Želva kaspická

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Mauremys caspica)
Jak číst taxoboxŽelva kaspická
alternativní popis obrázku chybí
Želva kaspická
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
Řádželvy (Testudines)
NadčeleďTestudinoidea
Čeleďbatagurovití (Bataguridae)
RodMauremys
Binomické jméno
Mauremys caspica
(Gmelin, 1774)[1]
poddruhy
  • Želva kaspická západní
    (M. c. leprosa)
  • Želva kaspická východní
    (M. c. caspica)
  • Želva kaspická balkánská
    (M. c. rivulata)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Želva kaspická (Mauremys caspica) je druhem rodu Mauremys a patří mezi sladkovodní želvy. Rozlišují se tři poddruhy, a to východní, západní a balkánský.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Karapax má šedo-olivovou barvu, plastron (spodní část krunýře) má barvu žlutou s černými skvrnami. Na hlavě má podélné proužky, které pokračují i na krk a končetiny.[2] Má čelisti bez zubů, místo nich má ke stisknutí potravy pevné desky z rohoviny. Dobře šplhá po skalách i kamenech. Je velká asi 20 až 24 cm (karapax). Ráda se sluní, je při slunění ale velmi opatrná, na sebemenší vyrušení reaguje rychlým útěkem do vody. Zimu přečkává na dně v bahně. Má neagresivní charakter, tudíž ji lze chovat v zajetím i s dalšími želvami.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Patří mezi dravce. Živí se převážně masitou stravou, většinou rybami, vodním hmyzem, vodními plži, obojživelníky, měkkýši a červy. Přijímá i rostlinnou potravu, vodní rostliny, byliny a řasy.[2] Ve stravě hlavně musí být dostatek vitaminů a minerálních látek, zvláště mláďata potřebují dostatek všech esenciálních látek.

Reprodukce[editovat | editovat zdroj]

Samice klade 9–12 vajec, mláďata se líhnou asi po 60 dnech.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Obývá jihovýchod Evropy, a teplé oblasti Asie. Vyskytuje se ve státech Turecko, Írán, Irák, Chorvatsko, Bulharsko, Kypr, a Izrael. Přirozeným prostředím jsou pro ni potoky, řeky, rybníky a jezera, nejlépe s hustým rostlinným porostem bohatým na vodní hmyz a ryby. Nemá ráda rychle tekoucí vody a na souš vylézá jen kvůli snůšce vajec nebo slunění.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BioLib.cz – Mauremys caspica (želva kaspická) [online]. BioLib.cz. Dostupné online. 
  2. a b akvapedie.cz - Želva kaspická. akvapedie.cz [online]. [cit. 2011-04-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-03-01. 
  3. plazi.webgarden.cz - Želva Kaspická. plazi.webgarden.cz [online]. [cit. 2011-04-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-06-16. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]