Michal Klíma (novinář)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. Michal Klíma
Michal Klíma (2022)
Michal Klíma (2022)
Narození10. ledna 1960 (64 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materČVUT v Praze
PovoláníFunkcionář, vládní zmocněnec pro oblast médií a dezinformací[1]
ChoťJana Klímová
Dětidcera Marie a syn Matěj
RodičeIvan Klíma
Helena Klímová
PříbuzníHana Pavlátová (sestra)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Michal Klíma (* 10. ledna 1960 Praha) je český novinář, vydavatel a mediální manažer. Předseda správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu a místopředsedou správní rady Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. Od března 2022 do února 2023 byl vládním zmocněncem pro oblast médií.[1][2]

Život[editovat | editovat zdroj]

Maturoval na pražském Akademickém gymnasiu ve Štěpánské ul. Vystudoval České vysoké učení technické v Praze. Absolvoval kurs pro vrcholové novinové manažery na Northwestern University Chicago v USA.

Po skončení vysoké školy pracoval krátce jako programátor ve státním ústavu územního plánování Terplan. Současně pomáhal s ilegálním šířením samizdatových Lidových novin. V prosinci 1989 spoluzakládal nakladatelství a vydavatelství Lidové noviny a od roku 1990 byl jeho ředitelem a později, když se změnilo na akciovou společnost, byl jejím výkonným ředitelem a předsedou představenstva. Od roku 1998 byl výkonným ředitelem vydavatelství Economia, později ředitelem dceřiné společnosti Economia Online a pak i generálním ředitelem Economie. Rok poté, kdy Economii koupil Zdeněk Bakala, odešel a později se stal generálním ředitelem slovenského vydavatelství Spoločnosť 7 Plus.

Počátkem devadesátých let spoluzakládal Unii vydavatelů, která se stala prvním vydavatelským sdružením v postkomunistických zemích. Později byl jejím předsedou a české vydavatele také zastupoval ve Světové asociaci novin. Současně byl jejím vice-prezidentem a členem představenstva. Je také členem mezinárodní novinářské organizace International Press institute (IPI) se sídlem ve Vídni.

V devadesátých letech rovněž působil jako člen představenstva První novinové společnosti a byl i předsedou představenstva největší české tiskárny Česká typografie.

V roce 2013 založil spolu s Evou Hanákovou první české vydavatelství tabletových časopisů Tablet Media, které od května 2013 vydávalo týdeník Dotyk. V létě 2015 společnost Tablet Media prodal finanční skupině Penta Investments.

Od listopadu 2015 do prosince 2017 byl předsedou představenstva a generálním ředitelem novinového a časopiseckého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s., vlastněného finanční skupinou Penta Investments. Během tohoto období prošla společnost rozsáhlými změnami a zlepšila své hospodářské výsledky.

Je autorem článků s politickou tematikou (komentáře), zabývá se také médii a novými médii. Publikoval je v Lidových novinách, Hospodářských novinách, týdenících Ekonom, Strategie, Marketing & Media, Marketing Sales Media, v tabletovém týdeníku Dotyk, na webech MediaGuru, Mediář, iHNed, Forum 24 a dalších. V roce 2020 založil vlastní zpravodajský a komentářový web MediaForum.

Z polštiny přeložil v osmdesátých letech poezii polských básníků osmdesátých let, která vyšla v samizdatu, a hru Slawomira Mrožka Velvyslanec, která vyšla v revue Světová literatura 6/1990 a nastudovalo ji Realistické divadlo v Praze v roce 1990.

Je předsedou správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu, předsedou Českého národního výboru Mezinárodního tiskového institutu, místopředsedou Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky a předsedou spolku Památník Hartmanice, který spravuje Horskou synagogu v Hartmanicích a provozuje v ní expozici o spolužití Čechů, Němců a Židů na Šumavě.

Mluví česky, anglicky, polsky, rusky.[zdroj?]

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Michal Klíma je synem spisovatele Ivana Klímy a psychoterapeutky a signatářky Charty 77 Heleny Klímové. Je ženatý, s manželkou Janou má dvě děti: dceru Marii (* 1989) a syna Matěje (* 1993). Sestra Hana Pavlátová je výtvarnice.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]