Microsoft Baseline Security Analyzer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Microsoft Baseline Security Analyzer
VývojářMicrosoft
Aktuální verze2.3.2208 (12. listopad 2013)
Operační systémMicrosoft Windows
Typ softwaruBezpečnostní nástroj
LicenceMicrosoft EULA
Lokalizaceanglická, němčina, francouzština, japonština
WebMicrosoft Baseline Security Analyzer
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Microsoft Baseline Security Analyzer je bezpečnostní nástroj společnosti Microsoft pro kontrolu chybějících bezpečnostních aktualizací a doporučených nastavení produktů společnosti Microsoft. Microsoft Baseline Security Analyzer provádí kontrolu chybějících aktualizací zabezpečení (security fix), rychlých oprav (hotfix) a servisních balíčků (Service Pack) s pomocí použití technologií Microsoft Update.

MBSA také kontroluje bezpečnostní rizika v konfiguraci (označovaných také jako hodnocení zranitelnosti – Vulnerability Assessment) použitím seznamu známých méně bezpečných nastavení a konfigurací pro všechny verze Windows, Internet Information Server (IIS), SQL Server, Internet Explorer (IE), Office, SharePoint, Exchange, Windows Small Business Server (SBS) a dalších produktů společnosti Microsoft. MBSA neprovádí kontrolu a neoznamuje chybějící aktualizace netýkající se bezpečnosti, nástroje nebo ovladače.

Nástroj zahrnuje grafické prostředí a podporuje také spouštění z příkazové řádky, skriptování, a podporuje místní a vzdálený scan systémů Microsoft Windows.

Omezení MBSA[editovat | editovat zdroj]

  • MBSA podporuje pouze scénář nasazení SharePoint Server na jednom serveru. MBSA není schopen ověřit chybějící aktualizace u řešení farmy serverů SharePoint.
  • MBSA nijak neověřuje zranitelnost účtu Microsoft (Microsoft Account) v systémech Windows 8/8.1.

Microsoft Office Visio 2007 Connector[editovat | editovat zdroj]

Pro MBSA existuje doplněk do aplikace Visio, který je schopen na základě provedeného scanu sítě vygenerovat diagram sítě včetně stavu všech zařízení.

Novinky v Microsoft Baseline Security Analyzer verze 2.3[editovat | editovat zdroj]

Nová verze MBSA 2.3 přináší pouze minoritní změny jako jsou podpora novějších systémů Windows 8.1/Windows Server 2012 R2 a také opravy drobných chyb, které nahlásili uživatelé. Tak jako předchozí vydání MBSA, zahrnuje instalaci pro 64bitové systémy,