Milan Martić

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Milan Martić
Stranická příslušnost
ČlenstvíSerbian Party of Socialists

Narození18. listopadu 1954 (69 let)
Žagrović
Profesepolitik, policista a voják
NáboženstvíSrbská pravoslavná církev
CommonsMilan Martić
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Milan Martić (v srbské cyrilici Милан Мартић; * 18. listopadu 1954, Žargović poblíž Kninu, Jugoslávie) je bývalý srbský politik Republiky srbská krajina během Chorvatské války za nezávislost. V letech 19941995 zastával post prezidenta mezinárodně neuznané republiky.

V roce 2007 byl odsouzen Mezinárodním tribunálem v Haagu za válečné zločiny.

Martić vystudoval vyšší policejní školu v Záhřebu a poté pracoval jako policista ve městě Šibenik (dnes Chorvatsko). Později byl policejním inspektorem v Kninu. Ještě před vypuknutím války se stal ředitelem policejní stanice v témže městě.

V roce 1990 stanul v čele srbských ozbrojených sil na území Srby obývaných částí Chorvatska (tzv. Vojenské hranice). Tyto síly byly známy také pod názvem Martićeva policie.

V letech 1991 až do srpna 1995 zastával Martić několik různých postů ve vládě Republiky Srbská Krajina; byl ministrem obrany, zástupcem velitele teritoriální obrany, ministr vnitra a v roce 1994 se stal prezidentem RSK.

V roce 2002 se vydal mezinárodnímu tribunálu v Haagu, který jej již dříve obžaloval z válečných zločinů.

V roce 2007 byl odsouzen na 35 let vězení[1]; v roce 2008 byl v odvolacím řízení tento rozsudek potvrzen. Výkon trestu si odpykává ve vězení v Estonsku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Milan Martić na srbské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]