Michael Bártek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Michael Bártek
Základní informace
Narození1984 (39–40 let)
Brno
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánípedagog a varhaník
Nástrojevarhany
Webwww.michael-bartek.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Michael Bártek (* 1984 v Brně) je český varhaník, pedagog a sbormistr.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Michael Bártek studoval hru na klavír a varhany u Marie Karasové, poté hlavní obor varhany na brněnské konzervatoři u Zdeňka Nováčka a Petra Kolaře. Od r. 2005 pokračoval na JAMU v bakalářském studiu pod vedením Věry Heřmanové a Pavla Černého. Studium "Master professionnel" završil v r. 2012 ve francouzském Štrasburku na tamější konzervatoři a univerzitě (u Christopha Mantouxe a jeho ženy Aude Heurtematte). Zároveň získal u Aline Zylberajch diplom z cembala, basso continuo studoval u Francise Jacoba a hru barokní varhanní literatury u Martina Gestera.[1] V roce 2013 absolvoval magisterské studium na Akademii múzických v Praze ve třídě Pavla Černého. V letech 2014-2017 byl Michael studentem Bernharda Haase na Vysoké hudební škole v Mnichově, kde čerpal i z hodin Michaela Ebertha (generálbas). 2017-2021 Michael studoval sbormistrovství a duchovní hudbu u Markuse Utze na Vysoké umělecké škole v Curychu.

Michael Bártek žil v letech 2010-2016 ve Štrasburku jako koncertní umělec, chrámový varhaník a pedagog; hru na varhany vyučoval v letech 2010-2016 na Protestantské varhanní škole ve Štrasburku[2] (AFORGEP). Od ledna 2017 Michael žije, studuje a pracuje ve Švýcarsku jako varhaník, sbormistr a soukromý učitel hudby.

Jako koncertní umělec má již Michael za sebou řadu mezinárodních festivalů a koncertů na významných evropských varhanách. V České republice vystoupil na všech velkých varhanních festivalech, jmenovitě na pražském Audite organum u sv. Jakuba, na olomouckém varhanním festivalu u sv. Mořice, na Varhanních večerech v katedrále sv. Víta, v bazilice na Velehradě,[3] na Orlicko-kladském varhanním festivalu, na Velikonočním festivalu duchovní hudby v Brně ad.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. bienvenue ! [online]. martingester.com [cit. 2019-12-21]. Dostupné online. 
  2. Aforgep - école d'orgue protestante [online]. aforgep.org [cit. 2019-12-21]. Dostupné online. 
  3. Koncert v bazilice [online]. farnostvelehrad.cz [cit. 2019-12-21]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-10-05. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]