Maxene Andrews

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Maxene Angelyn Andrews)
Maxene Andrews
Maxene Andrews nahoře
Maxene Andrews nahoře
Základní informace
Rodné jménoMaxene Angelyn Andrews
Jinak zvanáMackie
Narození3. ledna 1916
Minnesota USAUSA USA
Úmrtí21. října 1995 (ve věku 79 let)
Hyannis, Barnstable, MassachusettsUSAUSA USA
Žánryswing, boogie-woogie, jazz
Povolánízpěvačka, herečka
Nástrojezpěv
Hlasový oborsoprán
Manžel(ka)Lou Levy (1941–1949)
DětiPeter Andrews, Aleta Ann
PříbuzníLaVerne Sophia Andrews
Patricia Marie Andrews
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Maxene Angelyn Andrews (3. ledna 1916, Minneapolis21. října 1995, Boston) byla americká zpěvačka a herečka.

Se svými dvěma sestrami Patty a LaVerne tvořily vokální trio The Andrews Sisters.[1] Byly miláčkem publika kvůli jejich zpěvu v perfektní vokální harmonii. Skupina se proslavila v roce 1937 vydáním alba Bei Mir Bist du Schön. Během druhé světové války trio koncertovalo pro americké vojáky v zámoří.

Život[editovat | editovat zdroj]

Maxene Angelyn Andrews se narodila 3. ledna 1916 v Minneapolis jako druhá dcera řeckého imigranta Petera Andrease a Američanky norského původu Olgy Bergliot Pedersdatter Sollie.

Sestry Andrews se staly oblíbenou americkou ikonou a byly nesmírně úspěšné. Prodaly více než 75 milionů desek od konce 30. let dvacátého století do roku 1967. Objevily se ve filmech a spolupracovaly s Glenn Miller Orchestra a Bing Crosby. Jejich vzájemné vztahy však byly křehké. V roce 1953 se rozešly a Maxene s Patty pokračovaly v sólové kariéře. O tři roky později se setkaly všechny znovu. LaVerne zemřela v roce 1967. V roce 1970 se Maxene stala děkankou na ženské Tahoe Paradise College of Fine Arts, Lake Tahoe, Nevada. Nakonec se stala její viceprezidentkou.

Maxene a Patty se znovu spojily v roce 1974, debutovaly na Brodwayi v Over Here!. Show se hrála více než rok, pak se rozešly a nikdy více již spolu nezpívaly.

Maxene napsala memoáry[2], přednášela a vystupovala na koncertech, v nočních klubech a muzikálech.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Maxene si vzala vydavatele Lou Levyho v roce 1941. Byli spolu až do roku 1949. Pak se rozvedli, když Levy našel Maxene se ženou v posteli. Neměli vlastní děti a tak adoptovali syna Petera Andrewse a dceru Aletu Ann.[3]

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Maxene zemřela dne 1. října 1995 v Hyannis, Barnstable, Massachusetts. Je pohřbena ve Forest Lawn Memorial Park (Glendale).[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Maxene Andrews | American singer. Encyclopedia Britannica. Dostupné online [cit. 2018-11-13]. (anglicky) 
  2. ANDREWS, Maxene; GILBERT, Bill. Over Here, Over There: The Andrews Sisters and the USO Stars in World War II. [s.l.]: Kensington Pub. 260 s. Dostupné online. ISBN 9780821741177. (anglicky) Google-Books-ID: HlAFAAAACAAJ. 
  3. WILSON, John S. Maxene Andrews, 79, of the Andrews Sisters. www.nytimes.com. Dostupné online [cit. 2018-11-27]. (anglicky) 
  4. Maxene Andrews