Mikropenis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mikropenis

Jako mikropenis se v medicíně označuje neobvykle malý penis. Obvyklým kritériem je délka o alespoň 2,5 standardních odchylek kratší než průměrná.[1][2] Stav je zpravidla rozpoznán brzy po narození a označení se zpravidla používá v situacích, kdy jsou zbytek penisu, šourek a perineum vyvinuty normálně, bez poruch jako je hypospadias.

Mikropenis může mít mnoho příčin; kvůli jeho statistické definici je velká část mužů s mikropenisem zcela normálních a pouze se nacházejí ve spodní části rozpětí. Příčinou abnormálních stavů souvisejících s mikropenisem jsou nejčastější poruchy produkce nebo působení mužských pohlavních hormonů, příp. i genetické poruchy.

Chlapce s mikropenisem obvykle léčí endokrinologové injekcemi gonadotropinu nebo testosteronu. Existují i chirurgické techniky zvětšení penisu, nejsou ale považovány za natolik úspěšné, aby byly běžně používány a zřídkakdy je k nim přistupováno v dětství.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Diagnóza mikropenis. Při kolika centimetrech byste měli zpozornět. iDNES.cz [online]. 2023-03-08 [cit. 2023-03-10]. Dostupné online. 
  2. Micropenis: Micropenis Photos. web.archive.org [online]. 2013-03-05 [cit. 2023-03-10]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-03-05. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]