Master of the fleet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hodnost Master of the fleet v Royal Navy označovala plavebního mistra (anglicky sailing master) vlajkové lodi floty, nebo služebně staršího plavebního mistra či navigátora loďstva. Příklady jejích držitelů zahrnují Johna Bowena (v době čtvrté bitvy u Ouessantu[pozn. 1]), Ianna Hogga a Johna H. D. Cunninghama.

K roku 1814 byl s titulem spojen plat navíc a v roce 1832 hodnost a uniforma shodná s komandérem. Od roku 1843 byl do funkce ustanován dekretem (anglicky commission) Admirality, nikoliv jmenováním (anglicky warrant) Radou námořnictva jako dosud. V roce 1864 byl titul změněn na štábního kapitána (anglicky „staff captain“) a postaven o stupeň pod pravidelnou hodnost kapitána, zatímco ostatní plavební mistři, kteří měli odslouženo alespoň patnáct let, dostali novou hodnost „štábní komandér“ (anglicky „staff commander“), stupeň pod komandérem.[1]

Titul je užíván i mimo Royal Navy, například u Ultramarines a v jiné science fiction, a pro kapitána lodi Belle of Louisville.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Ve Spojeném království známá jako „Glorious First of June“, „Slavný první červen“; ve Francii jako „Bataille du 13 prairial an II“, „bitva 13. prairialu roku 2“

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Master of the fleet na anglické Wikipedii.

  1. PENN, Geoffrey. Snotty: The Story of the Midshipman. London: Hollis & Carter, 1957. Dostupné online. OCLC 8317840. S. 85–86. (anglicky)