Matt Gaetz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Matt Gaetz
Člen Sněmovny reprezentantů
za 1. okrsek státu Florida
Úřadující
Ve funkci od:
3. ledna 2017
PředchůdceJeff Miller
Stranická příslušnost
ČlenstvíRepublikánská strana

Rodné jménoMatthew Louis Gaetz II
Narození7. května 1982 (41 let)
Hollywood
ChoťGinger Luckey Gaetz
RodičeDon Gaetz
Alma materFlorida State University (do 2003)
William & Mary Law School (do 2007)
střední škola v Niceville
College of William & Mary
Profesepolitik a advokát
Webová stránkagaetz.house.gov
CommonsMatt Gaetz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Matthew Louis Gaetz II (/ˈɡeɪts/; *7. květen 1982) je americký právník a republikánský politik, vykonávající od roku 2017 úřad ve sněmovně reprezentantů za 1. volební okrsek státu Florida.

Politicky aktivní byl Gaetz od roku 2010, kdy zastupoval na Floridě 4. volební okrsek, který mj. zahrnoval floridský okres Okaloosa, v letech 2016, 2018 a 2020 byl do sněmovny reprezentantů znovuzvolen s relativně velkým rozdílem oproti jeho soupeřům. Část Floridy, kterou ve sněmovně reprezentuje, zahrnuje floridské okresy Pensacola, Destin, Navarre a jeho rodné město Fort Walton Beach.

Ve sněmovně reprezentantů se za posledních čtyři roky etabloval jako silný podporovatel bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Sám sebe charakterizuje jako libertariární populista. Periodikum Times of Israel jej zasazuje jako vzdáleně pravicovou postavu blízkou Donaldu Trumpovi.

Gaetz je taktéž členem několika politických výborů, např. ty pro ozbrojené složky, taktické vzdušné a pozemní síly, rozpočet, právní výbory týkající se patentů, regulačních reformy; a též dvou oblastních výborů (Freedom Caucus a Republican Study Committee).

Gaetzovy politické postoje víceméně souznějí s pravicovými republikány USA. V roce 2016–2017 byl pro zákon snižující daně korporacím (Tax Cuts and Jobs Act of 2017), převážně popírá globálního oteplování,[1] je jeden z největších proponentů 2. dodatku a National Rifle Association, oponuje „cestě k získání občanství“ u tzv. nelegálních imigrantů, oponuje jednotnému zdravotnímu pojištění pro všechny (H4A), je proti možnosti adopci dětí k rodičům stejného pohlaví.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Climate Denier Caucus in Trump’s Washington [online]. [cit. 2021-04-07]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]