Michael Evans (fotograf)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Michael Evans
Narození21. června 1944
St. Louis
Úmrtí1. prosince 2005 (ve věku 61 let)
Atlanta
Povolánífotograf, fotoreportér a novinář
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Evansova kultovní fotografie prezidenta Ronalda Reagana, 1976

Michael Arthur WordenMikeEvans (21. června 19441. prosince 2005) byl americký novinářský fotograf a bývalý hlavní oficiální fotograf Bílého domu během prezidentství Ronalda Reagana během jeho prvního období v letech 1981 – 1985.[1] Jeho nejznámější fotografie je z roku 1976, na které je Ronald Reagan s kovbojským kloboukem. Fotografii pořídil Evans pro časopis Equus a po Reaganově smrti v roce 2004 tuto fotografii otiskla celá řada tiskovin. Při fotografování pro deník The New York Times byl nominován na Pulitzerovu cenu.[2]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Evans se narodil v St. Louis v Missouri jako syn kanadského diplomata Arthura Wordena Evanse a zdravotní sestry Audrey Evansové, rozené Grant-Daltonové. Evans žil v mládí v Havaně na Kubě a v Kapském Městě v Jižní Africe. Jeho první zaměstnání v patnácti letech bylo u Port Hope Evening Guide v kanadském Ontariu. Pak pracoval jako fotograf pro The Plain Dealer v Clevelandu, v časopise The New York Times a Time.[3]

Reagana začal fotografovat, když pracoval pro Time a Reagan poprvé kandidoval za republikány na prezidenta. Evans pokračoval v dokumentování jeho politické kariéry, v roce 1980 se na čtyři roky odstěhoval do Washingtonu jako hlavní fotograf Bílého domu.

V roce 1982 založil The Portrait Project, neziskovou organizaci, která fotografovala vlivné osobnosti ve Washingtonu. Evansovy portréty 595 osobností byly vystaveny v roce 1985 v galerii umění Corcoran a v roce 1986 vyšly v knize People and Power: Portraits From the Federal Village.

Poté, co opustil svou práci v Bílém domě se Evans na dalších několik let vrátil do redakce Time jako smluvní fotograf. Evans se později stal fotoeditorem pro Atlanta Journal-Constitution a vytvářet počítačový software pro digitální katalogizační systémy.[4]

Evans byl celoživotním členem Národní asociace novinářských fotografů a pracoval jako hlavní technický ředitel společnosti ZUMA Press. Je autorem celé řady známých fotografií. Například jak Nancy Reaganová vykukuje zpoza dveří tiskové místnosti s narozeninovým dortem jako překvapení pro svého manžela. Nebo pokus o atentát na Reagana, který chtěl 31. března 1981 spáchat John Hinckley junior.[5][6]

Michael Evans si vzal v roce 1967 Lindu Forde, spolu měli tři děti a rozvedli se v roce 1975. V roce 1983 si vzal Story Shemovou, bývalou Carterovu asistentku a zakládající partnerku Washingtonské komunikační firmy Arrive. Měli spolu dvě děti.

Evans zemřel na rakovinu ve svém domě v Atlantě.[5]

Stovky jeho snímků spadají do kategorie public domain a jsou k dispozici na úložišti obrázků Wikimedia Commons.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Atentát na Ronalda Reagana, 30. března 1981

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Michael Evans (photographer) na anglické Wikipedii.

  1. Martin, Douglas (December 2, 2005). Michael Evans, Photographer Of Ronald Reagan, Dies at 61. New York Times.
  2. Rourke, Mary (December 3, 2005). Michael Evans, 61; His Photographs Chronicled Reagan's First Term. Los Angeles Times.
  3. McKiernan, Scott (January 2006). Tribute to Michael A. W. Evans. The Digital Journalist.
  4. Pierce, Bill (January 2006). Nuts & Bolts: Michael Evans. Archivováno 1. 10. 2006 na Wayback Machine. The Digital Journalist.
  5. a b Peter Junker. NPPA Life Member Michael Evans, 61, Dies In Atlanta [online]. National Press Photographers Association, 1 December 2005 [cit. 2017-07-31]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 6 February 2012. (anglicky) 
  6. https://clickamericana.com/topics/politics/the-attempted-assassination-of-president-ronald-reagan-1981

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]