Mikuláš Tavelič

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Mikuláš Tavelič, OFM
Portrét
Portrét
kněz a mučedník
Narození14. století
Šibenik
Úmrtí14. listopadu 1391
Jeruzalém
Příčina úmrtípoprava stětím
Svátek14. listopadu
ŘádFrantiškánský řád
Vyznáníkatolická církev
Blahořečen1889, bazilika sv. Petra, Papežský stát, Lev XIII.
Svatořečen21. června 1970, bazilika sv. Petra, Vatikán, Pavel VI.
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributyplnovous, řeholní oděv, kříž
PatronemChorvatů
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Mikuláš Tavelič, OFM (14. století, Šibenik14. listopadu 1391, Jeruzalém) byl chorvatský římskokatolický kněz, františkánský mnich a misionář. Katolická církev jej spolu s jeho třemi společníky uctívá jako svatého mučedníka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Boční oltář sv. Mikuláše Taveliče v kostele sv. Františka z Assisi v Šibeniku
Vitráž Mikuláše Taveliče na kostele Panny Marie Lurdské v Rijece

Narodil se okolo roku 1340 ve městě Šibenik. Roku 1365 se stal mnichem řádu menších bratří, jehož členové se nazývají františkáni.

Spolu s ostatními mnichy odcestoval do Bosny, kde obracel členy bosenské církve s heretickým nicejským vyznáním na katolickou víru.

Roku 1384 odešel na území kustodie Svaté země. Zde žil od té doby v klášteře na hoře Sijón spolu se spolubratry sv. Deodatem Aribertem z Rodez, sv. Petrem z Narbonne a sv. Štěpánem z Cuneo. Naučili se arabsky a sloužili na svatých místech mimo jiné i jako misionáři.

Jednoho dne kázali před shromážděnými muslimy křesťanství, avšak byli zatčeni a uvězněni. O několik dní později byli poté, co odmítli konvertovat k islámu odsouzeni k trestu smrti. Popraveni byli u Jaffské brány dne 14. listopadu 1391.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Ihned po jeho smrti byl v Evropě spolu se svými společníky uznáván jako mučedník. Jeho kult byl rozšířen hlavně v jeho rodném Šibeniku. Papež Lev XIII. jej roku 1889 na žádost šibenického biskupa Antuna Josipa Fosca blahořečil. V průběhu 20. století se jeho kult svatosti rozšířil. Papež sv. Pavel VI. ho v Římě dne 21. června 1970 svatořečil.

Po světě mu je zasvěceno několik kostelů i bočních oltářů. Jeho svátek je slaven 14. listopadu. Bývá zobrazován se šedivým plnovousem a ve františkánském řeholním oděvu. Dalším jeho atributem je kříž, nebo palmová ratolest (symbol mučednictví). Je patronem Chorvatů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]