Medaile Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Medaile Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy
Uděluje

Česká republika
Založeno 20. října 1997
Stát ČeskoČesko Česko
Status nadále udíleno

Medaile Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy je nejvyšší vyznamenání resortu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.[1] Udělována je od roku 1997.[2]

Podmínky udělení[editovat | editovat zdroj]

Medaile je udělována jako ocenění významné pedagogické, výchovné, vědecké nebo umělecké práce vykonávané na kterémkoliv místě resortu školství, mládeže a tělovýchovy, za dlouhodobé a vynikající působení při příležitostech životních nebo pracovních jubileí nebo za mimořádně záslužný čin při zajišťování a zlepšování podmínek pro výchovu a vzdělávání v České republice. Uděluje se jak osobám, tak i institucím nebo kolektivům v rámci resortu školství, mládeže a tělovýchovy, ale i mimo něj. Lze ji udělit i k uctění památky in memoriam.[3][4]

Existuje ve dvou stupních: I. stupeň (stříbrná), II. stupeň (bronzová). Autorem medaile je akad. sochař Zdeněk Kolářský. Uděluje ji ministr školství, mládeže a tělovýchovy (nebo osoba jím pověřená) vždy ke Dni učitelů 28. března a při vhodných příležitostech i mimo něj.

Udělení medaile se osvědčuje listinou, která obsahuje údaje umožňující identifikaci oceňované osoby. V diplomu se dále uvádí důvod a datum udělení ocenění. Diplom je opatřen státním znakem České republiky a podpisem ministra. O udělení medailí vede věcně příslušný odbor Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy evidenci.[5]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Avers[editovat | editovat zdroj]

Vyobrazení člověka s rozepjatýma rukama, stojícího v úhlu vektorů vycházejících z prvního písmene abecedy a obracejících se vzhůru nad stylizovanou sovou jako symbolem moudrosti. Na opise je zjednodušený latinský název Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (Ministerium Educationis Rei Publicae Bohemicae). Vnitřní opis je heslem J. A. Komenského: Quicumque homo natus est hominem agere discat (Kdokoliv se narodí jako člověk, nechť se učí jednati jako člověk).

Revers[editovat | editovat zdroj]

Čtvercová deska se jmény českých a moravských pedagogů a učitelů, v jejichž středu je poprsí J. A. Komenského z profilu. Opis reversu je teze J. A. Komenského: Omnia sponte fluant: absit violentia rebus (Nechť vše plyne podle své vůle a bez násilného působení). Ve volných segmentech jsou symboly Země, Nebe a Přírody.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Medaile MŠMT za rok 2021 převzalo 35 osobností pedagogiky, MŠMT ČR. www.msmt.cz [online]. [cit. 2021-08-25]. Dostupné online. 
  2. Medaili MŠMT dnes získali Věra Kuncmanová a Miroslav Šmíd. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2021-08-25]. Dostupné online. 
  3. ČTK. Ministr Plaga předal čtyřiceti učitelům medaile za jejich práci. Deník.cz. 2018-03-28. Dostupné online [cit. 2021-08-25]. 
  4. KYSELOVÁ, Zuzana. Roky v dětském domově byly ty nejkrásnější, říká držitelka stříbrné medaile. Českokrumlovský deník. 2021-09-18. Dostupné online [cit. 2021-12-02]. 
  5. Medaili ministerstva školství za minulý rok dostalo 57 pedagogů | ČeskéNoviny.cz. www.ceskenoviny.cz [online]. Česká tisková kancelář [cit. 2021-08-25]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Statut Medaile Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy č.j. MSMT-16281/2014 ze dne 19. srpna 2014.