Michael Černohorský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Michael Černohorský
korunní princ černohorský
velkovévoda Grahovský a Zetský
Narození14. září 1908
Podgorica
Úmrtí24. března 1986 (ve věku 77 let)
Paříž
PohřbenPaříž
ManželkaGeneviève Denise Charlotte Prigent (od 1941)
PotomciNikola II. Petrović-Njegoš
OtecMirko Dmitrij Petrović-Njegoš
MatkaNatálie Konstantinovićová
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Černohorská královská rodina
Černohorská královská rodina
JKV Korunní princ Nikola

Michael Černohorský (14. září 1908 Podgorica24. března 1986 Paříž) byl syn černohorského prince Mirka a Natálie Konstantinovićové. Ucházel se o trůn Černé Hory po zániku království.

Byl držitelem titulů jeho královská výsost černohorský korunní princ a velkovévoda Grahavský a Zetský. Jeho dědečkem byl poslední černohorský král Nikola I.. Michael uznal sjednocení Černé Hory se Srbskem a vzdal se trůnu. Během II. světové války byl držen nacisty proto, že nechtěl nastoupit na trůn Nezávislého státu Černé Hory jako loutkový král (z vězení ho a jeho ženu Genévie dostala sestra prince Mirka, černohorská princezna a italská královna Elena). V období komunismu byl aktivním členem diaspory srbské revoluční organizace a pracovníkem proti komunistické diktatuře Josipa Tita.

Život[editovat | editovat zdroj]

Po sloučení Černé Hory se Srbskem byla černohorská královská rodina nucena odejít ze země. V Neapoli krátce navštěvoval internátní školu. Své základní vzdělání dokončil v Eastbourne ve Spojeném království.

Následnictví[editovat | editovat zdroj]

Po smrti krále Nikoly I. v roce 1921 se stal dědicem trůnu Michaelův strýc, korunní princ Danilo III. Ten ovšem abdikoval v Michaelův prospěch. V roce 1929 se nároku na černohorský trůn zřekl i Michael a poté prohlásil věrnost Jugoslávskému království. Jako vděk poskytnul jugoslávský král Alexandr I. Michaelovi jakýsi důchod.

Konec života[editovat | editovat zdroj]

Po skončení války se Michael se ženou a dětmi odstěhovali do Francie a usídlili se v Paříži. Ukončil své vztahy s jugoslávskou vládou a přestal tak získávat touto cestou peníze. Brzy poté se se svou manželkou rozvedli a Michael zůstal v exilu až do své smrti roku 1986. Jeho syn Nikola II. vyrůstal s matkou a je současným následníkem trůnu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Michael, Prince of Montenegro na anglické Wikipedii.