Medaile 65. výročí osvobození Běloruska od nacistických útočníků

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Medaile 65. výročí osvobození Běloruska od nacistických útočníků
Юбілейны медаль «65 год вызвалення Рэспублікі Беларусь ад нямецка-фашысцкіх захопнікаў»
Uděluje

Prezident Běloruska
Typ pamětní medaile
Založeno 4. prosince 2008
Stát BěloruskoBělorusko Bělorusko
Způsobilost občané Běloruska, cizinci a lidé bez státní příslušnosti
Uděluje se za účast na osvobozovacích bojích během druhé světové války, za vedení občanů k vlastenectví a za udržování památky na padlé
Status nadále neudílena
Třídy 1
Ostatní vyznamenání
Vyšší Jubilejní medaile 60. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce 1941–1945
Nižší Jubilejní medaile 65. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce 1941–1945
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Medaile 65. výročí osvobození Běloruska od nacistických útočníků (bělorusky Юбілейны медаль «65 год вызвалення Рэспублікі Беларусь ад нямецка-фашысцкіх захопнікаў») je státní vyznamenání Běloruské republiky založené roku 2008.

Historie a pravidla udělení[editovat | editovat zdroj]

Vyznamenání bylo založeno dekretem prezidenta Běloruské republiky č. 670 ze dne 4. prosince 2008.[1]

Podle statutu vyznamenání byla medaile udílena veteránům Velké vlastenecké války, cizincům a lidem bez státní příslušnosti, kteří se přímo podíleli na bojových akcí za osvobození Běloruska od nacistických útočníkům během Velké vlastenecké války, příslušníků Ozbrojených sil Běloruska, zaměstnancům státních orgánů a dalším osobám, které významně přispěly k hrdinskému a vlasteneckému vzdělávání občanů Běloruské republiky, těm kteří pomáhají udržovat památku na padlé a těm, kteří pomáhali s přípravou akcí věnovaných 65. výročí osvobození Běloruska. Medaile může být jednotlivci udělena pouze jednou.[1][2]

V případě občanů Běloruska se medaile nosí nalevo na hrudi a v přítomnosti dalších medailí se nosí za Jubilejní medailí 60. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce 1941–1945.[2] V případě občanů jiných států se nosí podle příslušných pravidel státu, jehož je nositel občanem. Například občané Ruské federace medaili nosí po sovětských a ruských medailích.

Popis medaile[editovat | editovat zdroj]

Medaile pravidelného kulatého tvaru o průměru 33 mm je vyrobena ze zlatavého kovu. Na přední straně je v pozadí Brestská pevnost.V popředí je Mohyla slávy nacházející se v Minsku a letopočty 1944 a 2009. Ve spodní části je vyobrazen Řád vlastenecké války. Na zadní straně je v horní části medaile vyobrazena stužka Řádu slávy s letopočty 1944 a 2009. Pod ní je nápis v cyrilici 65 год вызвалення Рэспублікі Беларусь ад нямецка-фашысцкіх захопнікаў a reliéfní pěticípá hvězda. Všechny nápisy i motivy jsou konvexní. Okraje medaile jsou vystouplé.[2]

Medaile je připojena pomocí jednoduchého kroužku ke kovové destičce ve tvaru pětiúhelníku potažené hedvábnou stuhou z moaré. Levou část stuhy tvoří tři černé pruhy mezi nimiž jsou dva stejně široké oranžové pruhy, a celek je lemován úzkými oranžovými proužky. Odpovídá tak stuze sovětského Řádu slávy. Pravou část stuhy tvoří širší červený a užší zelený pruh, které tak odpovídají provedení běloruské vlajky.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Медаль «65 лет освобождения Республики Беларусь от немецко-фашистских захватчиков» na ruské Wikipedii.

  1. a b Об установлении юбилейной медали 65 год вызвалення Рэспублiкi Беларусь ад нямецка-фашысцкiх захопнiкаў. pravo.levonevsky.org [online]. [cit. 2021-08-29]. Dostupné online. 
  2. a b c d 65 лет освобождения Республики Беларусь от немецко-фашистских захватчиков | Государственные награды Республики Беларусь [online]. 2020-02-20 [cit. 2021-08-29]. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]