Maud Michal Beerová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Maud Michal Beerová
Narození7. dubna 1929 (95 let)
Prostějov
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníspisovatelka
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Maud Michal Beerová, roz. Maud Stecklmacherová (* 7. dubna 1929 Prostějov) je židovská autorka, sionistka a přeživší holokaustu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Maud se narodila 7. dubna 1929 v Prostějově do židovské rodiny. Oba rodiče pocházeli z německy mluvících rodin, ale sympatizovali více s českým prostředím. Nechali své děti, včetně Maud, studovat na české škole. V červenci 1942 byli prostějovští židé deportování do Terezína. Osvobození se Maud dočkala spolu s matkou a sestrou Karmelou. Pobývala v zámecké ozdravovně ve Štíříně a v roce 1949 odjela do Izraele. Provdala se a má tři děti. Její vzpomínky z terezínského ghetta jsou uloženy v archivu Památníku Terezín a staly se námětem knihy E. Fischerové. Je členkou Terezínské iniciativy u památníku Bejt Terezin, svědčí mladým lidem o zážitcích z koncentračního tábora.[1]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Co oheň nespálil (2005) - cenná kniha vzpomínek na prostějovskou židovskou komunitu, koncentrační tábor v Terezíně a nové začátky v Izraeli.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Maud (Michal) Beerová roz. Steckelmacherová (1929) - Witness story - Memory of Nations. www.pametnaroda.cz [online]. [cit. 2017-04-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-04-10. (anglicky) 
  2. Co oheň nespálil - Maud Michal Beerová | Databáze knih. www.databazeknih.cz [online]. [cit. 2017-04-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]