Milan Fridrich (novinář)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mgr. Milan Fridrich, MBA
Milan Fridrich (2016)
Milan Fridrich (2016)
Narození5. srpna 1970 (53 let)
Český Brod
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materUniverzita Karlova v Praze
Prague Institute of Business
Povolánínovinář a spisovatel
ChoťNora Fridrichová (2004–2008)[1]
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Milan Fridrich (* 5. srpna 1970 Český Brod) je český novinář, zahraniční zpravodaj, mediální manažer a novinový, rozhlasový a televizní publicista, ředitel divize Program v České televizi.

Profesní život[editovat | editovat zdroj]

Studium a začátek kariéry[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval filosofii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy (1995) a management na Prague Institute of Business (2013). V roce 2016 se rovněž ve Španělsku a USA účastnil „Executive Programme“ Evropské vysílací unie EBU pro top manažery veřejnoprávních médií.

Kariéru začínal v roce 1995 v Českém rozhlase jako zahraniční reportér a moderátor na Českém rozhlase 6 – Rádiu Svobodná Evropa a poté na Radiožurnálu. V roce 1997 se stal vedoucím zahraniční redakce Radiožurnálu a zároveň pravidelně moderoval pořady Stalo se dnes, Polední ozvěny či Radiofórum. Poté pracoval v Hospodářských novinách a následně v České televizi.

Zahraničním zpravodajem[editovat | editovat zdroj]

V roce 1998 otevíral Milan Fridrich zpravodajský post Českého rozhlasu v Bruselu a stal se historicky prvním stálým reportérem rádia v Belgii při Evropském společenství a NATO. Během následujících let provázel české posluchače Radiožurnálu a dalších stanic Českého rozhlasu a čtenáře Týdne, Eura, Nedělních novin, Mezinárodní politiky, Respektu a dalších odborných periodik evropskou integrací, vstupováním ČR nejprve do NATO a poté Evropské unie.

V roce 2003 přešel v rámci bruselského angažmá z rozhlasu do vydavatelství Economia a stal se stálým zpravodajem Hospodářských novin a Ekonomu. Svou bruselskou misi ukončil v červnu 2005.

Působení v České televizi[editovat | editovat zdroj]

Do České televize nastoupil Milan Fridrich v roce 2005 po návratu z Bruselu. Spoluzakládal zpravodajský kanál ČT24 a byl jeho šéfeditorem. V roce 2006 se navíc stal vedoucím Dobrého rána vysílaného na ČT1 a ČT24. Změnil jeho původní lifestylovou podobu na zpravodajský formát a stejně tak název - na Studio 6. V tomto formátu vysílá Studio 6 dodnes.

V roce 2007 se stal ředitelem zpravodajství, aktuální publicistiky a sportu a řídil jak ČT24, tak ČT sport a veškerou produkci tohoto ředitelství pro ČT1 a ČT2. Během Fridrichovy éry prošla ČT24 razantní modernizací s důrazem na živé vysílání a mimořádné přenosy, které se staly populárními a vedly k tomu, že se zpravodajská ČT24 stala jednou z nejsledovanějších stanic podobného typu v Evropě s postupným nárůstem sledovanosti až k 5% podílu na trhu. V roce 2009 se o něm v politických a mediálních kuloárech mluvilo jako o potenciálním kandidátovi na generálního ředitele ČT, když Jiří Janeček ztratil politickou podporu a byl kritizován za řízení ČT médii a odbornými svazy. Fridrich ale nekandidoval a Jiří Janeček ve volbě post obhájil.

V roce 2010 byl Milan Fridrich po restrukturalizaci managementu České televize (zřízením výkonných ředitelů jednotlivých kanálů a zrušením funkcí ředitele zpravodajství a programu) pověřen jako výkonný ředitel vybudováním nového útvaru Nových médií. Měl za úkol dostat Českou televizi na nové internetové platformy – především pak ve formě aplikací a widgetů do mobilů, tabletů a chytrých televizí (ve formě HbbTV). Během jednoho roku se pak stala nová média ČT viditelnou součástí českého internetu a v mobilních aplikacích co do počtu uživatelů českou jedničkou. To se odrazilo v roce 2011 v tom, že Nová média ČT obdržela Hlavní cenu českého internetu Křišťálová lupa v kategorii Osobnost českého internetu zaujal ten rok Fridrich bronzovou pozici. V současnosti má některou z aplikací ČT24, ČT sport nebo iVysílání přes 2 miliony uživatelů.

V roce 2011 byl po nástupu Petra Dvořáka do čela ČT jmenován Milan Fridrich ředitelem programu, a tak přímo řídil ČT1, ČT2 a od roku 2013 (kdy kanály vznikly) mu podléhali i výkonní šéfové kanálů Déčko a ČT art. Program ČT od té doby konstantně posiluje ve sledovanosti a inovativnosti.[zdroj?] Mezi lety 2012 až 2023 se stala ČT jako skupina programů sedmkrát lídrem českého televizního trhu (poprvé v historii v roce 2012) a narostly rovněž kvalitativní parametry, kterými ČT měří spokojenost diváků s vysíláním na 8,5 (na škále od 1 do 10).

V letech 2015–2019 byl Milan Fridrich místopředsedou Televizního výboru Evropské vysílací unie EBU.

V dubnu 2023 na summitu EBU ve Varšavě byl Fridrich znovu zvolen do Televizního výboru EBU jako jeho člen.

V září 2023 oznámil nový generální ředitel ČT Jan Souček, že i po jeho nástupu do funkce od října 2023 bude Fridrich ředitelem divize Program a bude mít pod sebou výkonné ředitele programů ČT1, ČT2, ČT sport, ČT art a ČT :D.[2][3]

Další aktivity[editovat | editovat zdroj]

V roce 2005 stál Milan Fridrich u rozjezdu Aktuálně.cz, prvního samostatného internetového zpravodajského serveru v ČR jako jeho deníkový blogger (2005–2006). Napsal dvě knihy cestopisů Mazlení s vepři a Valčík s babiznou. S ČT natočil cca 70 cestopisů Postřehy odjinud – z Belgie, Nizozemska, Itálie, Lucemburska a Turecka a jeden díl 13 komnaty s Jožo Rážem, frontmanem skupiny Elán.

V letech 2004–2008 psal každý týden fejeton do Víkendu Hospodářských novin v rubrice Svět Milana Fridricha a poté Očima Milana Fridricha. Mezi lety 2005 až 2008 vedl rovněž profilové rozhovory s významnými českými a zahraničními osobnostmi v příloze HN Proč ne?!, kde měl rovněž svou rubriku Město Zn. Doporučeno. V letech 2007–2008 psal rovněž sloupky do regionálních Deníků vydavatelství VLM (tehdy Vltava-Labe-Press).

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • Hlavní cena českého internetu Křišťálová Lupa 2011 za webové a mobilní projekty ČT v kategorii „Projekt roku“ a v témže roku i 3. místo v kategorii „Osobnost roku“
  • Titul „Vizionář roku 2011“ od společnosti CzechInno

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Lidovky.cz. 26. května 2009. Dostupné online. [cit. 2020-11-03]
  2. Polachová, Maxa, Fridrich, Mrzena, Fila. Nový šéf ČT Souček představil obměněný management. Médiář.cz [online]. 2023-09-04 [cit. 2023-09-06]. Dostupné online. 
  3. Nový ředitel ČT Souček představil manažerský tým, vrací se Štern. MediaGuru.cz [online]. 2023-09-04 [cit. 2023-09-06]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]