Microsoft Cortana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Microsoft Cortana
Logo
VývojářMicrosoft
První vydání2. dubna 2014
Aktuální verze365.0.0.0 (28. února 2020)
Operační systémMicrosoft Windows
PlatformaWindows Phone 8.1
Microsoft Windows
Windows 10 Mobile
iOS
Xbox One and Xbox Series X/S system software
Android
Typ softwaruvirtuální asistent
Webwww.microsoft.com/en-us/windows/cortana
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Microsoft Cortana je virtuální asistent, který je součástí operačních systémů Windows Phone 8.1, Windows 10 od společnosti Microsoft. Na základě hlasových povelů umí pracovat s plánovacím kalendářem, udržovat seznamy kontaktů, otevírat aplikace, posílat e-maily i SMS, synchronizovat data mezi mobilním telefonem a počítačem a další podobné funkce.[1]

Cortana byla poprvé představena Joem Belfiorem na konferenci Microsoft BUILD 2014 v San Franciscu (2.–4. dubna 2014). Cortana je dále dostupná také na herních konzolích Xbox One. Název Cortana je odvozen od fiktivní postavy ze série her Halo. Hlas Cortany patří, stejně jako v sérii Halo, Jen Taylorové.

Microsoft Cortanu s příchodem Windows 11 ve svých službách již příliš nevyužívá. Již v březnu 2021 ukončil její mobilní aplikaci.

Jazyky[editovat | editovat zdroj]

Cortana rozuměla k roku 2014 jen angličtině, čínštině (v čínských regionech se jmenuje Xiao Na[2]), italštině, francouzštině, němčině a španělštině.[3] Tyto verze byly nejprve dostupné jen ve verzi ALPHA, to znamená, že jej testovali sami uživatelé a Microsoft (formou zpětné vazby) sbíral informace o používání atd. V těchto jazykových verzích Cortana v dané době zdaleka neuměla všechno to, co uměla její anglicky mluvící verze.

Data[editovat | editovat zdroj]

Cortana čerpá data převážně z vyhledávače Bing, ale také z Wikipedie nebo z aplikací od Microsoftu (například: Počasí nebo Finance). Dalším zdrojem informací jsou pro ni aplikace v počítači nebo mobilu, které její uživatel používá.

Možné riziko pro ochranu soukromí[editovat | editovat zdroj]

Podobně jako jiný software tohoto druhu, Cortana může představovat vážné riziko ochrany soukromí. Ke své správné funkci totiž taková asistenční aplikace potřebuje shromažďovat řadu údajů o svém uživateli: má přístup k seznamům kontaktů, přehled o odeslaných a přijatých e-mailech, sms, příchozích a odchozích hovorech. Kromě toho také sleduje, kde se uživatel nachází, co říká, jakou hudbu poslouchá, co nakupujete, na jaké filmy se dívá a co dělá v prohlížeči. Tyto údaje pak odesílá na server provozovatele k analýze. Z těchto důvodů se doporučuje každému, kdo nemá v úmyslu funkce osobního asistenta využívat, aby jej ve svém zařízení vypnul. Nicméně i po vypnutí Cortany zůstávají data, která nashromáždila, uložena na serverech a vyhledávač Bing se k nim vrací, když vyhledává požadavky uživatele.[4][5]

Konkurence[editovat | editovat zdroj]

Konkurenčními systémy jsou například Siri od společnosti Apple (v operačním systému iOS) a Google Now od společnosti Google (ve webovém prohlížeči Google Chrome nebo v operačním systému Android). Mezi konkurenty patřil také BlackBerry Assistant od společnosti BlackBerry (v operačním systému BlackBerry 10). V některých srovnáních z roku 2014 mezi Cortanou, Siri a Google Now, vedla s velkým odstupem Google Now, za ním ve velké vzdálenosti jsou Siri a Cortana[6][7]. V jiném, mezi Siri, Google Now a BlackBerry Assistant naopak vítězila Siri, druhý byl s těsným odstupem BlackBerry Assistant a na jasném posledním místě byl Google Now.[8]. Nelze tedy říci, který hlasový asistent je nejlepší. Je navíc nutné podotknout to, že Siri a Google Now byly na trhu v dané době již dlouhá léta, zatímco Cortana a BlackBerry Assistant měli v době testování teprve nálepku BETA.

Cortana a jiné operační systémy[editovat | editovat zdroj]

Po představení Windows 10 a tedy snaze sjednotit všechny platformy v jednu s jedním prostředím vhodným pro všechna zařízení, chce Microsoft také plnohodnotně využít Cortanu. Byla částečně integrována právě do desktopu ve Windows 10 a rovněž měla být využuta i v podnikové sféře.[9]

Příklady pro mobilní telefon[editovat | editovat zdroj]

  • Phone – Telefon

Call Mom – Zavolej mámě

Make a call to George at home – Zavolej Georgovi na jeho číslo domů

  • Messaging – SMS

Text Louisa – Napiš SMS Louise

Text George on my way – Napiš SMS Georgovi, že jsem na cestě

  • Calendar – Kalendář

What am I doing this weekend – Co dělám tento víkend

Add surfing at the beach to my calendar for Saturday – Přidej serfování na pláži do mého kalendáře v sobotu

  • Reminder – Připomínky

When James calls, remind me to say congratulations – Až bude volat James, připomeň mi, abych mu pogratuloval

Remind me to water the plants when I get home – Připomeň mi, že mám zalít květiny, až budu doma

  • Note – Poznámky

Note: left my car on level 4 – Poznámka: nechal jsem auto ve čtvrtém podlaží

  • Music – Hudba

Play my music – Přehraj moji hudbu

Play Destiny – Přehraj písničku s názvem Destiny

  • Places – Místa

How far to the Grand Canyon? – Jak daleko je to do Grand Canyonu?

Find cheap pizza restaurants near me – Najdi v mé blízkosti levné restaurace s pizzou

  • Search – obecné hledání na internetu (Bingu)

What's the forecast for tomorrow? – Jaká je předpověď počasí na zítřek?

How many floors are in the Empire State Building? – Kolik je pater v Empire State Building?

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DOČEKAL, Daniel. Jak do Androidu dostat Cortanu od Microsoftu? A co to umožní? [online]. 365tipu.wordpress.com, 1. 11. 2016 [cit. 2017-01-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-01-18. 
  2. SABRI, Sam. What do you think of Xiao Na?. Windows Central [online]. 2014-07-30 [cit. 2019-09-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. ČÍŽEK, Jakub. Cortana míří do Francie a dalších zemí. Exotické jazyky mají smůlu. Živě.cz [online]. 2014-12-05 [cit. 2019-09-04]. Dostupné online. 
  4. DOČEKAL, Daniel. Jak je to s Windows 10 a zásadním útokem na naše soukromí [online]. Lupa.cz, 4. 8. 2015 [cit. 2017-01-15]. Kapitola Cortana přítel nebo nepřítel?. Dostupné online. 
  5. DOČEKAL, Daniel. Jak vypnu Cortanu ve Windows 10? Je Cortana bezpečná? [online]. 365tipu.wordpress.com, 4. 8. 2015 [cit. 2017-01-15]. 
  6. MACHOCZEK, Michal. Srovnání hlasových asistentů: Google Now vs. Siri vs. Cortana. Androidmarket.cz [online]. 2014-10-13 [cit. 2019-09-04]. Dostupné online. 
  7. http://dnesaktualne.cz/android/srovnani-hlasovych-asistentu-google-now-vs-siri-vs-cortana/[nedostupný zdroj]
  8. Voice Command Battle: BlackBerry Assistant vs Siri vs Google Now [online]. Dostupné online. 
  9. POLESNÝ, David. Cortana míří do byznysu, bude podporovat Microsoft Dynamics CRM 2015. Živě.cz [online]. 2014-11-05 [cit. 2019-09-04]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]