Microceratus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxMicroceratus
Stratigrafický výskyt: Svrchní křída, asi před 100 až 83 miliony let
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Reptilia)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádptakopánví (Ornithischia)
PodřádCerapoda
Infrařádceratopsové (Ceratopsia)
RodMicroceratus
Mateus, 2008
Synonyma
  • Microceratops Bohlin, 1953
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Microceratus („Malý rohatec“) byl malý ptakopánvý dinosaurus ze skupiny Ceratopsia, který žil v období svrchní křídy na území dnešního Mongolska (a možná i jinde na území Asie). Patřil k nejmenším známým ceratopsům (dosahoval délky jen kolem 60 cm)[1], chodil po zadních nohách (bipedně) a byl také jedním z nejstarších známých rohatých dinosaurů (podobně jako rod Psittacosaurus). Stejně jako všichni ostatní rohatí dinosauři byl i Microceratus býložravý a jeho tlama byla zakončena charakteristickým zobákem. Původní rodové jméno tohoto dinosaura, Microceratops, bylo během popisu v roce 1953 již zadáno pro jeden druh brouka, proto bylo nutné ho změnit. Mnoho z původního popisného materiálu tohoto druhu bylo již přisouzeno rodu Graciliceratops.

V populární kultuře[editovat | editovat zdroj]

Tento dinosaurus je pod původním (již neplatným) rodovým jménem Microceratops krátce zmíněn ve slavném románu Michaela Crichtona Jurský park.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Mateus, O. (2008). "Two ornithischian dinosaurs renamed: Microceratops Bohlin 1953 and Diceratops Lull 1905". Journal of Paleontology 82 (2): 423. doi:10.1666/07-069.1.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]