Michal Benedikovič

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Michal Benedikovič
Narození31. května 1923 nebo 1. května 1923
Československá republika
Úmrtí18. dubna 2007 (ve věku 83 let)
Povolánífotbalista
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Fotbalová liga Československa
Zlatá medaile 1951 Sokol NV Bratislava
Zlatá medaile 1955 Slovan Bratislava

Michal Benedikovič (31. května 192318. dubna 2007) byl slovenský fotbalista, československý reprezentant a účastník mistrovství světa roku 1954 ve Švýcarsku. Za československou reprezentaci odehrál 7 zápasů. V československé lize vybojoval dva mistrovské tituly se Slovanem Bratislava (tehdy nesoucím název Sokol Národné výbory Bratislava) (1951, 1955). Získal i jeden titul v lize válečného Slovenského státu, s OAP Bratislava.

Z Trnavy do Slovanu[editovat | editovat zdroj]

Po válce hrál za Spartak Trnava. Roku 1948 ho chtěl Slovan Bratislava jako posilu pro slavný zájezd do Mexika. Trnavské vedení však přestup odmítlo a pro jistotu neinformovalo ani Benedikoviče. Když se to později dozvěděl, okamžitě z Trnavy odešel a stal se pilířem Slovanu.

Uvěznění[editovat | editovat zdroj]

Nadějné kariéře udělal přítrž až záhadný případ z roku 1957, kdy byl Benedikovič odsouzen na pět let za vyzvědačství a přípravu špionáže, spolu s dalšími třemi spoluhráči – Viktorem Tegelhoffem, Pavolem Beňou a Ladislavem Steinerem. Příčinou byly schůzky se skupinou krajanů (slovenských emigrantů), s nimiž pravděpodobně učinil i nějaké drobné obchody, což bylo tehdy nelegální. Přítižilo mu též, že za války hrál za vojenský "tisovský" klub OAP Bratislava, byl například obviněn z toho, že na zájezdu zpíval fašistické písně (hájil se, že šlo o slovenské lidovky). Z vězení (Jáchymovských dolů) byl propuštěn po třech letech. Měl přezdívku Žltý (Žlutý), podle barvy svých vlasů.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]