Matka (jezero)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Matka
Poloha
KontinentEvropa
StátSeverní Makedonie
Souřadnice
Matka
Matka
Matka, Severní Makedonie
Hydrologické údaje
Povodí řekyTreska
Hráz
Výška hráze29,5 m
Délka hráze64 m
Vodní nádrž
Rozloha0,25 km² ha
Délka7 km km
Max. šířka120 m km
Vodní elektrárna
Výkon současný4,2[1][2] MW
Typ turbínyFrancisova turbína
Počet turbín3
Ostatní
Dokončení1938

Matka (makedonsky Езеро Матка) je nejstarší umělé jezero v Severní Makedonii, nacházející se na severozápadě země, asi patnáct kilometrů západně od Skopje nad obcí Saraj v kaňonu Matka na řece Treska. Bylo napuštěno po vybudování přehradní hráze v roce 1938. Hráz i vodní elektrárna byla pojmenována Svatý Andrej, podle kláštera ležícího v současnosti na břehu asi 200 metrů proti proudu řeky. Autorem návrhu hráze byl Miladin Pekjinar, důvodem k vybudování vodní elektrárny bylo zásobování města Skopje elektrickou energií.

Voda jezera je kromě výroby elektrické energie využívána i pro zavlažování. Jezero je využíváno i ke sportovnímu rybolovu. Hráz přečkala i dvě velké povodně, první v roce 1962 a druhou v roce 1979. Výška hráze byla zvolena záměrně tak, aby ani při povodni nedošlo k zatopení kláštera Svatého Andreje, ke kterému byla taktéž vybudována stezka ve skále na svazích kaňonu. Předtím byl totiž klášter jen velmi obtížně přístupný. Klášter Svatého Andreje byl vybudován v letech 13881389 a nazván podle druhého syna krále Vukašina a bratra kralevice Marka.

Kaňon je domovem mnoha endemických druhů motýlů, v četných jeskyních sídlí velké populace netopýrů. Jeskyně byly v minulosti útočištěm mnoha mnichů a poustevníků, kteří zde meditovali a hledali spojení s Bohem. Největší jeskyně se nazývají Vrelo, Ubava, Podvrelo a Krstalna. Nachází se v nich mnoho stalaktitů a stalagmitů, vodopády. Některé jeskyně jsou částečně zatopeny nebo se v nich nalézají jezírka. Jeskyně Vrelo je považována za nejhlubší sladkovodní jeskyni na světě. I přes několik pokusů nebyla skutečná hloubka zatopené části jeskyně dosud stanovena, Vrelo tak může být nejhlubší podvodní jeskyní v Evropě. Při průzkumu bylo dosaženo hloubky více než 203 metrů.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Matkasee na německé Wikipedii.

  1. Ј.П. Електростопанство на Македонија, 50 години македонско електростопанство, Скопје, 1995;
  2. esmak.com.mk, Ј.П. Електростопанство на Македонија, Скопје, 2015-8-5
  3. Рекорд во Врело – нуркачот Касати стигна на 203 метри длабочина во подводната пештера, 2015-8-5

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]