Mezinárodní filatelistická federace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mezinárodní filatelistická federace
Vznik1926
SídloCurych, Švýcarsko
Oficiální webwww.f-i-p.ch
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mezinárodní filatelistická federace (FIP – Fedération Internationále de Philatélie) je organizace zastřešující od roku 1926 národní filatelistické svazy. Svaz čs. filatelistických spolků byl jedním ze zakládajících členů.

Úloha FIP[editovat | editovat zdroj]

Rozvíjet mezinárodní organizovanou filatelii, řídit přípravu mezinárodních výstav poštovních známek, zastupovat zájmy filatelistů, spolupracovat s poštovními správami a institucemi ve světě, upevňovat přátelství mezi národy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1926 se v Paříži filatelistické organizace Československa, Belgie, Francie, Nizozemí, Rakouska a Švýcarska dohodly na založení společné mezinárodní organizace sběratelů poštovních známek. Československo tehdy reprezentoval Svaz čs. filatelistických spolků, předchůdce Svazu československých filatelistů (dále SČSF).[1]

V roce 1955 se konal kongres FIP v Ženevě, jehož se zúčastnil čs. zástupce prof. Dr. J. Gruss. Kongres převzal záštitu nad Mezinárodní výstavou poštovních známek PRAGA 1955 a do poradního sboru zvolil čs. zástupce. Záštitu FIP převzal i nad Světovými výstavami poštovních známek PRAGA 1968, 1988 a 2008. Úspěšná činnost čs. organizátorů byla završena zvolením předsedy Svazu československých filatelistů ing. Ladislava Dvořáčka do funkce předsedy FIP na 49 kongresu v listopadu 1980. Podruhé byl zvolen na 53 kongresu v Madridu v květnu 1984.[2]

Organizace FIP[editovat | editovat zdroj]

Hlavním sídlem FIP je Curych. Nejvyšším orgánem FIP je výroční kongres, vedoucím řídícím orgánem je předsednictvo FIP.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. AUTORSKÝ KOLEKTIV. Československá filatelie Praga 88. Praha: Rapid, 1988. Kapitola Sto let organizované filatelie v Československu, s. 14. 
  2. Praga 88, str. 27

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]