Propojovací brána

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Media Gateway)
Použití propojovacích bran pro propojení telefonního hovoru mezi dvěma pevnými telefonními sítěmi IP sítí

Propojovací brána[1] (anglicky media gateway, MG) je převodní zařízení nebo služba konvertující digitální mediální proudy (přenos hlasu a/nebo videa) mezi různými systémy telekomunikačních sítí jako je tradiční analogová telefonní síť, sítě používající Signalizační systém č. 7, rádiové přístupové sítě 2G, 2.5G a 3G, sítěmi další generace (Next Generation Network) a pobočkovými ústřednami (PBX). V sítích další generace (NGN) jsou propojovací brány vnitřním prvkem, bez kterého by multimediální komunikace nebyla možná. Propojovací brány používají různé síťové protokoly včetně Asynchronous Transfer Mode (ATM) a Internet Protocol (IP).

Funkce a začlenění do sítě[editovat | editovat zdroj]

Protože propojovací brána propojuje různé typy sítí, jednou z jejích hlavních funkcí je provádění konverzí mezi různými přenosovými a kódovacími technikami (viz transkódování). Propojovací brána zajišťuje také doplňkové funkce pro přenos multimediální komunikace jako potlačování ozvěny (echo cancellation) a generování tónů pro DTMF.

Propojovací brány jsou často řízené zvláštním řadičem mediální brány (MGC), který zajišťuje řízení spojení a signalizaci. Pro komunikaci mezi propojovací branou a Call Agenty se používají protokoly MGCP, Megaco (H.248) a Session Initiation Protocol (SIP). Moderní propojovací brány s podporou SIP často tvoří samostatné jednotky s vlastním zabudovaným řízením spojení a signalizací a mohou fungovat jako nezávislé inteligentní koncové body SIP.

Propojovací brány Voice over Internet Protocol (VoIP) provádějí konverze mezi TDM hovorem a Media streaming protocol (obvykle Real-time Transport Protocol, RTP), stejně jako signalizační protokol používaný v systémech VoIP.

Propojovací brány pro mobilní přístup spojují rádiové přístupové sítě veřejných pozemních mobilních sítí PLMN s jádrem sítě s Next Generation. Standardy 3GPP definují funkčnost CS-MGW a IMS-MGW pro mobilní sítě používající UTRAN a GERAN.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Media gateway na anglické Wikipedii.

  1. Seznam zkratek [online]. Český telekomunikační úřad [cit. 2015-11-10]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]