Melocactus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxMelocactus
alternativní popis obrázku chybí
Rostlina rodu Melocactus s plody
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvozdíkotvaré (Caryophyllales)
Čeleďkaktusovité (Cactaceae)
PodčeleďCactoideae
RodMelocactus
Link & Otto, 1827
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Melocactus je rod kaktusů s asi 30–40 druhy. Přirozeně se vyskytuje v Karibiku, Mexiku, Střední Americe a na severu Jižní Ameriky. Některé druhy nalezneme i v okolí pohoří And až na jihu Peru a v severovýchodní Brazílii.

První druh byl pojmenován Carlem Linném v roce 1753 jako Cactus melocactus. Když byl tento rod oddělen od rodu Cactus a stal se samostatným, jako název byl použit právě Melocactus. V souladu s principem priority v roce 1922 obnovili Nathaniel Britton a Joseph Rose Linnéův Cactus melocactus, nicméně Vídeňský botanický kongres z roku 1905 jméno Cactus odmítl a rodovým názvem zůstal Melocactus.

Dospělé rostliny jsou snadno rozeznatelné podle typického plstnatého cefália, struktury složené z jemných trnů, chlupů a vaty, chránící vyvíjející se poupata před nepřízní počasí a neuzrálé plody před býložravci, z něhož malé květy vyrůstají.

Plody Melocactus jsou růžové až červené. Plody tohoto rodu jsou jedlé a ve volné přírodě jsou často potravou ještěrek a ptáků.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Melocactus na anglické Wikipedii.

  1. ANDERSON, EDWARD F., 1932-2001. The cactus family. Portland, Or.: Timber Press 776 s. Dostupné online. ISBN 0881924989, ISBN 9780881924985. OCLC 44650974 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]