Mechtildin dub

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxuPamátný strom (zaniklý)
Mechtildin dub
Poloha
KrajMoravskoslezský
OkresOpava
ObecVřesina
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mechtildin dub, známý také jako Hraniční dub ve Vřesině a pod německým názvem Mechtildeneiche či Mechtilden Eiche, se nachází v lese v přírodní rezervaci Dařenec u obce Vřesina v okrese Opava v pohoří Opavská pahorkatina v Moravskoslezském kraji.

Historie a současnost[editovat | editovat zdroj]

Mechtildin dub je dub letní, který byl vysazen jako tzv. hraniční dub označující hranice území tehdejších panství Lichnovských a Rotschildů. Podle pověsti dostal jméno po místní kněžně, kterou byla Mechtilde Christiana Maria zu Arco Zinnenberg Lichnowski (18791958), která u něj ráda sedávala a snad i jednou v dutině dubu nalezla opuštěnou holčičku. Z původního dubu zbylo jen vyvrácené torzo kmene. K jeho poškození přispěli lesní dělníci, kteří si v jeho dutině za nepříznivého počasí rozdělali oheň.[1] Strom se zřítil v roce 2012. Věk stromu byl téměř pět set let. Na místě je také Mechtildin bludný balvan s německým nápisem, informační tabule a zastavení naučné stezky Okolo Vřesiny.[2]

Obnova místa[editovat | editovat zdroj]

V roce 2022 po dvouleté přípravě místní patrioti obnovili pietní místo. Zasadili nový dub a vytvořili sochu s motivem holčičky, která se v dubu údajně schovávala. Při této příležitosti také vznikl ve spolupráci s kapelou Marian 333 hudební videoklip.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mechtildin dub a bludný balvan – Místa neznámá [online]. [cit. 2022-01-08]. Dostupné online. 
  2. Pětisetletý Mechtildin dub u Hlučína na severní Moravě býval cílem milenců. Ostrava [online]. 2014-10-21 [cit. 2022-01-08]. Dostupné online. 
  3. BERNARDOVÁ, Veronika. U Mechtildina dubu. Skupina přátel vytvořila nové památné místo na Hlučínsku. Opavský a Hlučínský denik.cz [online]. VLTAVA LABE MEDIA, 2022-06-13 [cit. 2022-08-30]. Dostupné online.