Přeskočit na obsah

Markéta Kořená

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mgr. Markéta Kořená, PhD.
Narození22. června 1971
České Budějovice
Úmrtí1. srpna 2024 (ve věku 53 let)
Povoláníliterární historička, pedagožka, redaktorka a publicistka
ChoťPavel Reisenauer
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Markéta Kořená (22. června 1971, České Budějovice1. srpna 2024, Jáchymov) byla česká literární historička, pedagožka, redaktorka, editorka, publicistka a kulturní mecenáška.

V letech 2001–2008 byla odbornou asistentkou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Působila též jako rektorka Literární akademie (resp. Vysoké školy kreativní komunikace, jež navázala na činnost akademie) a[1] prorektorka pro ediční a uměleckou uměleckou činnost na Literární akademii Josefa Škvoreckého. V závěru života vyučovala na Základní škole v Jáchymově.

Věnovala se také redakční práci v Lidových novinách, kde byla editorkou přílohy Orientace. Spolupracovala s mnoha nakladatelstvími, jako jsou Melantrich, Triáda, Karmelitánské nakladatelství nebo Argo.

Život a osobnost

[editovat | editovat zdroj]

V průběhu své kariéry se aktivně podílela na vzdělávání a kulturním obrození po roce 1989, kdy spolu se svou generací vnímala jako svůj hlavní úkol otevření oken a obnovu kulturních institucí v osvobozeném národě.

Coby mimořádná osobnost s velkým srdcem, která vždy kladla důraz na lidskost, spravedlnost a důstojnost, byla známá svou skromností a oddaností dobrému vzdělávání.[2] Přinášela do svých aktivit veselou mysl, intelektuální bystrost a umění přeměňovat běžné činnosti v kulturní tvorbu a obecně prospěšnou činnost[3]. Mnoho jejích příspěvků v novinách, zejména v Lidových novinách, vyšlo anonymně nebo pod různými pseudonymy, aby - dle jejího přání - čtenáři soustředili svou pozornost na sdělení samotné.[4]

Spolu se svým partnerem Pavlem Reisenauerem, se kterým se v roce 2000 seznámila prostřednictvím redakce Lidových novin, se později v roce 2013 přestěhovala do Jáchymova, kde se oba i nadále aktivně zapojovali do veřejného života.

Dr. Kořená v poslední dekádě svého života působila jako učitelka na jáchymovské základní škole[5][6] a později také jako městská zastupitelka, jež se v místní politice aktivně zasazovala o to, aby si město Jáchymov zachovalo svou autenticitu a hodnoty. Aby tato část Krušných hor nevymizela pod náporem turistů a aby místa, kde v nelidských podmínkách uranových dolů umírali političtí vězni, neotupil předimenzovaný turistický resort.[7]

Byla známá svou vášní pro literaturu a obdivem k autorům, kteří vynikali nejen svým psaním, ale i svými životními postoji. Byla také iniciátorkou projektu Dobrá čeština[8], kde mj. vyjadřovala svou lásku k českému jazyku a literatuře. Kromě mnoha dalších aktivit byla též iniciátorkou literárního pásma věnovaného spisovateli Karlu Peckovi.[9][10][11]

Zemřela předčasně ve věku 53 let a zanechala po sobě dědictví vzdělanosti, kultury a také zdroj inspirace. Neokázale, hluboce se oddávala nejen své práci, ale i komunitě. Velmi těžce nesla úmrtí svého partnera Pavla Reisenauera a 1. srpna 2024, necelý půlrok po jeho skonu, se rozhodla dobrovolně odejít za ním. Všem, kteří ji měli rádi, zanechala vzkaz: „… poproste mým jménem o odpuštění všechny, kterým jsem ublížila nebo je zklamala. A děkuju za všechno. … Dobrá zpráva je, že jsem v Jáchymově našla domov. Byla jsem tu ráda a těšilo mě tady žít a pracovat. Je to zázračné místo a obývá ho spousta zázračných lidí. Doufám, že jsem sem něco dobrého přinesla. Pavloušek samozřejmě víc, ale to už je výsada géniů, umocňovat zázračnost. Těším se, až se znovu uvidíme. Markéta“.

  1. DUCLAIR.ORG, colmo cz &. VŠKK. Vysoká škola kreativní komunikace [online]. [cit. 2024-08-26]. Dostupné online. 
  2. Zemřela Markéta Kořená | Ústav české literatury a komparatistiky. uclk.ff.cuni.cz [online]. [cit. 2024-08-26]. Dostupné online. 
  3. NOVOSAD, Lukáš. Smutný den české literatury - Echo24.cz. echo24.cz [online]. 2024-08-04 [cit. 2024-08-26]. Dostupné online. 
  4. Zemřela Markéta Kořená. Do Lidových novin přinášela veselou mysl i vzdělanou chytrost | Názory. Lidovky.cz [online]. 2024-08-08 [cit. 2024-08-26]. Dostupné online. 
  5. Facebook. www.facebook.com [online]. [cit. 2024-08-26]. Dostupné online. 
  6. HUSOVA 992, Základní škola Marie Curie-Sklodowské a mateřská škola Jáchymov, příspěvková organizace. Mgr. Markéta Kořená PhD.. www.zsjachymov.eu [online]. [cit. 2024-08-27]. Dostupné online. 
  7. Tady mučili lidi. A teď tu postavíme apartmány. Týdeník Respekt [online]. [cit. 2024-08-26]. Dostupné online. 
  8. Markéta Kořená - Literární bašta Dobré češtiny. dobracestina.cz [online]. [cit. 2024-08-26]. Dostupné online. 
  9. Knihovna Václava Havla. www.vaclavhavel.cz [online]. [cit. 2024-08-26]. Dostupné online. 
  10. Karel Pecka - Literární bašta Dobré češtiny. dobracestina.cz [online]. [cit. 2024-08-26]. Dostupné online. 
  11. Knihovna Václava Havla. www.vaclavhavel.cz [online]. [cit. 2024-08-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]