Metal Allegiance

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Metal Allegiance
Základní informace
PůvodUSA Long Island a New York, New York, USA
Žánrythrash metal, groove metal
Aktivní roky2014–současnost
VydavatelNuclear Blast
Příbuzná témataTestament, Megadeth, Dream Theater, The Winery Dogs, Flying Colors, BPMD
Webwww.metalallegiance.com
Současní členové
Mark Menghi
David Ellefson
Alex Skolnick
Mike Portnoy
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Metal Allegiance je americká heavymetalová superskupina, kterou založil v roce 2014 na Long Islandu baskytarista a skladatel Mark Menghi. Krátce poté přibral baskytaristu Davida Ellefsona z Megadeth, kytaristu Alexe Skolnicka z Testament a bubeníka Mika Portnoye, bývalého člena Dream Theater. Kapela nemá oficiálního hlavního zpěváka; na studiové nahrávky a živá vystoupení si tedy najímá zpěváky a/nebo kytaristy (Andreas Kisser z kapely Sepultura, Mark Osegueda z Death Angel apod.)

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Metal Allegiance založil baskytarista, skladatel písní a producent Mark Lenghi roku 2014 na Long Islandu. Brzy nato přibral baskytaristu Davida Ellefsona (Megadeth) a bubeníka Mika Portnoye (The Winery Dogs, Sons of Apollo, Flying Colors, v minulosti Dream Theater), aby hráli na Motörboat Cruise kapely Motörhead. Všichni členové byli dlouhodobí přátelé a už se spolu v minulosti setkali či dohromady hráli (Shiprocked Cruise, NAMM), což nakonec vedlo k nahrání prvního alba.[1][2] V průběhu Motörboat Cruise se stal posledním členem čtyřčlenného jádra kytarista Alex Skolnick (Testament).

Debut, EP[editovat | editovat zdroj]

Eponymní debutové album vyšlo 17. září 2015; objevilo se na něm přes 20 hostů (zpěváci Phil Anselmo, Alissa White-Gluz, kytaristé Heafy, Gary Holt, Charlie Benante, baskytarista Rex Brown a další).[3] Nahrávka vznikala 9 měsíců (od prosince 2014 do září 2015), Menghi, Ellefson, Skolnick a Portnoy psali, nahrávali, mixovali a prováděli mastering; skupina podepsala smlouvu s Nuclear Blast Entertainment.

Album obdrželo pozitivní hodnocení kritiky[4] a také v žebříčcích si vedlo dobře – umístilo se na 27. pozici Top Rock Albums Chart a na 143. pozici Billboard 200.[5] Metal Allegiance nahrávku propagovali vystupováním na mnoha koncertech ve Spojených státech a různých festivalech (Loud Park Festival v Japonsku, Bloodstock Festival ve Spojeném království atd.)

Dalším albem Metal Allegiance se stalo v roce 2016 pouze digitálně vydané EP s coververzemi, Fallen Heroes. Skupina tak vzdala hold tehdy nedávno zesnulým zpěvákům Lemmymu Kilmistrovi, Davidu Bowiemu a Glennu Freyovi. Na nahrávce se objevily coververze „Iron Fist“ od Motörhead, „Suffragette City“ od Bowieho a „Life in the Fast Lane“ od Eagles, které nazpívali Troy Sanders, Mark Osegueda a Alissa White-Gluz, v tomto pořadí.[6]

Volume II: Power Drunk Majesty a připravované třetí studiové album[editovat | editovat zdroj]

Své druhé studiové album, Volume II: Power Drunk Majesty, vydali Metal Allegiance 7. září 2018. Kromě Oseguedy a Sanderse se na albu jako zpěváci podíleli Trevor Strnad, John Bush, Bobby „Blitz“ Ellsworth, Mark Tornillo, Johan Hegg, Floor Jansen či Max Cavalera.[7]

Na třetím albu, které skupina připravuje, se údajně objeví jako hosté Bobby „Blitz“ Ellsworth a Phil Demmel.[8]

Členové[editovat | editovat zdroj]

Současná sestava[editovat | editovat zdroj]

  • Mark Menghi – baskytara, autor písní (2014–současnost)
  • Alex Skolnick – kytara (2014–současnost)
  • David Ellefson – baskytara (2014–současnost)
  • Mike Portnoy – bicí (2014–současnost)

Živá vystoupení[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba[editovat | editovat zdroj]

  • Metal Allegiance (2015)
  • Volume II: Power Drunk Majesty (2018)

EP[editovat | editovat zdroj]

  • Fallen Heroes (2016)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Metal Allegiance na anglické Wikipedii.

  1. METAL ALLEGIANCE - Nuclear Blast [online]. [cit. 2020-01-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-12-14. (anglicky) 
  2. MEGADETH, TESTAMENT, Ex-DREAM THEATER Members Unite In METAL ALLEGIANCE [online]. 2015-05-12 [cit. 2020-09-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. PHILIP ANSELMO, CHARLIE BENANTE, CHUCK BILLY, RANDY BLYTHE To Guest On METAL ALLEGIANCE Debut [online]. 2015-06-16 [cit. 2020-01-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Metal Allegiance - Metal Allegiance [online]. [cit. 2020-01-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Metal Allegiance Chart History [online]. [cit. 2020-09-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. MASTODON, ARCH ENEMY, DEATH ANGEL Members Help METAL ALLEGIANCE Pay Tribute To 'Fallen Heroes' [online]. 2016-07-06 [cit. 2020-01-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. METAL ALLEGIANCE's 'Volume II - Power Drunk Majesty' To Feature Members Of OVERKILL, NIGHTWISH, ACCEPT, Others [online]. 2018-06-22 [cit. 2020-09-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. METAL ALLEGIANCE Is Teasing Something [online]. Metal Addicts, 2019-07-24 [cit. 2020-09-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]