Mezinárodní organizace pro kávu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Budova International Coffee Organization v Londýně
Zeleně označené státy - vývozci kávy; Hnědě označené státy – dovozci kávy

Mezinárodní organizace pro kávu (anglicky International Coffee Organization, ICO) byla založena roku 1963 v Londýně. Vzhledem ke značnému ekonomickému významu kávy se tak stalo pod záštitou Organizace spojených národů. ICO je správcem Mezinárodní úmluvy o kávě (International Coffee Agreement, ICA), což je významný nástroj pro rozvoj a řízení spolupráce mezi zeměmi produkujícími kávu a zeměmi, v nichž se káva konzumuje.

Organizace vznikla jako výsledek pětileté Mezinárodní úmluvy o kávě, jež byla podepsána v sídle OSN v New Yorku v roce 1962 a poté opětovně projednávána v letech 1968, 1976, 1983, 1994 a 2007 v sídle ICO v Londýně.[1]

Nejvyšším orgánem ICO je Mezinárodní rada pro kávu, která je složena ze zástupců každé členské země. Schází se v březnu a v září, aby prodebatovala záležitosti obchodu s kávou, schválila strategické dokumenty a posoudila doporučení poradních orgánů a výborů.

Hlavní sídlo Mezinárodní organizace pro kávu se nachází v londýnské Gray's Inn Road, v čísle 222. Jejím současným výkonným ředitelem je Brazilec José Sette.

Po odchodu USA z Mezinárodní úmluvy o kávě v červnu 2018[2] reprezentují členové ICO 98 % světových producentů kávy a 67 % jejích světových konzumentů.[3][4]

Členství[editovat | editovat zdroj]

K červnu 2018 měla ICO 50 členů. Z toho bylo 44 zemí vyvážejících kávu a 6 členů ze zemí, jež kávu dovážejí,[4] přičemž Evropská unie jako celek je jedním členem.

Země vyvážející kávu[editovat | editovat zdroj]

Země dovážející kávu[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku International Coffee Organization na anglické Wikipedii.

  1. History [online]. International Coffee Organization [cit. 2015-09-28]. Dostupné online. 
  2. Press Release [online]. 3 April 2018. Dostupné online. 
  3. GALLO, Kathy. How Important is the Coffee Industry to the World’s Economy? [online]. 22 August 2018 [cit. 2018-10-02]. Dostupné online. 
  4. a b Members of the International Coffee Organization [online]. International Coffee Organization [cit. 2018-07-31]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]