Milíř (rozhledna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Milíř (rozhledna)
Základní informace
Konstrukcedřevěná + ocelové prvky, zděný základ
Kóta paty285 m n. m.
Rok vzniku2013
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký kraj
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby31 m
Počet schodů160
Stavpřístupná
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna Milíř se nachází na Milířském kopci (též zvaném Lhota či jen Milíř) ve výšce 285 m n. m., geomorfologicky náležejícímu okraji Orlické tabule, východně od obce Vysoká nad Labem, v okrese Hradec Králové. Konstrukčním pojetím nemá stavba v Česku obdoby.

Historie rozhledny[editovat | editovat zdroj]

Na stejném místě stávala do roku 1948 dřevěná rozhledna (triangulační věž), přístupná po žebřících, která byla toho roku stržena. V roce 2005 vzniklo Občanské sdružení pro obnovu rozhledny na Milíři, kterému se podařilo v roce 2009 získat stavební povolení. 22. června 2011 byl posvěcen základní kámen a po finančních příspěvcích kraje a obce bylo započato s vlastní stavbou dle projektu společnosti ARCHaPLAN. V roce 2013 byla získána dotace ze SZIF ve výši 1,5 mil. Kč, která umožnila realizaci vlastního objektu rozhledny. Slavnostní otevření proběhlo 12. října 2013.[1] [2] Jde o trojbokou dřevěnou věž s ocelovými spojovacími prvky na základové desce z armovaného betonu, vnitřním pozinkovaným točitým schodištěm podél centrálního dříku a třemi vyhlídkovými plošinami. Celková výška je 31 metrů, nejvyšší plošina je ve výšce 27 m, vede na ni 160 schodů.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Od autobusové točny je rozhledna vzdálená cca 300 metrů, dále pěšky uličkou mezi domy a po dosud neznačené cestě přímo k rozhledně. Rozhledna je přístupná, ale k otevírací době je vhodné zhlédnout webové stránky obce.

Výhled[editovat | editovat zdroj]

Z rozhledny lze spatřit Kunětickou horu, vrcholy Železných hor, Orlických hor, Krkonoš, za velmi dobrých podmínek i Jizerské hory a Jeseníky. Ze sídel krom Vysoké i vyšší stavby města Hradec Králové, jako hotel Černigov, Bílou věž či vodárnu a opačným směrem Opatovickou elektrárnu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.vysoka-nad-labem.cz/index.php?nid=934&lid=CS&oid=1173655
  2. NOVÁK, Rostislav. Zajímavá rozhledna na Milíři. Turista. 12. 2013, roč. LII, čís. 12, s. 8. ISSN 0139-5467. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]