Matka Boží Znamení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Matka Boží Znamení, 18. století, chrám Proměnění, monastýr Kiži, Karélie, Rusko.

Ikona Matka Boží Znamení (řecky Παναγία Πλατυτέρα, Panagia Platytéra) je typ ikony Theotokos, jež se dívá zpříma v pozici oranta a je zobrazená v celé postavě nebo do půl pasu s vyobrazením Dítěte Ježíše v kulaté aureole na jejích prsou.

Ikonografie[editovat | editovat zdroj]

Ikona zobrazuje Pannu Marii během Zvěstování archandělem Gabrielem ve chvíli kdy řekla: „Hle, jsem služebnice Páně; staň se mi podle tvého slova“. [1] Obraz představuje Dítě Krista v okamžiku početí v lůně Panny. Pojem znamení odkazuje na Izaiášovo proroctví:

Protož sám Pán dá vám znamení: Aj, panna počne, a porodí syna, a nazůve jméno jeho Immanuel,[2] což znamená s námi Bůh.[3] Po pravé i levé straně Bohorodice jsou napsána písmena ΜΡ ΘΥ (ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ, tj. Matka Boží). Pojem Platytéra (řec.Πλατυτέρα) znamená „obsáhlejší“, neboť Maria ve svém lůně nosila Tvůrce Vesmíru a stala se tak Platytera ton ouranon (Πλατυτέρα των Ουρανών) – obsáhlejší než nebesa:

Ukázala ses obsáhlejší než nebesa, neboť neseš samého Tvůrce.[4]

Kristus bývá oděn do zlatých nebo bílých šatů, které symbolizují jeho božskou slávu a často drží v ruce svitek, jenž poukazuje na jeho roli učitele. Někdy jeho šat může být modrý a červený jako symbol dvou přirozeností Krista – božské a lidské. Jeho tvář je zobrazena jako tvář starého muže jako vyjádření křesťanského učení, že Kristus byl zároveň plně lidským dítětem a plně věčným Bohem, jedním z Trojice. Jeho pravá ruka je pozdvižena v žehnajícím gestu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zobrazení Panny Marie se zdviženýma rukama v pozici oranta[4] je v křesťanském umění velmi starého původu. Taková ikona Matky Boží s božským Dítětem na kolenou pochází již ze 4. století a nachází se v bazilice svaté Anežky za hradbami a nebo byzantská ikona Nikopeia ze 6. století, na níž je Matka Boží vyobrazena sedící na trůně a držící v ruce oválný štít s obrazem Emmanuele. Ikona Nikopeia byla křižáky ukradena z Konstantinopole v roce 1204 a nachází se v benátské bazilice svatého Marka. K tomuto typu patří také mozaika v katedrále sv. Sofie v Kyjevě.

Kopie ikony[editovat | editovat zdroj]

Hlavním svátkem ikony je 27. listopad dle starého stylu pro ikonu Matky Boží Znamení Kursko-Korennaja a Novgorodská; další ikony tohoto typu jsou Mirožská, Abalatská, Vologdská, Carské selo, Mogilevská, Petrohradská a další.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Our Lady of the Sign na anglické Wikipedii.

  1. Lk 1, 38 (Kral, ČEP)
  2. Iz 7, 14 (Kral, ČEP)
  3. Mt 1, 23 (Kral, ČEP)
  4. a b Ikony [online]. 2016-08-16 [cit. 2022-12-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]