Maya Berović

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Maya Berović
Maya Berović v roce 2017
Maya Berović v roce 2017
Základní informace
Rodné jménoMaja Berović
Narození8. července 1987 (36 let)
Ilijaš, SFR Jugoslávie
(dnes Bosna a Hercegovina)
Žánrypop, elektropop, dance-pop, turbofolk
Povolánízpěvačka
Nástrojehlas
Aktivní roky2006 – současnost
VydavateléBN Music
Grand Production
Payner
SídlaBělehrad, Srbsko
Štýrský Hradec, Rakousko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Maja Berovićová (srbochorvatsky Maja Berović / Маја Беровић; * 8. července 1987 Ilijaš, Jugoslávie), známá jako Maya Berovic, je bosensko-srbská popová zpěvačka. Hudební kariéru začala v roce 2006 jako turbofolková zpěvačka a od roku 2014 je jednou z předních interpretek ve státech bývalé Jugoslávie. Je také známá pro svou spolupráci s bosenskými rappery.

Život[editovat | editovat zdroj]

Maja Berović se narodila 8. července 1987 v Ilijaši, ve městě poblíž Sarajeva v tehdejší Socialistické republice Bosna a Hercegovina, součásti Socialistické federativní republiky Jugoslávie. Po rodičích je bosenská Srbka. Když jí byly 3 roky, přišla o svého otce.[1] Rodina žila v Ilijaši až do konce Bosenské války v roce 1995, kdy se Maja s její matkou a starším bratrem přestěhovala do Bratunace, odkud pochází její matka. Maja během rozhovoru v roku 2016 popsala její dětství, které prožila během války:

„Měla jsem tu smůlu, že patřím ke generaci, která vyrůstala během války v Bosně. Mám mnoho ošklivých i krásných vzpomínek z tohoto období mého života. Mezi ty ošklivé patří stěhování mé rodiny se snahou najít místo pro klidný život, ačkoliv jsem v té době nevěděla o všech hrůzách té situace. Většinu mého dětství jsem strávila tím, že jsem si hrála, jako každé dítě.“[2][3]

V Bratunaci začala Maja chodit do školy a poprvé začala s hudebním vzděláváním. Od svých dvanácti do osmnácti let každý víkend vystupovala na diskotékách. V dětství poslouchala řadu turbofolkových zpěvaček, které později ovlivnily její kariéru. Patří mezi ně hlavně Dragana Mirković, Lepa Brena a Ceca.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. N.M. Njene pesme znaju svi, ali ne i životnu priču: Maya Berović prvi put o ODRASTANJU BEZ OCA, POČETKU KARIJERE I POROCIMA!. pulsonline [online]. [cit. 2018-12-23]. Dostupné online. 
  2. Svet portal [online]. [cit. 2018-12-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. POTRESNA SEĆANJA - Maya Berović: Nisam bila svesna užasa kakav je bio rat u Bosni!. www.srbijadanas.com [online]. [cit. 2018-12-23]. Dostupné online. (srbochorvatsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]