Mezosynoptická meteorologie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vír v měřítku mezo-β

Mezosynoptická meteorologie, také mezoměřítková meteorologie nebo mezometeorologie[1][2], se zabývá studiem meteorologických procesů a jevů mezosynoptického měřítka, systémů menších než jsou synoptické[3], ale větších než mikroměřítko[4] a systémy velikosti bouřkových kup (storm-scale). Horizontální rozměry se obvykle pohybují přibližně od 5 km do několika set kilometrů. Příklady procesů a jevů mezosynoptických měřítek jsou bríza, squall line (silnější forma čáry instability)[5][6] a mezosynoptický konvektivní komplex (MCC).[7][8]

V mezosynoptických meteorologických systémech je vertikální rychlost obvykle stejná nebo převyšující rychlost horizontální. Je to z důvodu nehydrostatických procesů, jako vztlakové zrychlení stoupající termiky nebo zrychlování přes úzký horský průsmyk.

Třídy[editovat | editovat zdroj]

Mezosynoptická meteorologie se dělí podle velikostí na třídy:[9][10]

  • Mezo-α (200–2000 km), která je měřítkem jevů jako atmosférická fronta, silnější forma čáry instability (squall line), mezosynoptický konvektivní systém (MCS)[11], tropické cyklóny na okraji synoptického měřítka
  • Mezo-β (20–200 km), která je měřítkem jevů jako bríza, sněhové bouře s efektem jezera
  • Mezo-γ (2–20 km), která je měřítkem jevů jako konvekční bouře, proudění vzduchu členitým terénem (na okraji mikroměřítka, známého také jako storm-scale)

Národním střediskem pro hurikány ve Spojených státech jsou tropické a subtropické cyklóny klasifikovány spíše jako synoptické měřítko, nežli jako mezoměřítko.[12]

Mezosynoptické hranice[editovat | editovat zdroj]

Také mezosynoptická analýza v mezoměřítku používá pro popis jevů studené, teplé a okluzní fronty, stejně jako je používá synoptická frontální analýza[13]. Na meteorologické mapě je mezosynoptická fronta ve srovnání s frontou synoptickou zobrazena jako menší a s dvojnásobným počtem hrbolů nebo hrotů.

Ve Spojených státech vedl nesouhlas se zobrazováním mezosynoptických značek fronty při analýzách počasí k použití symbolu oblouku (brázdy) s označením hranice odtoku pro vyznačení fronty.[14]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mesoscale meteorology na anglické Wikipedii.

  1. Česká meteorologická společnost. Elektronický meteorologický slovník výkladový a terminologický (eMS) [online]. [cit. 2021-06-30]. Heslo mezometeorologie. 
  2. Česká meteorologická společnost. Elektronický meteorologický slovník výkladový a terminologický (eMS) [online]. [cit. 2021-06-30]. Heslo měřítko atmosférických vírů. 
  3. Česká meteorologická společnost. Elektronický meteorologický slovník výkladový a terminologický (eMS) [online]. [cit. 2021-06-30]. Heslo měřítko synoptické. 
  4. Česká meteorologická společnost. Elektronický meteorologický slovník výkladový a terminologický (eMS) [online]. [cit. 2021-06-30]. Heslo mikroměřítko. 
  5. Česká meteorologická společnost. Elektronický meteorologický slovník výkladový a terminologický (eMS) [online]. [cit. 2021-06-30]. Heslo čára instability. 
  6. Česká meteorologická společnost. Elektronický meteorologický slovník výkladový a terminologický (eMS) [online]. [cit. 2021-06-30]. Heslo squall line. 
  7. Česká meteorologická společnost. Elektronický meteorologický slovník výkladový a terminologický (eMS) [online]. [cit. 2021-06-30]. Heslo komplex konvektivní mezoměřítkový. 
  8. Česká meteorologická společnost. Elektronický meteorologický slovník výkladový a terminologický (eMS) [online]. [cit. 2021-06-30]. Heslo komplex konvektivní mezosynoptický. 
  9. ORLANSKI, I. A rational subdivision of scales for atmospheric processes. Bulletin of the American Meteorological Society. 1975, s. 527–530. 
  10. Česká meteorologická společnost. Elektronický meteorologický slovník výkladový a terminologický (eMS) [online]. [cit. 2021-06-30]. Heslo klasifikace meteorologických procesů podle Orlanskiho. 
  11. Česká meteorologická společnost. Elektronický meteorologický slovník výkladový a terminologický (eMS) [online]. [cit. 2021-06-30]. Heslo systém konvektivní mezosynoptický. 
  12. NOAA. Glossary of NHC Terms [online]. NHC NOAA. Dostupné online. (anglicky) 
  13. Česká meteorologická společnost. Elektronický meteorologický slovník výkladový a terminologický (eMS) [online]. [cit. 2021-06-30]. Heslo analýza frontální. 
  14. ROTH, David. Unified Surface Analysis Manual [online]. Hydrometeorological Prediction Center [cit. 2006-10-24]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]