Mauzoleum Gally Placidie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mauzoleum Gally Placidie
Účel stavby

mauzoleum

Základní informace
Slohraně křesťanská architektura a byzantská architektura
Pojmenováno poGalla Placidia
Poloha
Adresavia San Vitale, 17 a via G. Argentario 22 ‒ Ravenna (RA), Ravenna, ItálieItálie Itálie
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mauzoleum Gally Placidie je pozdně antická římská stavba v italské Ravenně z let 425–450, která byla roku 1996 zapsána na Seznam světového dědictví spolu se sedmi dalšími stavbami v Ravenně (Neonovo baptistérium; Nová bazilika svatého Apolináře; bazilika sv. Apolináře v Classe; Ariánské baptisterium; Arcibiskupská kaple sv.Ondřeje; Theodorichovo mausoleum; bazilika San Vitale), neboť patří k nejvýznamnějším raně křesťanským památkám.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Galla Placidia byla sestra římského císaře Honoria a manželka císaře Constantia III.[1] Císař Honorius si zvolil v roce 402 Ravennu jako hlavní město Západořímské říše. V té době byla zahájena výstavba mnohých památek. Galla Placidia také vládla jako císařovna-regentka, byla zbožná křesťanka a mecenáška, která se  zasloužila o zachování a rekonstrukci mnoha významných chrámů: římské baziliky sv. Pavla za hradbamichrámu Božího hrobu v Jeruzalémě a v Ravenně vystavěla chrám sv. Jana Evangelisty a mauzoleum jako místo svého odpočinku. Zemřela však v Římě roku 450 a byla pohřbena pravděpodobně v Honoriově mauzoleu.

Mauzoleum Gally Placidie vzniklo jako kaple na půdorysu kostela sv. Kříže (Santa Croce),[1] v němž byla dříve oratoř a nyní se v něm nacházejí tři sarkofágy. Sarkofág vpravo je připisován bratru Gally, císaři Honoriovi. Ten vlevo je připisován jejímu manželovi, císaři Constantiovi III. a jejímu synovi Valentinianovi III. Předpokládalo se, že největší sarkofág obsahuje ostatky samotné Gally Placidie. Její nabalzamované tělo v něm bylo údajně uloženo v sedící poloze, oděné císařským pláštěm a viditelné průzorem. V roce 1577 však obsah sarkofágu nešťastnou náhodou shořel, když do něj děti vložily zapálenou louč.

Kaple byla původně zasvěcena sv.Vavřinci.

Architektura a výzdoba[editovat | editovat zdroj]

Mauzoleum má půdorys ve tvaru kříže (12,75 na 10,25 m) s centrální kupolí na pendentivech a valenými klenbami nad čtyřmi transepty (příčné lodě). Zvenčí je kupole uzavřena čtvercovou věží, která se tyčí nad sedlovými bočními křídly. Stavba z červených cihel s úzkými maltovými spárami je zdobena slepými arkádami.

Alabastrovými okenními výplněmi proniká dovnitř tajemně nazlátlé světlo. Spodní část interiéru je vyplněna mramorovými deskami, ale horní část – stěny, klenba, lunety i výplně jsou cele pokryty nádhernými mozaikami, jejichž ústředním tématem je Kristovo vítězství nad smrtí a věčný život.[1][2]

Mozaika Dobrý pastýř – mauzoleum Gally Placidie

Centrální kupole se zlatým křížem vprostřed asi osmi set zlatých hvězd na tmavě modrém pozadí má v rozích vyobrazení symbolů čtyř svatých evangelistů: Jan – orel, Lukáš – okřídlený býk, Marek – okřídlený lev, Matoušanděl jako živých bytostí z knihy Zjevení 4,6n. Kupole je lemovaná čtyřmi lunetami. Další tři lunety se nachází na konci ramen. Ve čtyřech lunetách pod kopulí, mezi oblouky vycházejícími ze čtyř středových pilířů a oblouky pendentivů nad nimi jsou mozaiky, z nichž každá zobrazuje dva apoštoly s pravou rukou zdviženou v aklamaci, která pravděpodobně směřuje k mužskému světci na mozaice v jižním transeptu. Jednu z dvojic představuje sv. Petr s klíčem a druhou osobou je sv. Pavel. Holubice dole mezi apoštoly symbolizuje lidskou duši.[1][2] Neidentifikované postavy bíle oděných mučedníků zdobí lunety východní a západní příčné lodi.

Mozaiková výzdoba – jelen

Nad vstupním portálem je mozaika znázorňující Krista jako Dobrého pastýře mezi svým stádem. Pastýř je Kristus – J 10, 11-17 (Kral, ČEP), Lk 15, 4-7 (Kral, ČEP). Bezvousá postava pastýře je oděná v císařském oděvu z purpuru a zlata a s křížovou holí místo obvyklé pastýřské hole, která symbolizuje absolutní nadvládu nad stvořeným světem.[1]

Na protější lunetě je vyobrazen sv. Vavřinec s roštem, velkým křížem a knihou Starého zákona. V lunetě západního ramene je na mozaice vyobrazen jelen, který se blíží k prameni, a ilustruje druhý verš žalmu 42: "Jako laň dychtí po bystré vodě, tak dychtí duše má po tobě, Bože!"

Oblouky, klenby a výklenky zdobí girlandy květin a ovoce.[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mausoleum of Galla Placidia na anglické Wikipedii.

  1. a b c d e f g Ravenna I. – Mauzoleum Gally Placidie - Rodon. www.rodon.cz [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 
  2. a b S.R.O, Turistika cz. Ravenna – mauzoleum Gally Placidie (Mausoleo di Galla Placidia). www.turistika.cz [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online. 

Související stránky[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]