Max Merten

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Max Merten
Narození1911
Lichterfelde
Úmrtí1976 (ve věku 64–65 let)
Západní Berlín
Povoláníprávník a advokát
Politická stranaGesamtdeutsche Volkspartei
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Max Merten (8. září 1911, Berlín-Lichterfelde – 21. září 1971, Západní Berlín) byl Kriegsverwaltungsrat (poradce vojenské správy) nacistických německých okupačních sil v Soluni v severním Řecku během druhé světové války. Mimo jiné byl zodpovědný za deportaci cca 50 000 Židů z města.

Život[editovat | editovat zdroj]

Byl zatčen během návštěvy Řecka v roce 1959, což vyvolalo politický skandál, „aféru Merten“ (řecky: Υπόθεση Μέρτεν). V Řecku byl odsouzen na 25 let jako válečný zločinec. Nátlak Západního Německa však vedl k jeho vydání do vlasti, kde byl propuštěn na svobodu.[1]

Dne 28. září 1960 zveřejnily západoněmecké noviny Hamburger Echo a Der Spiegel výňatky z Mertenovy výpovědi německým úřadům, kde Merten tvrdil, že řecký premiér Konstantinos Karamanlis byl informátorem během nacistické okupace Řecka. Tato prohlášení vyvolala negativní reakci vůdce opozice Georgiose Papandrea a řecké levice proti Karamanlisovi.

Karamanlis tvrzení odmítl jako nepodložená a absurdní. Mertenova obvinění proti Karamanlisovi nebyla u soudu nikdy potvrzena.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Max Merten na anglické Wikipedii.

  1. kathimerini.gr |. web.archive.org [online]. 2007-09-30 [cit. 2023-04-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2007-09-30. 

Související články[editovat | editovat zdroj]