaného zpěváka schopného zpívat jakoukoliv píseň z žánru populární hudby.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Kolíně, za druhé světové války žil v Poděbradech a poté v Liberci. V dětství působil ve známém libereckém dětském pěveckém sboru Severáček, vedeného sbormistrem Milanem Uherkem a jeho ženou paní Jiřinou Uherkovou. Vystudoval střední elektrotechnickou školu v Semilech a zároveň za studií zpíval s orchestrem Ladislava Bímana v Jablonci nad Nisou.

V roce 1966 se odstěhoval do Brna, kde společně se zpěvačkou Vladěnou Pavlíčkovou vytvořili hlavní pěveckou dvojicí Orchestru Gustava Broma. Natáčel písně v brněnském rozhlase a televizi a od roku 1967 desky u Supraphonu, Pantonu a Discantu. Kromě sólových písní natočil i řadu úspěšných duetů s Jiřím Štědroněm, Štěpánem Mátlem, Helenou Blehárovou, Janou Matysovou nebo Zuzanou Bubeníkovou. Kromě Orchestru Gustava Broma vystupoval a natáčel také s Orchestrem Studio Brno, Skupinou Miroslava Hanáka, Skupinou Igora Vavrdy, ale také s Tanečním orchestrem Čs. rozhlasu v Praze nebo s orchestrem Karla Vlacha. Pravidelně se objevoval v rozhlasových a televizních pořadech Brněnské kolo a zpíval na největších domácích festivalech, jako byly Bratislavská lyra či Děčínská kotva, ať už v soutěži, nebo v bloku Bromova orchestru. S Orchestrem Gustava Broma absolvoval zájezdy do Sovětského svazu, Východního i Západního Německa, Belgie, Holandska nebo Rakouska. V roce 1980 vycestoval na turné po USA s Moravankou Jana Slabáka. Byl též častým hostem koncertních pořadů Hany a Petra Ulrychových.

V letech 1976 [1]1982 vystudoval dálkově zpěv na brněnské konzervatoři u Rudolfa Zavadila.

V letech 19811984 začal Gustav Brom doprovázet v zájezdovém programu zpěváky Helenu Vondráčkovou a Jiřího Korna, tudíž se Milan Černohouz s Vladěnou Pavlíčkovou museli poohlédnout po vedlejším angažmá. Zpívali se skupinou Miroslava Hanáka a později společně v Polsku.

V roce 1987 přesídlil do Prahy a stal se zpěvákem dechové kapely Veselka pod vedením Ladislava Kubeše, se kterou zpíval až do roku 2018, kdy musel ze zdravotních důvodů spolupráci ukončit. Nejprve zpíval se zpěvačkami Vlastou Kahovcovou a Vendulou Práglovou, se kterými natočil mj. velmi úspěšný hit Moje česká vlast. Poté léta vystupoval po boku zpěvaček Ivany Jelínkové, Blanky Tůmové a Ivany Zbořilové. S Veselkou Ladislava Kubeše natočil na 60 zvukových nosičů, za které získal mnoho stříbrných, zlatých i platinových desek. Vystupoval i s řadou dalších špičkových dechových kapel a orchestrů, např. Vejvodova kapela, Salonní orchestr Josefa Vejvody nebo Veselí muzikanti pod vedením Viliama Béreše. Kromě dechové hudby zpíval dál i swingovou muziku s Bohemian Big Bandem Bohuslava Wolfa, orchestrem Mercury Karla Stiefela a Big Bandem Václava Kozla.

Od roku 1993 se také aktivně věnoval podnikání, když si v Praze 2 otevřel "bohémskou" vinárnu U Stréců. Zde pořádal řadu hudebních produkcí, na kterých se často podílel svým zpěvem a vlastním doprovodem na kytaru. Českým televizním divákům je tento noční podnik znám hned ze šesti televizních silvestrovských pořadů.

Jako bohem obdarovaný zpěvák mohl do svého repertoáru zařazovat největší světové hity, např. od skupin The Beatles (Let It Be), Bee Gees (First Of May), či zpěváků Paula Simona (Bridge Over Troubled Water) nebo Lionela Richieho (Hello). Se svým velmi kultivovaným přednesem a hladkým ohebným hlasem tenorového rozsahu byl vždy oceňován pro svoji všestrannost a skvěle zpíval swing, pop, disco, country, ale také lidové písně a skladby z žánru dechové hudby.

Milan Černohouz zemřel náhle dne 1. června 2020 ve věku 77 let.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

SP[editovat | editovat zdroj]

Kompilace[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.vondrackova.net [online]. [cit. 2009-10-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-09-24. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]