Michael Dymek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Michal Dymek)
Michael Dymek
Narození4. září 1962 (61 let)
Sokolov
Povoláníherec, dětský herec a podnikatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Michael Dymek (* 4. září 1962 Sokolov) je bývalý dětský herec.

Život[editovat | editovat zdroj]

Chodil do základní školy se sportovním zaměřením v Praze 7, kde se věnoval sportovní gymnastice a kde jej ve dvanácti letech objevila režisérka Věra Plívová-Šimková. Ta ho obsadila do hlavního role Tomáše ve filmu Páni kluci. Další úspěch mu také zaručily film Indiáni z Větrova, seriál Tajemství proutěného košíku, filmy Posel dobrých zpráv a Kam uhnout očima[1]. Další, ale už ne tak významné role ztvárnil ve filmu Krakonoš a lyžníci a Jen si tak trochu písknout[2]. Dále se už herectví nevěnoval.

Vystudoval tanec na Státní konzervatoři a pak se stal členem Československého státního souboru písní a tanců. V roce 1988 emigroval se svou manželkou do západoněmeckého Mnichova. Pět let po sametové revoluci založil v Praze pobočku velké německo-americké distribuční společnosti SPOERLE/Arrow a vedl ji 15 let. V roce 2020[3] podniká v oboru solárních topných systémů.[4] Od roku 1998 účinkuje v tanečním divadle BUFO jako tanečník.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Kam uhnout očima (1977). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  2. Jen si tak trochu písknout (1980). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  3. Indiáni z Větrova: Co dnes dělají oblíbené dětské hvězdy Michael dymek a Magdalena Reifová. Super.cz [online]. 2020-12-22 [cit. ?]. Indiáni z Větrova: Co dnes dělají oblíbené dětské hvězdy Michael dymek a Magdalena Reifová Dostupné online. 
  4. KEILOVÁ, Věra. Kam zmizely dětské herecké hvězdy. Novinky.cz [online]. Borgis, 2010-01-26 [cit. ?]. Kam zmizely dětské herecké hvězdy Dostupné online. 
  5. Páni kluci (1975). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  6. Posel dobrých zpráv (1976). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  7. Leť, ptáku, leť! (1978). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  8. Indiáni z Větrova (1979). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]