Master of Puppets (skladba)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Master of Puppets
Singl od Metallica
Z albaMaster of Puppets
Vydáno2. července 1986
NahránoSweet Silence Studios Kodaň, Dánsko září-prosinec 1985
ŽánrThrash metal
Délka8:36
VydavatelstvíElektra Records
ProducentMetallica, Flemming Rasmussen
AutorKirk Hammett, James Hetfield, Cliff Burton, Lars Ulrich
Singly Metallica chronologicky
Creeping Death
(1984)
Master of Puppets
(1986)
Harvester of Sorrow
(1988)

Master of Puppets je známá thrash metalová skladba americké skupiny Metallica ze stejnojmenného alba (1986). Autory je kvarteto tehdejších členů Metallicy - James Hetfield, Lars Ulrich, Cliff Burton a Kirk Hammett.

Stejně tak jako u alba Ride the Lightning, i na Master of Puppets je titulní skladba nahrána jako druhá, předchází ji velice rychlá, typicky thrash metalová Battery. Mezi titulními skladbami stejnojmenných alb této skupiny, Ride the Lightning, Master of Puppets, a ...And Justice for All, je k nalezení i více společných znaků.

Skladba Master of Puppets je také známa svou instrumentální mezihrou, začínající přibližně v polovině čtvrté minuty skladby.

Píseň je o tom, jak může být člověk ovládnut manipulací a drogami. Objevila se v seriálu Simpsonovi v epizodě Žabař, kuchař, manželka a její Homer (18. řada, 1. díl), resp. její úvodní kytarové intro a také v úvodních titulcích filmu Zombieland: Rána jistoty, v roce 2022 ji mohli diváci Stranger Things slyšet v epizodě Hon na Vecnu (4. řada, 9. díl).