Michail Michajlovič Šemjakin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Michail Michajlovič Šemjakin
Narození4. května 1943 (80 let)
Moskva
Alma materImperátorská akademie umění
Povolánímalíř, sochař a spisovatel
RodičePoložka na Wikidatech neobsahuje český štítek; můžete ho doplnitQ24937480 a Položka na Wikidatech neobsahuje český štítek; můžete ho doplnitQ60834750
DětiPoložka na Wikidatech neobsahuje český štítek; můžete ho doplnitQ61197491
Významná dílaChildren Are the Victims of Adult Vices
Oceněnírytíř Řádu umění a literatury (1994)
Řád přátelství
Pamětní medaile 300. výročí Petrohradu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Michail Michajlovič Šemjakin (rusky Михаил Михайлович Шемякин; 4. května 1943, Moskva) je ruský malíř, sochař, grafik, pedagog a restaurátor.

Narodil se do rodiny alkoholika, generála Rudé armády v Moskvě, ale dětství strávil ve Východním Německu, kde jeho otec působil jako vojenský velitel. Zpět do Ruska se vrátil s rodiči v roce 1957. Studoval poté na Repinově akademii v Petrohradě (tehdy Leningrad). V letech 1959-1971 se věnoval grafice, fotografování, hudbě, malbě i přírodním vědám. Jako nepřítel SSSR musel v roce 1971 bez možnosti rozloučení s rodinou opustit zemi, poté, co mu to KGB ultimativně nařídila pod hrozbou umístění v psychiatrické léčebně.

Prvních deset let strávil v Paříži, kde se kromě vlastní práce zabýval vydáváním exilové literatury, pomáhal exulantům a organizoval výstavy nonkonformních umělců. Byl velkým přítelem Vladimira Vysockého, kterému na vlastní náklady natočil a vydal v zahraničí první dvě LP desky, které se pak pašovaly do Sovětského svazu.

Od roku 1981 žije v USA. V Claverack ve státě New York založil Institut filozofie a psychologie umění. Během války v Afghánistánu podporoval finančně vysílání rozhlasové stanice Svobodný Afghánistán a po skončení války na vlastní náklady vykoupil několik ruských zajatců.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Michail Michajlovič Šemiakin na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]